Sarı Kantaron Bitkisinin Faydalari Nelerdir?
Sarı kantaron otu diğer adı ile kılıç otu kılıçotugiller familyasına ait bir bitki türüdür. Mayıs ve eylül ayları arasında sarı renkli açmakta olan çiçeğin boyu 30 ila 100 cm arasında değişim göstermektedir. Yaprakları sapsız ve koyu yeşil renge sahiptir. Çiçekler dallarında uç kısımlarında yer alır ve çiçeğin dallarında pinen, cadinen, tanen, reçine, zamk, acı madde ve boya maddeleri yer almaktadır.
Botanik adı Hypericum Perforatm ve Klamath Weed olarak bilinir ama ülkemizde halk dilinde Binbirdelik otu, Koyun kıran, Kuzu kıran ve yara otu olarak bilinmektedir.
Ülkemizdeki iklim bu otun yetişmesi için en uygun iklim koşullarını sunmaktadır. Ülkemizde 70 adet sarı kantaron otunun yetiştiği bilinmektedir ama ülkemizde yabani olarak yetişen türleri de bulunmaktadır. Haziran ayından Eylül’e kadar çiçek açan bu otun en uygun toplanma dönemi Haziran ayıdır. Kılıç otundan doğru yararlanabilmek için toprak üstü bölümlerinde toplanarak kurutularak saklanması gerekmektedir.
Sarı Kantaron Bitkisinin Faydalari Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Bu otun iştah açıcı ve ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır. Vücudu kuvvetlendiren, nezle ve bronşite faydalı gelen bu otun aynı zamanda idrar ve balgam söktürücü özellikleri de bulunmaktadır. Sarı kantaron otu sinirleri yatıştırır, hafif uyku verir ve yaraların iyileşmesine dahi faydalı gelen bir ottur.
Tüm bu faydalarının yanında menopoz sıkıntılarını rahatlatır, adet sancılarını hafifletir, kas gevşetici etkiye sahiptir, ülser ve gastrit şikayetlerinin iyileşmesini hızlandırmaktadır. Antiseptik ve yara iyileştirici olarak kullanımının dışında sinirsel altını ıslatma problemleri, uykusuzluk, korku, gerginlik, hafif ve orta düzeydeki depresyon şikayeti bulunan kişiler için faydalıdır.
Ciltte oluşan yaralar, varikosel ağrılar, hafifi yanıkların yanında güneş yanıklarına da iyi gelmektedir. Bunun dışında doktorlar astım hastalarına, akciğer hastalarına, damar sertliği ve sinir iltihabı bulunan hastalara da önermektedir.
Kullanımı
Çiçek açmaya başladığı dönemde yani Haziran ayında toplanan sarı kantaron kurutulduktan sonra kaynatıldıktan sonra ya da kuru olarak zeytinyağının içerisinde 2 hafta boyunca bekletilmelidir. Zeytinyağı ile merhem haline getirilen sarı kantaron merhem haline getirildikten sonra yaralara sürülürse bu bölgedeki mikropların ölmesine ve yaranın iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda çay gibi kaynatılarak içilebilen sarı kantaron düzenli olarak tüketilirse sıkıntı ve stresi, hafif depresyonları giderir. Ayrıca gece korkan ve altını ıslatan çocuk veya kişilerde de etkilidir.
SamueL
ben kırmızı olanı kullandım hatta evde var. yag
meftun
Bu günlerde yapılması yaygınlaşan bir yağ çeşidi ...kantaron...
Abidin
emeğinize sağlık arkadaşlar