Spirulina Faydaları Nelerdir?
Yerkürenin sayısız doğal kaynaklarından biri olarak gün yüzüne çıkan Spirulina, insan sağlığına etkileri yaklaşık 3.5 milyar yıl önce keşfedilmiş farklı bir yosun türüdür. İsmini spiral şeklinden alan Spirulina’nın keşfi ilk olarak 1500’lü yıllarda Texcoco Gölü kıyısında yaşayan Aztek’ler olarak bilinir. Ekosistemin değişmesi ile birlikte ancak 21. yüzyılda değeri anlaşılan şifalı bitki görünümlü organizmanın hastalıklar dışında yaşlılık üzerinde bile etki edecek gücü vardır.
Üretimi ilk olarak Meksika, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Çin, Tayvan, Fransa, Meksika, İspanya gibi ülkelerde başlayan spirulina yosunu, “denizden gelen mucize” adıyla yeni çağın gözdesi olarak Türkiye’de de üretilir.
Spirulina Nedir?
Biyolojide filamentöz bir siyanobakteri olarak sınıflandırılan Spirulina, tek hücreli mavi-yeşil algdir. Üremeleri hücre bölünmesi ve fragmentasyon şeklinde olan yosun, protein bakımından çok zengindir. Spirulina platensis ve Spirulina geitleri olmak üzere iki ana türü bulunur.
Üretimi özel havuzlarda ve özel sera yöntemleri ile yapılır. Olgunlaşan Spirulina’nın sudan alınması ve kurutulması haricinde herhangi bir işleme tabi tutulmaz. Kullanılan kimyasal besin kaynaklarından ayrıldığı nokta burasıdır.
Doğal hali ile kurutulan yosunlar, toz veya tablet haline getirilerek besin olarak kullanılır. İçerdiği besin değerleri yönünden doğada bulunan nadir örneklerden biri olan Spirulina, ağırlığının yaklaşık %13,6 oranında karbonhidrat içermektedir.
Özellikle hücre duvarında selüloz olmaması sindirimi kolaylaştırdığı için önemli bir gıda olarak görülmesine neden olur. Ayrıca Spirulina’da enzim aktivetisini ve DNA sentezini arttıran pigmentler de bulunur. Spirulina sadece C vitamini içermez.
100 gr Spirulina’daki vitamin, mineral ve enzim içeriği şöyledir:
Vitamin A ( Beta-Carotene) : 11,250 IU
Vitamin B1 (Thiamine) : 75 mcg
Vitamin B2 (Riboflavin) : 110 mcg
Vitamin B3 (Niacin) : 450 mcg
Vitamin B6: 15 mcg
Vitamin B12: 2.0 mcg
Vitamin E (d-a tocopherol): 105 mcg
Inositol: 1.7 mg
Biotin: 0.8 mcg
Folik Asit: 4.5 mcg
Pantotenik Asit: 4.5 mcg
Süperoksit dismutaz: 2250 IU
Kalsiyum: 14 mg
Magnezyum: 23 mg
Demir: 3 mg
Fosfor: 30 mg
Potasyum: 56 mg
Sodyum: 42 mg
Manganez: 96 mcg
Çinko: 81 mcg
Bor: 90 mcg
Bakır: 21 mcg
Molibden: 12 mcg
Selenyum: 1.0 mcg
Spirulina Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir
Spirulina sahip olduğu zengin protein, mineral ve vitamin içeriğinden dolayı sağlığa bir şekilde olumlu etki eden bir türdür. Tüm canlılar için iyi bir kaynak olan spirulina faydaları kısaca şöyle sıralanabilir:
İyi bir arındırıcı: Dünyanın dört bir yanında içme suyunda kaynaklı arsenik zehirlenmesi yaşayan kişlerde olumlu sonuç veren Spirulina, ağır metal zehirlenmelerine karşı iyi bir alternatif olarak kullanılır.
Mikrofloral dengesizliğe çözüm: Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin florasını destekleyen yosun, sindirim sisteminin yanı sıra bağışıklık güçlendirici özelliği de insan kimyasını düzenleyici etkilere sahiptir.
Kanser hücresi ile savaş: Enfeksiyonlarla mücadele eden hatta onlara karşı bağışıklık geliştiren minik yaşayan canlıların kanser veya tümör hücrelerini yok edici özellikleri bulunur.
Kolestrol dengeleyici: Spirulina’da bulunan linoleik asit (GLA) eklemsel rahatsızlıklara fayda sağlamakla kalmaz aynı zamanda kandaki kolesterolü düşürücü etkilere sahiptir.
Enerji verici: Kimyasal olarak değerlendirildiğinde içerdiği değerlerin insan sağlığına enerji yönünden de destek verdiği görülür.
Sinüs sorunlarına karşı silah: Kaşıntı, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı inflamasyonu azaltarak vücuda fayda sağlar.
Bellek güçlendirici: Nörolojik hastalıklar üzerinde pozitif etkileri olan Spirulina sayesinde yaşlılıkta hafıza ve bellek sorunu yaratan etkenler ile savaşır.
Kansızlığa çözüm: Demir emilim miktarı yüksek olan Spirulina ile kansızlık sorun olmaktan çıkar.
Kilo vermeye yardımcı: Metabolizmayı hızlandıran etkileri nedeni ile zayıflama konusunda takviye olarak kullanılabilir.
Yaşlanma geciktirici: Antioksidan özellikleri ile serbest radikalerin ve stresin neden olduğu yaşlanma etkilerine karşı vücudu korur.
SamueL
Bunu Ilk defa duydum