Nevşehir Şehri tanıtımı
NEVŞEHİR 50
NÜFUSU:280,058
İLÇELERİ:Acıgöl, Avanos, Derinkuyu, Gülşehir, Hacıbektaş, Kozaklı ve Ürgüp.
TARİHÇESİ:Nevşehir ve civarının yaklaşık beş bin senelik bir tarihî geçmişi vardır. Bölgenin ilk sakinleri Hititler olup, bu bölgeye “Nissa” ismini verdiler. Hititlerden sonra Frigler ve Lidyalılar bölgeye hâkim oldu. İslâm orduları “Niğde-Aksaray-Kayseri” üçgeni içinde kalan bu bölgeyi 8. Asırda fethederek, 300 sene hâkim oldular. İslâm Devleti, iç isyan ve bölücü faaliyetlerle zayıflayınca, bölge tekrar Bizans’ın eline geçti. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Anadolu Fatihi Kutalmışoğlu Süleyman Şah, bütün Anadolu gibi bu bölgeyi de fethetti. Türkler bu köye “Muşkara” ismini verdiler. Selçuklu Devletinin yıkılışından sonra İlhanlılar, 14. Asır ortalarında da Eratnaoğulları ve Karamanoğulları bölgeye hakim oldular. On dördüncü asrın sonlarında Nevşehir ve civarı Osmanlı Devletinin hâkimiyeti altına girdi.
NEREDE GEZİLİR:Nevşehir kalesi, Dâmâd İbrahim Paşa külliyesi, Alâaddîn Camii, Karavezir külliyesi, Kızılkaya Köyü Camii, Hacı Bektaş Velî Dergâhı külliyesi, peri bacaları, Kapadokya, Zelve harabeleri, Yeraltı şehirleri, Göreme vadisi, Kadirah deresi, Üçhisar, Kozaklı kaplıcaları, ve Gümüşkent (Salanda) içmesi,
NE YENİR:Tandır çorbası, biryan, çömlekte kuru kayısı yahnisi, fırında çömlek eti, üzümlü et, yaprak, bumbar dolması, koripaparani. Çömlekte kuru fasulye, du pilavı, pekmezli bulamaç, düğü, kesme, katma aşı, ağpakla, dıvıl, ayva dolması. Nevşehir tavası, sızgıt, çitme fasıl, osbar kebabı, peravu mantı, tandırda kuru fasulye ve bitirgen.
Ünlü Tatlılar:Kayısı tatlısı.
NEREDE YENİR:Nevşehir Kapadokya’daki Tafana Pide ve Kebap Salonu, Nevşehir’in en iyi lezzet duraklarından biridir.
NE ÜRETİR:Patates, şekerpancarı, buğday, arpa, çavdar, bakla, nohut, fasulye, mercimek, üzüm, elma, zerdali, armut, kayısı, ceviz, dut, iğde, ayva, badem. El sanatları olarak da hah, kilim, sicim dokumacılığı ve çanak çömlek yapımı.
SamueL Samsa
Emek veren ellerınıze sagLık Cok Tesekkurlerrrrrrrrrrrrrrrrrr