Mısır Püskülü Çayı Faydaları Nelerdir?
Ana vatanı Amerika Kıtası olan mısır bitkisi, önce Avrupa kıtasına ve oradan da Afrika kıtasına yayılarak Kuzey Afrika üzerinden Anadolu topraklarına taşınmıştır. Yetiştirilmesi kolay, yararlı, kullanım alanı geniş bir bitki olduğu için dünyanın hemen her yerinde az veya çok tarımı yapılabilmektedir. Unuyla, tanesiyle çeşitli şekillerde sofralarımızda yer bulan mısırın püskülleri de son derece yararlıdır ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilmektedir.
Mısır Püskülü Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
İçeriğinde C ve K vitaminleri ile çinko, bakır, demir, potasyum gibi önemli mineraller bulunmaktadır.
Mısır püskülü böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarında, sindirim sistemi, diyabet, saç ve cilt sorunlarında tedaviye yardımcı olarak kullanılmaktadır.
Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi de bulunmaktadır.
Mısır püskülü kullananlar, bunun sadece tedaviye yardımcı bitkisel bir çözüm olduğunu, tedavi görüyorlarsa tüketmeden önce doktorlarına sorarak tavsiye almaları gerektiğini unutmamalıdırlar.
Mısır Püskülü Çayı Faydaları Nelerdir?
Mısır püskülü idrar yolu enfeksiyonu ve iltihabı için iyi bir yardımcıdır. Etkili bir idrar söktürücü olması sebebiyle mısır püskülü böbrek taşı düşürülmesi, idrar yollarındaki enfeksiyonların temizlenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca yeni böbrek taşı oluşumunu da önleyici faydası vardır.
İdrar söktürücü özelliğiyle vücuttaki ödemin atılmasını kolaylaştırır. Bu bakımdan zayıflamak isteyenler için diyete yardımcıdır.
Mısır püskülü adet söktürücü olarak da kullanılmaktadır.
Mısır püskülü saç bakımı ve akne tedavisi sürecinde cilt için de faydalıdır.
Kan basıncını düşürerek ve dengeleyerek tansiyon sorunlarına olumlu etki yapmaktadır.
Rahatlatıcı etkisiyle kronik yorgunluk için kullanılabilir.
İdrarı artırıp söktüğü ve ödem attırdığı için, detoks amaçlı da yararlanılabilmektedir. Bu şekilde eklemlerdeki birikintilerin atılmasına yardımcı olduğundan gut, artrit, romatizma rahatsızlıklarında da tedaviye destek olarak kullanabilirsiniz.
Mısır Püskülü Ne İşe Yarar?
Mısırın koçanıyla kabuğu arasındaki ve ucundaki saç gibi, açık yeşil iplikçiklere mısır püskülü adı verilmektedir.
Kurutulup öğütmeden ya da öğütülüp toz haline getirilerek kullanılan mısır püskülünün pek çok kullanım alanı vardır.
Mısır püskülünün en bilinen faydası, idrar söktürücü ve dolayısıyla ödem attırıcı olarak kullanılmasıdır. İdrar söktürmede oldukça etkili olan mısır püskülünün bu özelliği sayesinde böbrek taşı varlığı durumunda, idrar yolu enfeksiyonlarında ya da mesane iltihabında da tedaviye yardımcı olarak kullanılması mümkündür.
Mısır püskülü taş düşürür mü, kesin olarak söylenemez; ancak düşürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca çeşitli vitaminler ve mineraller ihtiva etmektedir.
Mısır Püskülü Zararları ve Yan Etkileri
Polen alerjisi olanların mısır püskülü kullanmaları önerilmemektedir. Çünkü mısırın püskülleri esas olarak mısırın oluşup büyümesini sağlayan polenleri toplamaktadır.
Diyabet hastalarının ve yüksek tansiyon sorunu olan kişilerin de mısır püskülü çayı tüketirken dikkatli olmaları, tüketmeden önce doktorlarının görüşlerini almaları tavsiye edilir.
Mısır püskülü çayını fazla tüketmek kan basıncının aşırı düşmesine neden olabilir.
İdrar atmayı sağlayan diüretik ilaçları kullananlar, vücudun susuz kalmasına yol açabileceğinden mısır püskülü çayı tüketmekten kaçınmalıdırlar.
Mısır püskülü çayının adet söktürücü etkisinden dolayı hamile kadınların ve emziren annelerin kullanmaları önerilmemektedir. Aşırı kullanımında uterus kasılmalarını tetikleyerek erken doğuma neden olabilir.
Mısır püskülü çayı tüketiminin faydaları konusunda verilen bilgilerin tamamı tavsiye niteliğindedir; bilimsel bilgi olarak algılanmamalıdır.
Az miktarlarda tüketilmesinin önemli bir yan etkisi bulunmamakla birlikte; fazla miktarda tüketiminin doktora danışılarak yapılması önerilir.
Mısır püskülü ödem attırır mı, evet attırır; ancak en çok da bu sebeple aşırı miktarlarda kullanmaktan kaçınmalı, doktorunuz aksini belirtmediği sürece, günde 2-3 bardağı geçmeyecek şekilde içmelisiniz.
meftun
Tünele giriyorum...çekmiyor...