Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Mardin Şehri tanıtımı - Mardin Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Mardin Şehri tanıtımı

Mardin Şehri tanıtımı

MARDİN 47
NÜFUSU:745,778
İLÇELERİ: Midyat, Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Nusaybin, Ömerli, Savur ve Yeşilli.
TARİHÇESİ:Mardin’in bilinen tarihi, 3000 sene öncesine dayanır. Mardin bölgesi, Anadolu’da ilk siyasî birliği kuran Hitit İmparatorluğunun sınırları dışında kalmıştır. Hititler zamanında bu bölge, Hurri Mitanni Krallığının elindeydi. Uzun müddet Bâbil ve Asur hâkimiyeti altında kalan Mardin’i Medler ele geçirdi. 1507’de ise İran’daki Safevîler, Mardin’i ele geçirdi. Yavuz Sultan Selim Han, 1517 Çaldıran Zaferi ile Safevîleri Anadolu’dan attı. Bıyıklı Mehmed Paşa, Mardin’i fethederek, Osmanlı Devletine bağladı. İstiklâl Harbinde Mardin halkı mücadelesini silâhsız, fakat birlik içinde düşmanı korkutarak yapmıştı. İcap etseydi, Mardin de düşmana karşı kahramanca savaşırdı. Mardin’de düşmana karşı mücadele şu şekilde verildi: Mardin önce İngilizler tarafından işgal edilmek istendi. İstasyonda silâhlı, eli kazma, kürek, satırlarla dolu halk Norman’ı karşıladı. Norman, Mardin’in teslim olmasını istedi. Norman korktuğu için trenle Mardin’den ayrıldı. Diyrabakır’a da gitmekten korktu. Mardinlilerin bu kahramanca hareketi, hem Mardin’i hem de Diyarbakır’ı Fransız işgalinden kurtardı. Cumhuriyet devrinde, Mardin, 1923’te il merkezi oldu.
NEREDE GEZİLİR:Mardin müzesi, Necmeddîn Camii, Abdüllatif (Latifıye) Camii, Hâtuniye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Dara harabeleri, Deyrulumur manastırı, Mardin kalesi, Dara kalesi, merkezde Ulu Cami, Meryemana Kilisesi ve Patrikhanesi, Mor Yusuf Kilisesi Surp Hovsep, Deyruülzzafaran manastırı, Mor Hananya, Deyrulumur manastırı Mor Gabriyel, Mor Yakup manastırı Nusaybin, Midyat Meryemana manastırı, Mor Dimet manastırı,
NE YENİR:Lahmacun, ikbebet (içli köfte), semberuk, irok, kibe, dobo, kaburga dolması, kişke, tavuk dolması, kitel, raha, lebeniyye, şehriyeli bulgur pilavı, ice, sembusek, çiğ köfte, sini köftesi, kaburga dolması, kibemumbar, saç ekmeğidir. Fırına verilen tereyağlı karpuz ve keşkek.
Ünlü Tatlılar:Zerde, badem şekeri, rumiber nuriye tatlısı, cevizli sucuk, harire (pekmezli muhallebi) helva çeşitleri ve cevizli tatlılar yenebilir.
NEREDE YENİR:Mardin’in leziz yöresel yemeklerini tatmak isterseniz, Hasankeyfin ortasından geçen nehrin kıyısında bulunan Cercis Murat Konağı yöresel yemeklerin özenle sunulduğu bir mekândır. Ayrıca Mardin’in Münir Ustası buranın lezzetlerinin tadılması gereken önemli bir yerdir.
NE ÜRETİR:Buğday, arpa, pirinç, nohut, pamuk, domates, patlıcan, hıyar, kavun-karpuz ve üzüm.



Toplam 1 Yorumlar
SamueL Samsa

Emek veren ellerınıze sagLık Cok Tesekkurlerrrrrrrrrrrrrrrr

Bir cevap bırakın.