Rize Şehri tanıtımı
RİZE 53
NÜFUSU:316, 252
İLÇELERİ:Ardeşen, Çamlıhemşin, Çayeli, Derepazarı, Fındıklı, Güneysu, Hemsin, İkizdere, İyidere, Kalkandere ve Pazar.
TARİHÇESİ:Rize adının M.Ö. 7. Yüzyılda başlayan kolonizasyon döneminde, yörede bol pirinç yetiştirilmesinden ötürü kent yakınlarından geçen çaya verilen “Rhizios” veya sonraki dönemlerde verilen “Rhizaion”dan geldiği söylenmektedir. M.Ö. 2. Binin başlarında tarım ve hayvancılıkla uğraşan kimi toplulukların yaşadığı tahmin edilen Rize ve çevresinin yazılı tarih dönemi, M.Ö. 7. Yüzyılda Miletli denizcilerin yaptıkları seferlerle başlamaktadır. Bu dönemde Miletliler Doğu Karadeniz kıyılarında ticarî yerleşimler kurmuşlardır. Daha sonra Kimmer, Med, ve Pers akınlarına uğrayan yöreyi MÖ. 1. yüzyılda da Partlar ele geçirmiş olup, yöre M.S. 10 yılında Roma egemenliğine girmiştir. M.S. 4. Yüzyıldan başlayarak Sasani ve Bizans Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türklerin eline geçmiş, ancak Selçukluların batıya yönelmesiyle tekrar Bizans arasında sürekli el değiştirmiş, 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türklerin eline geçmiş, ancak Selçukluların batıya yönelmesiyle tekrar Bizans egemenliğine girmiştir. Rize’nin bir kısmı 1461’de diğer yöreleri de 1509’da Osmanlı topraklarına katılmıştır. Birinci dünya savaşında Ruslar tarafından işgal edilen Rize, 2 Mart 1918 ‘de kurtuldu ve 1924’te il merkezi oldu.
NEREDE GEZİLİR:Atatürk Evi Müzesi (Sarı ev), Etnografya Müzesi, Rize Kalesi, Zil Kalesi, Kale-i Bala Kız Kalesi, Zeleki Kalesi, İslâm Paşa Camii, Ayder Yaylası, ve Kaplıcası, Andon içmesi, Ağaran şelâlesi, Ayder yaylası, Çamlıhemşin-Aşağı ve Yukarı Kavran yaylaları, İkizdere-Anzer, BallıkÖy Yaylası turizm merkezi, İkizdere-Çağırankaya yaylası, Elevit yaylası,
NE YENİR:Anzer balı, Rize simidi, çumur, pepçura, ayran doğraması, çılbır, çırıhta, çirmulis, fasulye tavalisi, hamsili pilav, hamsili ekmek, hamsi kuşu, hamsi tavahsı, herse, hoşme, kabak felisi, kabak sütlisi, korkota çorbası, lahana çorbası (vurma lahana) Minci, muhlama, ormanlı hamsi, paluze, lahana ezmesi, kiremitte balık, ezme lahana; fındık dolması, turşu kavurması, papara, pasmanika, pekmezli kabak, sarma (lahana sarması), enişte lokumu ve Çayeli fasulyesi’dir.
Ünlü tatlıları:Laz böreği, laz aşuresi ve pekmezli aşure.
NEREDE YENİR:Rize’nin meşhur hamsili pilavı ve hamsili ekmeğini denemek için, Rize’nin merkezinde bulunan Evvel Zaman Yöresel Lokantasını deneyebilirsiniz. Ayrıca Rize’nin meşhur laz böreğini yemek için Eski vali konağı olan Sevimli Konağa uğrayabilirsiniz. Meşhur Çayeli fasulyesi içinse, tavsiye edeceğimiz yerlerden biri, Çayeli’nin çıkışında bulunan Hüsrev lokantasıdır. Rize Güneysu’da bulunan 4 mevsim Balık Lokantasında ise balık kavurmanın doyulmaz lezzetini tadabilirsiniz.
NE ÜRETİR:Çay, mısır, fasulye, patates, armut, elma, fındık, mandalina. Dünyaca ünlü Puro tütünü Rize’nin Pazar ilçesinde yetişir.