Sivas Şehri tanıtımı
SİVAS 58
NÜFUSU:638, 464
İLÇELERİ:Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gölova, Gürün, Hafik, İmranlı, Kangal, Koyulhisar, Suşehri, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli ve Zara.
TARİHÇESİ: Sivas’ın yazılı tarihi M.Ö.2000 yılı başlarında Hititlerle başlamakta olup, merkez Tatlıcak Köyü ile Uzuntepe köylerinde bulunan höyük ve Gürün Şuğul Vadisindeki Hititçe1919 günü geldikleri Sivas’ta 108 gün kaldıktan sonra, 18 Aralık 1919 günü Ankara’ya hareket etmişlerdir. Bu 108 gün boyunca Sivas Millî Mücadele merkezi olmuş, Sivaslılar bütün içtenlikleri ile bu kutlu konuklara ev sahipliği yapmış ve önemli birçok tarihî olay bu süreçte yaşanmıştır.
NEREDE GEZİLİR:Arkeoloji müzesi, Etnografya müzesi, Sivas arkeoloji müzesi, Divriği Ulu Camii, Ulu Camii, Şeyh Hasan Bey kümbeti. Güdük minare, Ahi Emir Ahmet Türbesi, Şemseddin Sivas-i Türbesi, Akbaşbaba Türbesi, Şeyh Erzurum-i Türbesi, Kadı Burhaneddin Türbesi, Süt Evliyası Türbesi, Bum Baba Türbesi, Arap Evliyası Türbesi, Arap Şeyh Türbesi, Meydan Camii, Ali Ağa Camii, Ahbaba Camii ve türbesi, Demiryurt mağaraları, Dumanlıca yaylası, Sarıçiçek yaylası, Kalınpınar yaylası, Arpacık yaylası, Gürün Gökpmar Gölü, Kengercik Yaylası, Topalan yaylası, Basyayla.
NE YENİR:Yazları ayranlı, pancarlı çorba, madımak, evelik, düğürcek aşı; kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hıngel gibi hamur işi yemekler yenir. Ayrıca Sivas kebabı da ünlüdür. Bacaklı çorba, hamurlu mercimek çorbası, herle, patates çorbası, şehriye çorbası, tarhana çorbası, çirli et, karın dolması, karın yahnisi, bulgur köfte, sini köftesi, çığırtma, kavurma eiştesi, lokul, patates böreği, tandırda kül çöreği, peskutan çorbası, pezik turşusu, fodla, patates veya peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş, yufka yörede yaygın ekmek çeşitlerindendir.
Ünlü tatlıları:Bal helvası, hurma tatlısı ve nişasta helvası.
NEREDE YENİR:Sivas’ta küçük ama lezzetli yöresel yemekler sunan Sofa ev yemekleri lokantası tercih edebileceğiniz mekânlardandır. Gürün Gökpınar’da alabalık yenir.
NE ÜRETİR:Buğday, çavdar, fasulye, mercimek, fiğ, şekerpancarı, patates. İlde en çok koyun, sığır, kıl keçisi, kümes hayvanları beslenir. El sanatları olarak ise, halı, kilim, dokumacılık, çeşitli motiflerde çorap Örücülüğü; çubuk ve sigara ağızlığı; bakır işleme, bıçak ve çakı yapımı meşhurdur.
SamueL Samsa
Cok Guzel Cokkk. emeklerınıze sagLıkkkkkkkkkkkkkk
legal
Derlerki Sivaslıların nüfusu en az 10 milyondur...bekleriz efenim..www.lafazan.net