Muğla Şehri tanıtımı
MUĞLA 48
NÜFUSU:766,156
İLÇELERİ:Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Milas, Ortaca, Ula ve Yatağan.
TARİHÇESİ:Muğla ve çevresinin tarihî çok eskilere dayanır. M.Ö. 3000 yıllarında Kargalılarm bu bölgeye hâkim oldukları, M.Ö. 2500 senelerinde Luvilerin yerleştiği ifade edilir. Eldeki bilgiler, bu bölgeye Hititlerin hâkim olduğunu ve Lugga ismini verdiklerini göstermektedir. Hitit İmparatorluğunun iç savaş ve iktidar kavgaları ile zayıflayıp yıkılması üzerine, bölgeye Frikya Krallığı hâkim oldu. Frikya Devletinin yıkılışı ile bölge Lidya Krallığının eline geçti. Ege adalarında oturanlar bu bölgenin kıyılarında Dor Siteleri kurdu. Pers Kralı Kiros, M.Ö. 6. Asırda Lidya Devletini yıkınca bu bölgeyi de işgal etti. Hatta Menteşe Beyliği, bir ara Rodos Adasının bir kısmına sahip oldu. Anadolu’nun savunması Ege Adalarından başlar görüşü, ilk çağlardan bu yana değişmemiştir. Birinci Dünya Harbinden sonra, sembolik sayıda İtalyan askerinden ibaret bir işgal kuvveti, (1920-1921) yıllarında kısa bir müddet kaldıktan sonra, Muğla’yı Millî Kuvvetlere çarpışmadan devretti. Cumhuriyet devrinde bütün mutasarrıflıklar (sancaklar) il olunca Muğla da il oldu. Lozan’dan önce Muğla’nın % 92’si Türk, % 7’si Rum idi. Lozan Antlaşması ile Rumlar Yunanistan’a gönderildi.
NEREDE GEZİLİR:Ulu Cami, Kurşunlu Camii, Şeyh Camii, Pazaryeri Camii, Firuz Bey Camii, Ahmed Gazi Medresesi, Beçin Kalesi, Bodrum Kalesi, Keramos Kalesi, Mozule Anıtı (Mausoleum), Tiyatro, Agora, Mars tapmağı ve kilise, Bodrum’da bulunan en eski eserlerden başlı çalarıdır. Myndos şehri harabeleri, Knidos şehri harabeleri, Amos şehri harabeleri, Ören harabeleri, görülmeye değer yerlerdir.
NE YENİR:Kuzu ve oğlak etinden yapılan püryan kebabı, ahtapot güveç, albakor çiğ balık, kefal pilavı, çökertme kebabı, ciğer balıkemisi, top top köfte; kanlı kavurma, ahtapot pilavı, otlu dolama, velikharç böreği, ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çmtar kavurması; ot ekşilemesi, gali patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, betsel, dülek reçeli, bumbar dolması. Milas’ın Keşkeşi ve şiş kebabı, Bodrum’un Paşa Makarnası ve Saraylısı, Datça’nın Mürdümerik Çorbası ve Hernep Pekmezi meşhurdur. Levrek balığı da, bu yörenin lezzetli balıklarındandır.
NEREDE YENİR:Marmaris Çamlı Köyü, Sedir adasında bulunan Çınar restoranda şahane bir kahvaltı yapabilir. Ortaca’daki Toprak ana restoranda fırında kuzu ve nar suyuyla kendinize ziyafet çekebilirsiniz.
NE ÜRETİR:Pamuk, tütün, arpa, mısır, bakla, susam, anason, kuşkonmaz, lahana, pırasa, ıspanak, patlıcan, hıyar, domates, fasulye, biber, soğan; bakla, karnabahar, zeytin, üzüm, elma, armut, şeftali, erik, incir, badem, turunç, altıntop, bal ve antepfıstığı.
SamueL Samsa
Emek veren ellerınıze sagLık Cok Tesekkurler.Guzel paylasımlarını ıcın