Papatya Bitki Çayı Nasıl Hazırlanır?
Papatya Çayını demlemek için, yarım litre içme suyu kaynatılır, ocaktan alınan kaynamış su biraz bekletilir. Biraz soğuyan suyun üzerine 3-4 kaşık kuru papatya atılarak 5-6 dakika beklenilerek demlenmesi sağlanır. Damak zevkinize göre limon veya bal ile tatlandırılabilir. Bu tarif genel bir tariftir, rahatsızlıklara göre değişik şekilde çay hazırlanış biçimleri vardır. Yazımızın farklı yerlerinde diğer tarifleri de bulacaksınız.
Papatya Bitki Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?
Vücudumuzun farklı yerlerinde ve farklı sistemlerinde Papatya Çayının birçok faydası vardır. Bunlardan kısaca bahsedersek;
Sindirim Sistemi
Özellikle yemeği abarttığımız öğünlerden sonra içilecek bir bardak Papatya Çayı midemizi ve bağırsaklarımız rahatlatarak gaz sorunlarıyla beraber hazımsızlığı da ortadan kaldıracaktır. Aşırı gaz ve şişkinlik problemlerinizi bu şekilde giderebilirsiniz. Gaz problemi eğer bebeklerde varsa annenin papatya çayı içmesi önerilir. Annenin gaz sorunu yok olursa bebekleri de daha rahat hareket edecektir. Emziren annenin sütünden geçecek çay bileşenleri bebeği rahatlatacaktır. Emzirme çağını geçmiş küçük çocuklarda iki, üç kaşık çay gaz problemlerinde faydalıdır.
Her bitkisel çayı rahatlıkla kullanamayan ülserliler bu çayı tüketebilirler. Papatya çiçeklerinde bulunan alfa bisabolol maddesi mide ülserine karşı oldukça etkilidir. Ayrıca bu madde mide yanmalarına karşıda iyi gelmektedir. Papatyanın yapraklarındaki azulene mide ülserine karşı oldukça etkilidir.
Mide krampları için sabah ve akşam iki fincan çay içilmelidir. Bu çayın içerisinde bulunan etkili antispazmodik ve anti-inflamatuarlar krampları azaltacaktır
Bağırsak Ve Hazımsızlık Problemleri İçin Papatya Çayı Tarifi
Gaz problemleri ve idrar söktürücü olarak bu çayı kullanacaksak;3-4 kaşık kurutulmuş papatya büyükçe bir fincana konulur. Daha önce kaynatıp biraz beklettiğimiz içme suyu fincanın içerisine dökülerek üzeri kapatılır. Yaklaşık 10 dakika bekleyerek demlenmesi sağlanır. Bekleyerek azar azar içilmesi tavsiye edilir.
Soğuk Algınlığı Ve Bağışıklık Sistemi
Kış aylarında çok sık olarak hastalanıyorsanız günlük olarak iki fincan Papatya Çayı içmeniz rahatsızlıklarınızı azaltabilir. Bağışıklık sistemini anti bakteriyel özelliği sayesinde güçlendiren bu çay kış mevsiminin vazgeçilmezi olmalıdır. Burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı şikâyetlerini azaltır. Boğaz ağrısında gargara olarak kullanılmalıdır.
Vücutta yaralanmadan dolayı veya aşırı zorlamadan dolayı oluşan şişikler için de Papatya Çayı önerilir. Yan etkilileri olan anti inflamatuar ilaçlar yerine bu çay etkili olacaktır. Doğal yoldan şişlikler inmeye acılar azalmaya başlayacaktır. Eski Roma ve Mısır’da yara merhemi olarak papatya kullanılmıştır. Evde demlediğiniz çay soğuduktan sonra küçük yara ve sıyrıklarınızı bununla pansuman edebilirsiniz.
Papatya kuvvetli bir antibakteriyeldir. Kış çaylarının vazgeçilmesi olan papatya karışık veya tek başına olarak kullanılabilir. Geçmeyen sinüzitten rahatsızsanız; papatya çayı içmek, buğusunu içimize çekmek, yüze kompres uygulamak sıkıntılarımızı azaltacaktır. Bu şekilde özellikle burun tıkanıklıkları giderilmektedir.
Sinüzite Karşı Papatya Buharı
Bir tencere içerisinde yarım litre içme suyu kaynatınız.2-3 kaşık tatlı kaşığı papatyayı kaynayan suyun içerisine atınız. Büyükçe bir bez veya banyo havlusu ile başınızı örterek yüzünüzü tencereye doğru indirerek burnunuzdan nefes alınız. Havlu ile kendinizi dış ortamdan soyutlayarak burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan veriniz. Bu şekilde en az 4-5 dakika devam ediniz. Bu uygulamayı yarım saat ara verdikten sonra bir kez daha devam ediniz. Bir gün sonra aynısını tekrar ediniz.
Burun akıntısı gelmeye başladıktan sonra üç dört gün ara veriniz. Burun akıntısı bu buhar banyosundan sonra bazen ilk gün, bazen de ikinci, üçüncü günler gelebilir. Sizler yeterli rahatlama sağlayana kadar aralıklar ile devam ediniz.
