Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Safran Çayı Faydaları Nelerdir? - Safran Çayı Nelere İyi Gelir?


Safran Çayı Faydaları Nelerdir?

Safran Çayı Faydaları Nelerdir?

Latince adı “Crocus Sativus” olan safran bitkisi, sonbaharda çiçek açan, yüksekliği 20-30 santimetreye kadar ulaşabilen, soğanlı ve uzun ömürlü bir bitkidir. Yağışlı ve ılıman iklimlerde yetişir. Bitkinin yaprakları mor ve mavimsi renge sahiptir.
Safranın çiçeklerinde üç tane tepecik (bunlara dil de denir) bulunur. Bu tepecikler, kırmızı renkli uzun ipler görünümündedir. Dünyanın en pahalı baharatı olan safran, bu üç tepeciğin kurutulması ve sonra da toza dönüştürülmesi ile elde edilir.
Safran çayı ise kırmızı iplerden yapılır. Osmanlı mutfağında özellikle çorbalarda kullanılmış şifalı bir baharattır. Safranın çiçek göbekleri elle toplanarak hasat edildiği için dünyanın en pahalı baharatıdır. Çünkü bir kilogram safran, yaklaşık 20.000 tane iplikten elde edilir.
Bitkinin ana vatanı Güneydoğu Asya ülkeleridir. Safran bitkisi en çok İspanya, Fransa, İran, Hindistan ve Çin’de yetişir. Ülkemizde ise az miktarda Safranbolu’da yetiştirilir.
Safran Çayı Nasıl Yapılır?
Çok pahalı olduğu için gerçek safran bitkisini bulmak oldukça zordur. Genellikle sarı safran adı altında ve toz halinde satılan baharat, aslında safran değil zerdeçaldır. Gerçek safran bitkisi toz şeklinde değildir. Kurutulmuş uzun kırmızı iplikler şeklinde olur. Her aktarda kolayca karşınıza çıkabilecek bir bitki de değildir.
Safran çayı hazırlanışı diğer bitki çayları gibidir. Kaynatarak değil, demleme yöntemiyle yapılır. Kısaca şöyle tarif edilebilir:
Bir bardak safran çayı hazırlamak için, 6-7 adet safran bitkisine gereksinim vardır.
Önce kullanılacak su kaynatılır.
Kaynama bitince birkaç dakika dinlendirilir.
Sonra da içine safran ipleri konmuş olan bardağın üzerine dökülür.
Beş dakika kadar demlenmeye bırakılır.
Su amber rengini aldıktan sonra süzülerek içilir.
Bazı tariflerde, safran çayı içindekiler safran iplerinin yanında başka baharatlar da içerebilir. Kabuk tarçın, kakule, zerdeçal ve benzeri baharatlar kullanılarak hazırlanan çay tarifleri de mevcuttur. Safran çayını dilerseniz bal ile tatlandırarak tüketebilirsiniz.
Safran Çayı Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Safran bitkisinin şifalı yönünü ilk fark edip kullanmaya başlayanların Asurlular olduğu öne sürülür. O tarihlerden kalan ve günümüze kadar gelen kaynaklarda, safranın çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir. Safran çayı faydası olan ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bir çaydır. Çayın faydalı olduğu hastalıklar şöyle sıralanabilir:
Depresyon tedavisinde etkilidir. Bitki hakkında yapılan klinik çalışmalar, safranın hafif şiddetli depresyona iyi geldiği hakkında bilgiler sunar. 6 hafta boyunca 40 kişi üzerinde yapılan araştırmalarda, düzenli olarak ve belli miktarda kullanılan safranın, kişilerde psikolojik yönden iyileşme sağladığı görülmüştür.
Aynı araştırmada kadınların adet öncesi sendromları ile ilgili çalışmalar da yapılmış ve safran çayının, bu sendromları hafiflettiği sonucuna varılmıştır.
Kalp ve damar sağlığına faydalı olduğu hakkında görüşler bulunur. Geleneksel tıpta safran çayı kalp hastaları tarafından kullanılan bir çaydır. Yapılan bazı araştırmalar, antioksidan özellik taşıyan safranın, kan basıncını düşürdüğünü ve kalbin zorlanmasını engellediğini göstermiştir. Fakat bu araştırmalar az sayıda olup yeterli düzeyde değildir. Safranın, kandaki kolesterol ve trigliserid seviyelerinin düşmesine etki ettiği hakkında görüşler de mevcuttur.
Küçük çaplı yapılan bazı araştırmalarda, safranın sağlıklı hücre gelişimine katkı sağladığı hakkında bilgilere ulaşılmış olup bu araştırmalar tam netlik kazanmamıştır. Kanserli hücre oluşumunu azalttığı hakkında bazı görüşler mevcuttur.
Safranla ilgi yapılan bir diğer klinik araştırma, göz sağlığına olan katkıları hakkındadır. Bu çalışmalar sırasında bitkinin, retinaya olan kan akışını artırdığı ve retina hasarlarının giderilmesinde faydalı olabileceği görülmüştür. Yaşa bağlı gelişen makula bozulmalarında da kullanılabileceği konusunda bilgiler elde edilmiştir.
Safran çayı geleneksel olarak halk arasında, sedef hastalığının tedavisinde, ağrı hafifletici ve enfeksiyonu önleyici olarak da kullanılır.
Safranın içerisinde yüz elli kadar uçucu bileşik vardır. Bu nedenle tedavi edici özelliğe sahiptir. Safran çayı faydası olan şifalı bir bitki çaydır.



Toplam 3 Yorumlar
NEFRED

Emeğiniz için güzel konu Atanlara Cok Tşk ederim Herkesi www.lafazan.net Beklerim

meftun

Bunuda eklemediysen bişey bilmiyorum Nur kaçıncı bu..

SamueL

Safran çayı ise kırmızı iplerden yapılır. Osmanlı mutfağında özellikle çorbalarda kullanılmış şifalı bir baharattır. Safranın çiçek göbekleri elle toplanarak hasat edildiği için dünyanın en pahalı baharatıdır. Çünkü bir kilogram safran, yaklaşık 20.000 tane iplikten elde edilir. Bitkinin ana vatanı Güneydoğu Asya ülkeleridir. Safran bitkisi en çok İspanya, Fransa, İran, Hindistan ve Çin’de yetişir. Ülkemizde ise az miktarda Safranbolu’da yetiştirilir.

Bir cevap bırakın.