Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Konya Şehri tanıtımı - Konya Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Konya Şehri tanıtımı

Konya Şehri tanıtımı

KONYA 42
NÜFUSU:1,959,082
İLÇELERİ:Karatay, Meram, Selçuklu, Ahırlı, AkÖren, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadım, Halkapınar, Höyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Kulu, Sarayönü, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yahhöyük ve Yunak.
TARİHÇESİ:Konya çok eski bir yerleşim merkezidir. M.Ö. 6000-5000 yıllarında burada yerleşme merkezi kurulduğu araştırmalarla anlaşılmıştır. Konya târih sahnesine ise M.Ö. 1400-1200 arasında Hitit İmparatorluğunun bir bölgesi olarak girmiştir. Hititler iç savaş ve bölücü faaliyetlerle yıkılınca Konya sırası ile Frikyahlar, sonra Lidyalıların, Kimmerlerîn hâkimiyeti altına girmiştir. Hazret-i Ömer zamanında İslâm orduları Konya’yı fethettiler. Anadolu Selçuklu Devleti yarım asır İlhanlılara tâbi oldu. Selçukluların son devresinde Oğuzların Avşar (Afşar) Türkmen Beyleri olan Karamanoğulları bu bölgeye yerleştiler. Ermenek kasabasını başkent yaparak beylik kurdular. Daha sonra (Karaman) adı verilen “Lârende”ye yerleştiler. Anadolu Beyliklerinden Osmanlılardan sonra en mühimi olan Karamanoğulları zengin mimarî ve kültür eserleri bırakmışlardır. Yavuz Sultan Selim Han, Mevlâna hazretlerinin türbesini yeni baştan tamir ettirdi. Kanunî Sultan Süleyman Han “Irâkeyn” Seferinde Konya’ya uğradı. Meşrutiyetten sonra nüfus ve ekonomisi gerileyen Konya Cumhuriyet devrinde yeniden gelişmeye başlamıştır. 1867’de büyük bir yangın ve 1873 ‘te korkunç kıtlık Konya’yı altüst etmiştir. 1922 senesine kadar eyalet merkezi olan Konya 1923 ‘te il (vilayet)olmuştur.
NEREDE GEZİLİR:Meram Bağlan, Ilgın Kaplıcası, Meram Taş Köprü, İvriz Kaya Kabartması, Beyşehir Kalesi, Akmanastır, Hagia Eleni Kilisesi, Sırçalı Medrese, Tacül Vezir Medresesi veTürbesi, İnce Minareli Medrese, Ali Gav, Küçük Karatay, Karatay ve İsmail Aka Taş Medrese Medreseleri, Has Bey ve Nasuh Bey Darülhuffazları, Seydişehir Muallimhanesi, İplikçi Camisi ve Medresesi, Sadreddin Konevi Camisi ve Türbesi, Alaeddin Dursunoğlu, Selimiye, Kapı, Aziziye, Eşrefoğlu ve Pir Hüseyin Camileri, Sahip Ata, Karabaş Veli ve Lala Mustafa Paşa Külliyeleri, Akşehir ve Ereğli Ulucamileri, Mevlana Türbesi ve Dergâhı, Nasreddin Hoca Türbesi, Taş Mescit, Sırçalı Mescit, Karatay,Tahir ile Zühre, Altunkalem, Güdük Minare ve Küçük Ayasofya Mescitleri, Ereğli müzesi, İvriz Kaya Anıtı, Sille (Siyata), Ak Manastır, Çatal Höyük, Sille ‘ Aya-Elena Müzesi, Eflatunpmar Hitit Anıtı, Kilistra Antik Kenti, Karahöyük, Bolat Örenleri, Nekropol Alanı, Bouleteferion, Selçuklu Köşkü, Kubadabad Sarayı, Yerköprü Mağarası, Balatini Mağarası, Körükini Mağarası, Suluin Değirmen İni Mağarası, Sakaltutan Mağarası, Susuz Mağarası, Tınaztepe Mağarası, Pınarbaşı Mağarası, Büyük Düden Mağarası, Feyzullah Düdeni,
NE YENİR:Tayga, havuç çorbası, tarhun çorbası, et tiridi, tandır kuzusu, patatesli köfte, erik dolması, et kabağı, sac böreği, mercimekli oğmaç, arapaşı çorbası, düğün yemeği, tandır çorba, bamya, tutmaçe, erişte çorbası, fırın kebabı, etli ekmek, çullama, iki bıçak arası ciğer, topalak köfte, calla, ekşili kabak, yumurtalı kabak, zülbiye (Papaz Yahisi), patlıcan bayıltan, lahana kapaması, patlıcan böğürmesi, çöpleme, peynirli kıymalı börek, kıkırdaklı börek, tandır saç, sedirler, tatar böreği. Bamya Çorbası, Çebiç, Çebiçin Suyuyla Pişirilmiş Bulgur Pilavı, Su Böreği, Etli Ekmek (Etli Pide), Fırın Kebabı, Sacarası, Tayga, Mercimekli Oğmaç, Arapaşı, Tandır, Tutmaç ve Erişte, Çullama, İki Bıçak Arası Ciğer, Höşmerim, Topalak Köfte, Kabak Tatlısı, Zülbiye (Papaz Yahisi), Patlıcan Bayıltan, Lahana Kapaması, Patlıcan Böğürmesi, Peynirli Kıymalı Börek, Kıkırdaklı Börek, Tandır Saç, Sedirler ve Tatar Böreği.
NEREDE YENİR:Konya’nın meşhur etli ekmeği 20 yıllık geçmişi olan Cemo adlı lokantada yenebilir. Konya’nın diğer bir lezzet noktası ise fırın kebabıyla ünlü Hacı Şükrü lokantasıdır. Ali Baba, Şifa Restoran, Bolu Lokantası, Müthiş Konya Manzarasıyla Geleneksel Tatlar için Eselya, Köşk Konya Mutfağı, Gülbahçesi Konya Mutfağı, Aydınçavuş, Sultan Sofrası (Su Böreği), Elit Restoran ve Akyokuş Restoran.
NE ÜRETİR:Arpa, Şeker Pancarı, Yulaf, Nohut, Mısır (Slaj), Yonca, Elma, Kiraz, Vişne, Armut, Kayısı, Domates, Havuç, Kavun, Karpuz, Hıyar, Ispanak, Marul, Lâle, Fasulye, Beyaz ve Kırmızı Et. Otomotiv Yan Sanayi, Ziraat Alet Makineleri İmalât Sanayi. Makine ve Yedek Parça İmalât Sanayi. Döküm Sanayi, Kâğıt ve Ambalaj Sanayi. Sondaj Boru ve Sulama Sistemleri, Plastik, Boya ve Kimya Sanayi, İnşaat Malzemeleri Sanayi. Deri ve Tekstil Ürünleri -İmalât Sanayi, Madeni Eşya İmalât Sanayi ve Hırdavat, Değirmen Makineleri İmalât Sanayi, Demir Dışı Metaller Sanayi (Alüminyum Sanayi.) Krom, Magnezit, Linyit Kömürü, Barit, Çinko, Manganez, Sodyum Sülfat, Kükürt, Mermer, Boksit ve Andezit.



Toplam 1 Yorumlar
SamueL Samsa

Emek veren ellerınıze sagLık Cok Tesekkurlerrrrrrrrrrrrrrrrrr

Bir cevap bırakın.