Gözler
Papatya Çayı biraz soğuduktan sonra göz çevresine kompres uygulandığında göz çevresi şişkinliklerine iyi gelmektedir. Belli bir süre gözlerin üzerinde bu kompresin durması gözleri daha canlı gösterecektir.
Arpacık tedavisinde kompres olarak kullanılabilir.
Stres Ve Uyku Sorunları ,Baş Ağrısı
Migren ağrılarınız başladığında bir fincan Papatya Çayı içiniz. Ağrınız aşırı artmadan bu çayı içmeniz sizleri biraz rahatlatacaktır.
Uyku saatinden yarım saat, kırk beş dakika önce ılık bir duştan sonra içilen çay sizlerin güzel bir uyku çekmesine yardımcı olacaktır. Papatya hafif bir sakinleştirici ve uyku vericidir. Bu özelliği sayesinde kendinizi aşırı gergin hissettiğinizde içeceğiniz bir iki bardak çay sizleri rahatlatacaktır.
Kadınlara Özel
Papatya çayı her türlü streste etkilidir. Menopoz döneminde oluşan depresyon ve stresli durumlarda bu çay rahatlatıcı etki gösterir. Östrojen hormonu tetikleyici maddeleri barındırdığı için bu dönemdeki kadınlara tavsiye edilir.
Ayrıca kadınların en büyük şikâyetlerinden biri olan vajinit’te doğal çözümlerden birisidir. Sıkıntısı olanlar Papatya Çayı içerek veya oturma banyosu ile biraz rahatlayabilirler. Büyükçe bir leğene konulacak sıcak suda yeterli miktarda kurutulmuş papatya demlendikten sonra, su rahatsız etmeyecek sıcaklığa düşünce oturma banyosu yapılabilir. Oturma banyosu vajinal akıntıları azaltacaktır.
Papatyanın kas gevşetici ve rahatlatıcı etkisi adet günlerinde veya adet öncesi krampları azaltmakta da etkilidir. Östrojen hormonunu dengeler. Daha sağlıklı bir dönem geçirmenizi sağlar. Ayrıca bu dönemde oluşan huzursuzluk ve kaygı durumlarını azaltır. Adet dönemlerinde üç gün önceden başlayarak, her gün yemeklerden sonra içilecek papatya çayı kaygılı durumu dengeleyecektir.
Cilt Problemleri
Demlenmiş Papatya Çayı içerisinde bulunan antimikrobiyal özellikler sayesinde yaraların üzerine haricen uygulanabilir. Tarihte birçok dönemde yaraların tedavisinde kullanılmıştır. Derinin kendisini yenilemesini hızlandırır. Papatya Çayı tonik olarak ta kullanılabilir. Sürekli kullanımda etkisini hemen fark edeceksiniz. Yüzdeki aknelerden ve diğer sebeplerden oluşan izlerin çözümünde etkilidir. Akneleri engeller. Faydalı antioksidanlar barındırdığı için sivilceye neden olan bakterileri yok eder. Yüzdeki gözenekleri temiz tutmak ve bakterileri önlemek için haftada 1-2 kez yüz buhar banyosu yapılmalıdır.
Güneş etkileri, böcek sokmalarında antienflamatuar özelliği sayesinde ağrıları azaltmaktadır.
Yaşlanma ile birlikte oluşan cilt lekelerini yok etmek için papatya çayı kullanılabilir.
Çay iltihaplanmayı ortadan kaldırarak, cildi canlı ve yeni bir hale sokar. Cildi sıkılaştırır, genç gösterir.Göz etrafındaki koyu halkaları ortadan kaldırır.
Yüz İçin Papatya Buharı
Bir tencere içerisinde yarım litre içme suyu kaynatınız.2-3 kaşık tatlı kaşığı papatyayı kaynayan suyun içerisine atınız. Büyükçe havlu ile başınızı örterek yüzünüzü buhara tutunuz.Bu uygulamayı sık sık yaparak yüz cildinizi tazeleyebilirsiniz.
Kanser, Diyabet
Yapılmış araştırmalar göre tok karnına içilecek birkaç bardak çay kan şekerini düşürerek vücut hasar riskini azaltacaktır.
Yunanistan’da yapılan araştırmalarda tiroid kanseri gelişme olasılığını çok düşürdüğü ispatlanmıştır. Haftada en az altı fincan papatya çayı içmek önerilir.
Papatyada apigenin gibi flavonoidlerin kanser önleme potansiyeli olduğu düşünülmektedir.
Kas Ağrıları
Papatya Çayı glisin oranını yükselterek kas spazmlarını azaltır. Aynı zamanda bu madde sinir gevşetici olduğundan kaygı ve stresi azaltmaktadır.
Ağız Ve Diş Sağlığı
Sağlıklı ağız sağlığı için papatya çayı kullanılabilir. Demlenen ve ılımış çay ile dişler fırçalanabilir. Ayrıca bu çay ile gargara yapılabilir. Diş ağrılarına iyi gelir. Ağız iltihaplarına ve diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir.
Abidin
eminim çayı güzeldir ama bıraksaydınız ben onları kızlara verseydim güzelim papatyaları ne hale koyuyosunuz
SamueL Samsa
ben cok severım bu cayı. depresyona bıre bır.
legal
Depresyon a sebep olduğunu bilmiyordum samo sayende öğrendim :p