Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Siyez Buğdayı Faydaları Nelerdir? - Nelere İyi Gelir?


Siyez Buğdayı Faydaları Nelerdir?

Siyez Buğdayı Faydaları Nelerdir?

Kaplıca ya da kabulca buğdayı olarak da bilinen siyez buğdayı, genetiği değişmemiş en doğal buğday türüdür ve hibritlerin yaşamasının imkânsız olduğu kurak topraklarda yeşerir.

Nuh’un tatları olarak bilinen presidium yani dünya üzerinde tek bir bölgeye özgü olarak yetişen ve yok olmak üzere olan gıdalar arasındadır. İşte bu derece önemli olan siyez buğdayı, kültürel ve doğal mirasımızın gelecek kuşaklara aktarımını sağlamaktadır.

Siyez Buğdayı Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?

Lif açısından zengin olan siyez buğdayı bağırsakları çalıştırır ve sindirim süresini uzattığı için insulin salınımını yavaşlatır. Şeker hastaları ve kabızlık gibi problemi olanlarla beraber diyet yapanlar için de uygun bir besindir.
Her koşulda yetişebilen siyez buğdayı uygun şartlar altında saklandığında uzun süre küflenmeden kullanılır.
İçeriğinde yer alan yağ miktarı doymamış yağ asitlerinden oluşur. Bu da kalp ve damar sağlığını olumlu etkiler, ayrıca kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
Folik asitten zengindir. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların ve bebeklerin sağlığı için önemlidir.
Üretim aşamasında diğer birçok buğday çeşidine göre bütün olarak tahıl işlemesi olduğu için besin değerini kaybetmeyen siyez buğdayı bebek beslenmesinde de kullanılabilir.
Elbette uzmanların tavsiye ettiği sürece anne sütüyle beslenme sonrası bu ekleme yapılabilir.
Genel olarak tahıllarda bulunan fitik asit mineral emilimini yavaşlatır ve özellikle çocukların gelişimini engeller. Siyez buğdayındaki fitik asit diğer buğdaylara göre düşüktür.
Siyez buğdayının dikkat çekici bir başka özelliği radyasyona karşı dayanıklı olmasıdır. Bazı ülkelerin nükleer saldırılara karşı askeri stoklarında siyez buğdayı yer alır.
Siyez buğdayında gluten var mı sorusunun cevabı direkt hayır değildir ama siyez buğdayı gluten içeriği düşük bir buğday çeşididir. Bu özelliğinden dolayı tüketildikten sonra midede ve bağırsaklarda daha az şişkinlik yaratır.
Siyez buğdayı alerji yapar mı sorusunun cevabı kişinin glüten alerjisi ya da çölyak rahatsızlığı olup olmadığına göre değişmektedir.
Az miktarda glüten içerdiği için bu konuda direnci olan kişilerde alerjik reaksiyonlar oluşabilmektedir.
Yüksek antioksidan içeriği ile vücut direncini arttırır. Antioksidanlar hücrelerdeki kanser oluşum risklerini azaltır. Kolon ve mide kanserinde karşı koruyucu etki gösterir.
Siyez buğdayı aynı zamanda cildi besler ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur.
Atalık tohum olarak da bilinen siyez günümüzde GDO’lu gıdalarla ilgili olumsuz bilgilerden uzaktır ve genetiği değişmemiş kaynaklar arasında yer almaktadır.



Bir cevap bırakın.