Tere Otu Faydaları Nelerdir?
Habbürreşad ve hurf isimleri ile de bilinen tere otu Türkiye’de hemen hemen her bölgede yetişir. Halk arasında sağlığa faydalarından dolayı tıbbi amaçlı olarak kullanılan tere, keskin ve rahatsız edici kokusu olmasına rağmen vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir.
Acımsı bir tada ve kendine has keskin bir aromaya sahip olan terenin hem yaprakları hem de tohumu tüketilir. Tere otunun yemeği yapılmaz. Tohumları da tek başına tüketilmemelidir. Tere otu tohumu yoğurt ya da bal ile birlikte tüketilirse keskin tadı biraz hafifler. Tere otu genellikle ızgara etlerin yanına garnitür olarak servis edilir. Salata olarak roka ya da balığın yanına yakışan tere yaprakları makarna soslarına ve çorbalara çiğ olarak eklenir. Genel olarak tıbbi amaçlı olarak kullanılan tere otu kaynatılarak suyu içilir ya da lapa olarak tüketilir.
Ayrıca tere tohumu kullanılarak yapılan tere otu tableti de sık kullanılan besin destekleri arasında yer almaktadır. Dikimi ilkbaharda yapılan tere otu sıcak iklimleri sever. Tohumundan dikilen tere otu bir ay içinde yenmeye hazır hale gelir. Nisan ve mayıs aylarında manavlarda ve pazarda demet halinde satışa sunulan tere otu su kenarı bitkisidir.
Tere Otunun Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Tere otu hafızayı güçlendirici etkiye sahiptir. Zindelik ve canlılık verir.
Yüksek demir içeriğine sahip olan tere otu kansızlığa faydalıdır.
Tere otu çayı nezle, grip gibi soğuk algınlıklarına yakalanma riskini azaltır ve hastalık durumunda bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı mücadelesini destekler. Boğaz ağrısına faydalıdır ve balgam sökmeye yardımcıdır.
İçeriğinde yer alan protein ve demir anne sütünü arttırıcı özellik gösterir.
Düzenli tere otu kullanımı sigaranın zararlı etkilerini azaltmaya yardımcıdır. Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
Tere yaprakları ile hazırlanan lapa cilt lekelerine faydalıdır. Tere yaprağı suyu yağlı saçların temizlenmesini sağlar ve kepeği önler. Tere suyu ayrıca saç köklerini besleyerek saç dökülmesini engeller.
Tere Otu Neye İyi Gelir?
Yüksek antioksidan özelliğinden dolayı kolesterolü düşürücü etkiye sahip olan tere otu içeriğindeki gluconasturtiin maddesi ile kansere iyi gelir. Alzheimer hastalığı riskini engeller.
Düzenli tere otu tüketimi A vitamini eksikliği, anemi ve osteoporoza iyi gelir. Gözlerin yaşlanmasını engelleyen tere otu kalp damar hastalıkları, prostat ve kolon kanserine iyi gelir. Diş ve diş etini güçlendirici özelliği diş salığına iyi gelir. Bunlara ek olarak tere otu tohumu bronşite iyi gelir.
Tere otunun faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen tere otu kürü ile de desteklenmektedir. İbrahim Saraçoğlu tarafından solunum şikayeti yaşayan akciğer kanseri hastalarına önerilen tere otu kürü 5 gün boyunca sürdürülür. Her gün kahvaltıdan ve öğle yemeğinden 1 saat sonra 15-20 adet saplı tere otu tüketimi içeren tere otu kürü sigaranın etkilerinin azaltılmasında da kullanılır. Tere otu alerji nedeniyle ortaya çıkan saman nezlesine de iyi gelmektedir.
Abidin
Emeginize sağlık basarinizin devamını dilerim
Meftyn
Birkac metre kare topragi olan herkesin ekebilecegi tere uzerine birde limon sikilirsa harika bir yesillik.
SamueL
Yüksek antioksidan özelliğinden dolayı kolesterolü düşürücü etkiye sahip olan tere otu içeriğindeki gluconasturtiin maddesi ile kansere iyi gelir. Alzheimer hastalığı riskini engeller.