Morina Balığı Faydaları Nelerdir?
Sofralarımızda balığın yeri hep ayrıdır. Sağlıklı bir besin olmasının yanı sıra lezzeti ve kolay pişen pratik bir yemek olması nedeniyle özellikle kış aylarının vazgeçilmez besinlerinden biridir balık. Vücut direncini arttırması, çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde zekâ gelişimi ve sinir sistemi üzerinde önemli rol oynaması nedeniyle uzmanlar tarafından haftada en az iki kez balık tüketilmesi önerilir. Buğulaması, güveci, fırınlanması, kızartması ve çorbası ile çeşit çeşit balık yemekleri sofralarımıza sağlıklı dokunuşlar getirir. Balık çeşitleri arasında hafifliği ve düşük yağ oranı ile dikkat çeken morina balığı yüksek beyaz et oranı ile en lezzetli balıklardan biridir.
Morina Balığı Nedir?
Morina balığı mezgitgiller familyasına ait büyük bir balıktır.
İki adet anüs yüzgeci, üç sırt yüzgeci, bir çene bıyığı ve uzun bir üst çenesi bulunan morinanın sırtı koyu yeşil ve benekli, karnı ise beyaz renktedir.
Genellikle yumuşakçalarla, kum balıkları ve ringa balığı ile beslenen morina, şubat ile nisan aylarında yumurtlar. Hızlı bir şekilde büyüyen morina yavrularının boyu en fazla 2 sene içinde yaklaşık 60 santimetreye ulaşır.
Gelişimini tamamlayan erişkin bir morina balığı ortalama olarak 90 santimetre boyunda ve yaklaşık 25-30 kilogram ağırlığındadır.
Eti çok dayanıklı olan morina balığının 100 gramı 84 kalori ve 20 gram protein içerir.
Cod balığı olarak da bilinen morina, A vitamini, D vitamini, B12, riboflovin ve folat açısından zengindir.
Ayrıca iyi bir selenyum, demir, fosfor, sodyum, iyot ve potasyum kaynağıdır.
Morina Balığı Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Güçlü birer antioksidan olan vitamin ve mineralleri nedeniyle toksin maddelerin vücuttan atımını hızlandırır ve enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır.
Cildi besleyerek kırışıklıkların oluşmasını önler ve yaşlanma etkilerini geciktirir.
Kalp ve damar sağlığını koruyarak kalp damar hastalıkları riskini minimuma indirir.
Sperm kalitesini arttırır ve üreme sağlığı üzerinde önemli rol oynar.
Vücudun sıvı elektrolit dengesini düzenler ve karaciğerin düzenli çalışmasını destekler.
Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Sinir ve kas hücrelerinin fonksiyonlarını destekler ve depresyon, anksiyete gibi sorunların çözülmesine yardımcı olur.
Kemik ve diş gelişimine katkı sağlar ayrıca kanser hücrelerinin oluşumunu ve yayılmasını önler.
SamueL
Morina balığı mezgitgiller familyasına ait büyük bir balıktır. İki adet anüs yüzgeci, üç sırt yüzgeci, bir çene bıyığı ve uzun bir üst çenesi bulunan morinanın sırtı koyu yeşil ve benekli, karnı ise beyaz renktedir. Genellikle yumuşakçalarla, kum balıkları ve ringa balığı ile beslenen morina, şubat ile nisan aylarında yumurtlar. Hızlı bir şekilde büyüyen morina yavrularının boyu en fazla 2 sene içinde yaklaşık 60 santimetreye ulaşır. Gelişimini tamamlayan erişkin bir morina balığı ortalama olarak 90 santimetre boyunda ve yaklaşık 25-30 kilogram ağırlığındadır.