Sinop Şehri tanıtımı
SİNOP 57
NÜFUSU:198,412
İLÇELERİ:Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli.
TARİHÇESİ:Sinop Anadolu’nun en kuzeyinde, Boztepe Yarımadası’nın kıstağında kurulmuş bir şehirdir. İki doğal limana sahip olması ona, tarih boyunca deniz ticaretinde önemli bir ayrıcalık sağlamıştır. Bu durum, Prehistorik çağlardan itibaren topraklarında değişik kültürlerin yerleşip iz bırakmasına vesile olmuştur. Son yıllardaki araştırmalar şehrin tarih öncesini önemli ölçüde aydınlatmıştır. Eylül 1919’da şehirdeki küçük İngiliz birliği, Sinop Mutasarrıfı Mazhar Tevfık Bey’i tutuklamak ve hükümet konağına İngiliz Bayrağı asmak istemişse de, halkın sert tepkisi üzerine bundan vazgeçmek zorunda kalmışlardır. Sinop, İstiklâl Savaşı’na da bütün gücüyle katılmıştır. Sinop Sancağı’nın Ayancık-Boyabat ve Merkez İlçeleri İstiklâl Harbi’nde en çok şehit veren bölgelerden kabul edilir.
NEREDE GEZİLİR:Sinop müzesi, Sinop kafesi, Eski Sinop cezaevi, Alâeddin Cami, Seyyit Bilal Hazretleri Türbesi, Saat Kulesi, Balatlar Kilisesi, Guzfındık-Bozarmut yaylaları, ve İnaltı mağarası,
NE YENİR:Mısır unu tarhanası, balıklı bulgur pilakisi, hamsi içli tavası, palamut bulgur pilakisi, pilaki, kuzu dolması, ıslama, kabak millesi, cızlama, etli hamuru, etli ekmek, nokul, ve çeşitli pideler. Keşkek, katlama, saç böreği, kulak hamuru, ayva yemeği ve kırlangıç çorbası, Sinop kestanesi, içli Tavas ve mamalika.
Ünlü Tatlılar:Mısır pastası, nişasta helvası, pekmez helvası ve kestane helvası.
NEREDE YENİR:Sinop merkezdeki Saray Restaurant, yöresel yemekleri tadabileceğiniz bir mekân.
NE ÜRETİR:Tahta oymacılık ve dokumacılık çok ileri durumdadır. Kestane, armut, kiraz, muşmula ve kızılcık; keten, buğday, arpa, mısır, pirinç, mahlut, fasulye, bezelye, tütün, şekerpancarı ve ceviz.
SamueL Samsa
Cok Guzel Cokkk. emeklerınıze sagLıkkkkkkkkkkkkkkk
Abidin
Acep halka açık bi yermi yoksa özel mulkmu gerçi akar su var devletçe yasak özel mülk değil dir
meftun
www.lafazan.net bekleriz efem...