Yemlik Otu Faydaları Nelerdir?
İskorçina familyasına ait olan yemlik otu, yaygın olarak yemeği yapılan, kökünden çiçeğine kadar her dokusu kullanılabilen şifalı bir bitkidir.
Demir ve kalsiyum mineralleri açısından zengin olan sebze B6, B2, E,A, folik asit ve C vitamini için de iyi bir kaynaktır. Genel olarak yemlik otu çiçeği sarı, pembe ve mor arası renklere sahiptir. Birçok hastalığa karşı tedavi edici etkisi ile dikkat çeken bitki, kendine has ekşimsi bir tada sahiptir.
Dağ yemlik otu, çayır yemlik otu ve tarla yemlik otu olmak üzere 3 çeşide sahiptir. Dağ yemlik otu adından da anlaşılabileceği üzere dağda yetişir ve otun en şifalı çeşididir. Çayır yemlik sulak alanlarda yetişir ve en lezzetli olan yemlik çeşididir. Yemlik pilavı çayır yemlik çeşidinden yapılır. Tarla yemlik otu ise bahçelerde özel olarak yetiştirilir.
Bitkinin en önemli özelliği ise kökünde, yaprağında ve çiçeğinde bulunan panzehir etkisidir. Bazı yörelerde yılan sokmasına karşı yaprağın öz suyu uygulanır. İçeriğindeki folik asit nedeniyle özellikle hamile ya da hamile kalmayı düşünenlere önerilir.
Yemlik Otu Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Yüksek oranda demir içeriğine sahip olan yemlik özellikle kansızlık problemi olanlar için önerilir.
İçeriğinde yer alan antioksidan vitamin ve mineraller vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direncini arttırır. Toksin maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar ve aynı zamanda vücutta biriken fazla suyun atılmasına yardımcı olur.
A vitamini açısından zengin bir kaynak olan bitki, göz sağlığını koruyucu etkiye sahiptir. Gece körlüğü gibi göz problemlerinin tedavisini destekler.
Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim siteminin düzenli olarak çalışmasını sağlar ve kabızlık gibi problemlerin tedavisini destekleyici rol oynar.
İçeriğinde yer alan fenol bileşenler iştah açıcı özelliğe sahiptir. Kilo almak isteyenler için önerilen bir besindir.
Yüksek kalsiyum içeriği kemik ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olur.
B vitaminlerinden zengin olan yemlik bitkisi, saç ve tırnakların gelişimini destekleyerek sağlığını korur ve yaşanan sorunların tedavisini destekleyici rol oynar.
Yaraların daha hızlı iyileşmesine destek veren bitki düzenli olarak tüketildiğinde cildin canlılığını korur. Ciltteki sivilce izlerini ve lekelerini tedavi edici etkiye sahip olan yemlik otu cildin pürüzsüz bir görünüm almasını sağlar.
Kolesterolü düzenler ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini minimuma indirir.
Tansiyonu düzenlemeye yardımcı olan yemlik düzenli tüketildiğinde tansiyonu düşürür.
Migren ağrısının tedavisindeki desteği de yemlik otunun faydaları arasında yer alır.
NEFRED
Lafazan.net
meftun
Yemlik mi ...kim için...
SamueL
daglardan cok toplarız bız bunu. ama resımdekıne hıc benzemıyor. bız bunu yufka ekmak arasına koyup tuzlayıp yerız