Solucan Otu Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Latincesi Tanacetum vulgare olan solucan otu, Bileşikgiller familyasından sayılmaktadır. Ülkemizde ve farklı ülkelerde de çay, tentür ve ilaç piyasasında sık şekilde görülebildiği gibi çiçekleri de çoğu insan tarafından kullanılmaktadır. 40 ve 140 cm arasında boyları değişmekle birlikte dikine yükselen bir yapıya sahiptir.
Köşeli gövdelere sahip çok yıllık bir bitki olan solucan otunun üst kısımları çatallı ve gövdesi yeşilimtırak bir renktedir. Alttan üst yapraklara doğru giderek küçülen bir yaprak yapısına sahip bu bitkinin çiçeklerinin olgunlaşması sonucunda yeşilimsi beyaz renkli dikdörtgen biçime sahip küçük tohumlar oluşmaktadır.
Kuzey Yarımküre’de ılıman iklim kuşağında sık sık rastlansa da ülkemizin Kuzey ve Doğu Anadolu bölgelerinde de yabani bir şekilde yatiştiği gözlemlenmektedir. Bol güneşli veyahutta az gölgeli alanları seven bu bitki çok yaş olmayan topraklarda yukarıda bahsetmiş olduğumuz tohumlarını dökerek çoğalmaya devam eder. Bu yüzden kendi kendini yaşatabilen hatta varlığını uzun yıllardır sürdürebilen bir bitkidir. Bu otun üst kısımları acı glikozitler, flavonitler, laktonlar ve çeşitli uçucu yağ türlerini barındırır. Barındırdığı bu özelliklerden dolayı çürütülerek kompozit gübre yapımında da sıkça kullanılır. Tabii bunun yanı sıra insanların vücut yapısı içinde oldukça faydalı bir bitkidir.
Solucan Otu Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Solucan otu gerek bağışıklık sistemimize, gerekse dolaşım sistemimize epey faydalıdır. Bedeni güçlendirici etkisinin yanında sindirim sistemini de uyarır. Hazımsızlığa ve sindirim problemlerine iyi gelmektedir. Bağırsak içerisinde oluşabilen parazit ve solucan gibi rahatsızlık verici şeylerin üremesini engeller ve düşürür. Bayanların ay başlarında sahip olduğu sancılar içinde kuvvetli bir ağrı kesici sayılabilir. Ve tüm bu özelliklerinin yanında iştah açıcıdır.
Genel kullanım şekli demlenerek çayı yapılmasıdır. Çay için kullanılması önerilen kısım taze bitkinin çiçeklerinden oluşmaktadır. Yaz aylarına doğru bu kısımlar toplandıktan sonra havadar bir yerde kurutulma işleminden geçmelidir. Yarım kahve kaşığı kadarlık bir miktar solucan otu bir demliğe yetmektedir. Demliğe ek olarak yarım litre kadar kaynar su eklendikten sonra yaklaşık olarak 5 ile 10 dakika kadar demlenmesi beklenmelidir. Demlendikten sonra çeşitli rahatsızlığınıza deva olacak bu bitkiyi kullanmaktan çekinmeyiniz.
SamueL
emeklerınıze sagLık
meftun
Duygular vurmuş şimdi sahile...vazgeçebilsem duramam biile...