Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Meyan Kökü Faydaları Nelerdir? - Nelere İyi Gelir?


Meyan Kökü Faydaları Nelerdir?

Meyan Kökü Faydaları Nelerdir?

Meyan kökü bitkisi, baklagillerden çok yıllık bir bitkidir. Sulak yerlerde, ırmak, dere kenarlarında yabani olarak yetişir. Boyu 50-200 cm arasındadır. Yaprakları kanat şeklinde parçalıdır. Küçük, mor çiçekleri vardır. Toprağın altındaki kökün uzunluğu bir metreyi bulabilir.
Genellikle tıpta ya da bitkisel tedavide kökleri kullanıldığı için meyan kökü olarak tanınır. Ana vatanı Güney Avrupa’dır ve kökeni M.Ö. 2000’li yıllara kadar dayanır. Ülkemizde genellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Orta Anadolu’da yetiştirilir. Bazı yerlerde Piyan ya da Boyan diye de adlandırılır.
Meyan Kökü Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Meyan kökü faydası çok olan şifalı bitkilerdendir. Mide rahatsızlıkları, kalp ve tansiyon sorunları, enfeksiyonlar, karaciğer rahatsızlıkları, saç ve cilt sorunları, obezite gibi bir çok sorunda tedaviye yardımcı olabilecek yararları bulunmaktadır.
Meyan kökü gastrit, ülser, kabızlık, ishal gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarında semptomları gidererek rahatlatıcı etki yapar. Meyan kökü reflü sorunu için de yardımcıdır. Meyan kökü macunu mide rahatsızlıklarında pratik ve etkili bir preparattır.
Solunum yolları hastalıkları için de kullanılabilen meyan kökü öksürük, balgam, boğaz ağrısı, nefes darlığı, bronşit gibi soğuk algınlığı ve grip belirtilerinde iyileşmeye katkı sağlar. Meyan kökü şurubu, meyan kökü tableti veya meyan kökü ve zencefil çayı bu amaçla tüketilebilir.
Meyan kökü yararları arasında karaciğer iltihabı ve karaciğer yağlanmasındaki olumlu etkileri sayılabilir. İdrar söktürücüdür; toksinleri önler, bağışıklığı güçlendirir ve karaciğer, dalak gibi iç organların hastalanma riskini azaltır.
Meyan kökü suyu, ferahlatıcı ve rahatlatıcı etkileriyle aynı zamanda bir antidepresan özelliği taşır. Sinirliliği ve kronik yorgunluğu önler.
Meyan kökü saç ve cilt sağlığı üzerinde de yapıcı içeriğe sahiptir. Cildin ve saçın daha parlak görünmesini sağlar. Düzenli kullanımla ciltteki koyu renkli lekelerin, fazla yağın ve ölü hücrelerin temizlenmesinde faydalıdır. Cildin ve saçın daha nemli, esnek hale gelmesinde etkilidir. Egzama, sedef gibi cilt sorunlarında da iyileştirici gücü vardır. Meyan kökü haşlama yöntemiyle hazırladığınız preparatı ılımasını bekledikten sonra saçınıza ve cildinize masajla uygulayabilirsiniz. Bunun dışında meyan kökü sabunu, meyan kökü kremi, meyan kökü maskesi kullanabileceğiniz hazır ürünlerdir.
Meyan kökü içeceği sağlıklı ve doğal şeker içerikli bir ürün olduğu için diyabet hastaları ya da diyet yapanlar tarafından tatlı ihtiyacını gidermek üzere tercih edilebilir; ancak yine de az miktarlarda tüketmeye dikkat edilmelidir. Şekerli olmasına rağmen kalori oranı düşüktür. Meyan kökü şerbeti kaç kalori sorusuna verilen cevap, 1 adet çubukta yaklaşık 40 kalori bulunduğu yönündedir yani meyan kökü çayı yaparken kullandığınız çubuk miktarına göre değişir.
Meyan kökü tozu kadınlar için cinsellikte faydalı olabilmektedir. Bunun için meyan kökü soda ile karıştırılarak tüketilir.
Meyan kökü hamilelikte zararlı mı, hayır değildir. Fazla miktarda kullanılmadığı sürece bir zararı yoktur. Günde iki bardağa kadar tüketilebilir.
Meyan kökü İbrahim Saraçoğlu tarafından da incelenmiş ve çok sayıdaki faydası tespit edilmiş bir bitkidir.
Meyan Kökü Zararları Nelerdir?
Meyan kökü ve tüm meyan kökü preparatlarının hastalıkları tedavi etmede görevinin yardımcı nitelikte olduğu unutulmamalıdır. Başta kalp, tansiyon, böbrek, diyabet rahatsızlıkları bulunanların meyan kökü otu kullanmadan önce doktorlarına danışmaları önemlidir. Meyan kökü şerbeti zararları şöyle sıralanabilir:
Meyan kökü şekere iyi gelir mi? Sonuçta şeker içeren bir bitkidir ve diyabet, obezite gibi sorunlarda zararlı olabilir.
Meyan kökü tansiyona iyi gelir mi sorusuna uzmanların cevabı sodyum ve potasyum eksikliğine yol açabileceğinden yüksek tansiyon durumunda zararlı olabileceği yönündedir.
Meyan kökü cinsellik sorunlarında testosteron oranını düşürerek zararlı olabileceği söylenmektedir.
Kalp, kan inceltici ve tansiyon ilaçları kullananlar, meyan kökü kullanmamalıdırlar. Meyan kökü yan etkileri bu ilaçların içeriklerinden dolayı hastayı olumsuz etkileyebilir.



Toplam 3 Yorumlar
meftun

Çok faydalı gerçekten...

SamueL

baya bı pahalı sanırım bu

Bir cevap bırakın.