Yozgat Şehri tanıtımı
YOZGAT 66
NÜFUSU: 492,127
İLÇELERİ: Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Sorgun, Şefaatli, Yenifakılı ve Yerköy’dür.
TARİHÇESİ: Yozgat; Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Sorgun ilçesi sınırları içerisinde bulunan “Alişar Höyüğü”nde yapılan kazılar neticesinde 5000 sene öncesine ait eserler bulunmuştur. Yozgat Hitit’lerin hâkimiyetinden sonra, M.Ö. 1200’lerde Frig’lerin hâkimiyetine girmiştir. M.Ö. 6. Yüzyılda Lidya Krallığına bağlanarak, müteakiben Pers’ler, M.Ö. 4. Yüzyılda da Makedonyalılar tarafından ele geçirilmiştir. Yozgat, ülkemizin, mütareke ve millî mücadele yıllarında adını önemle duyuran iller arasında yer almaktadır. Yozgat, Kurtuluş Savaşı’nda merkezi Ankara’da bulunan 20. Kolordu’nun denetimi altında bulunmaktaydı. Sivas Kongresi günlerine kadar Yozgat’ta direnişle ilgili önlemli bir gelişme olmamıştır. Ancak, Muhittin Paşa’nm 19 Eylül 1919’da Kuva-yi Milliyece tutuklanması, Necip Bey’in de 20 Ekim 1919’da Heyet-i Temsiliyenin isteği üzerine görevden alınmasıyla, bu durum değişmiştir. Yozgat hâlen, idarî açıdan; 14 ilçe ve 65 belediye olmak üzere, toplam 684 yerleşim yerinden ibarettir.
NEREDE GEZİLİR: Yozgat Ulu Camisi, Cevahir Ali Efendi Camii, Başçavuşoğlu Camii,Yozgat Saat Kulesi, Yozgat Çamligi Millî Parki, Yozgat Müzesi, Akdağmadeni,Kadı Pınarı,Orman içi Dinlenme Yeri, Sarikaya Terzili Kaplicasi, Tavion İlkçağ Kenti Kalıntıları, Yerköy Çapanoğlu Camileri,
NE YENİR: Arabası, madımak, salçalı çılbır, çuhama, hedik, bulgur pilavı, tas kebaplı bulgur pilavı, Yozgat böreği testi kebabı ve Yozgat tandır kebabı, başlıca yiyecekler arasındadır.
NE ÜRETİR: Buğday, arpa, çavdar, mısır, nohut, fasulye, yeşil mercimek, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, lahana, patlıcan, kabak, domates. Elma, armut, kayısı, vişne, üzüm, ayva, badem ve ceviz.
Mervecan
Ağa'nın yüzü çopurdu. Bu yüzden kendisine Çopur veya Çapar Koca derlerdi. Söylentiye göre Cabbar Ağa, sürülerini bir yaz günü yaylakta otlatırken karşısına Hızır (AS) çıkıyor ve davar sahibi Cabbar Ağa'dan içmek için süt istiyor. Güler yüzlü Ömer Ağa hemen misafirine ikramda kusur etmeyerek, gönül hoşluğu ile sütü ikram eder. Hızır (AS) sütü içtikten sonra çok memnun kalır ve Cabbar Ağa'ya "Çobanoğlu, yozuna yoz katılsın, memleketinin adı Yoz-Kat olsun" diyor. Bu sözü söyleyerek kayboluyor. Temeli böyle olan Yoz-Kat söylene söylene Yozgat halini alıyor.