Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Kolanın Zararları - Coca Cola Zararlari - Kolanın Zararlari Nelerdir


Kolanın Zararları Nelerdir?

Kolanın Zararları

Herhangi bir kutu veya şişede listelenen bileşenler karbonatlı su, şeker, kafein, fosforik asit, karamel ve doğal aromaları içerir. Kolanın başlangıcından bu yana tam içerik, formül ve doğal aromaları ciddi bir ticaret sırrıydı.

Ancak, sadece iki Coca-Cola yöneticisinin bildiği kesin doğal tatlandırıcı formülüyle ilgili birçok spekülasyon da mevcuttur:
Sitrik asit: Sitrik asit, kola tarifinin en önemli ve doğal kola ham maddesi olma özelliğini taşır.

Yaratıcı John Pemberton’ın 1886 yılına ait günlüklerinde sitrik asit, lezzetlendirici ve koruyucu olarak ana içerik malzemeler arasında yerini alır.
Bitkiler: Kolanın orijinal tarifinde kullanılan bitkilerin tam miktarı ve kombinasyonu büyük ölçüde bilinmemektedir.

John Pemberton’ın tarifinde, miktarları belirtilmemiş olsa da, portakal, tarçın, limon, kişniş, Hindistan cevizi ve neroli kullanımını görülür. Başka tarifler arasında vanilya ve lavanta yağı ile kola fıstığı yer alır. Kola fıstığı, doğal olarak kafein içeren ve Afrika’daki yerli fındık ağaçlarından elden edilen bir yemiştir.

Buna ek olarak, birçok çağdaş yemek tarifinde karamel kullanımı da renklendirme amacıyla belirtilir.
Coca Yaprağı: Bir Güney Amerika bitkisi olan coca yaprağından elde edilen bitkisel özütler kokain olarak da bilinir.

Bu bitki, 1886 yılında John Pemberton’un orijinal Coca-Cola tarifi ile kullanılmaya başlanmış ve 1906’daki Saf Gıda ve İlaç Yasası’nın yürürlüğe girmesine kadar, büyük miktarlarda kafein, aktif bileşen olarak kullanılmıştır.

Bazı kola tarifleri, kokainin hala markaların doğal içerikli tarifinde kullanıldığını iddia etmektedir. Fakat belirtmek gerekir ki, koka yaprağının uyarıcı olan kısmı değil, tatlandırıcı olarak kullanılan özütü tarife eklenir.

Şeker: En belirgin tadı yaratan kola ham maddesi şeker daha ucuz bir alternatif olan yüksek fruktozlu mısır şurubu formunda kullanılır. Bazı ülkelerde şeker kamışı gibi doğal tatlandırıcılar kullanılabilir.

Kolanın Zararları Nelerdir?
Kolanın içerisindeki kimyasallar insan sağlığı üzerinde pek çok zararlı etki bırakır:
Tüm şekerli içeceklerde olduğu gibi kolada da obezite, tip 2 diyabet ve diş çürütmesi gibi riskler mevcuttur.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, nüfusun yaklaşık yarısı herhangi bir günde şekerli içecekleri tüketmektedir ve bu içecekler en çok gençler ve genç yetişkinler arasında popülerdir.
Tek bir kutu kolada yaklaşık 10 çay kaşığı şeker bulunur.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günde en fazla 6 çay kaşığı şeker tüketilmesini önermektedir, yani günde sadece bir kola içmek, bu kuralları alt üst edebilir. Bu nedenle, şekerli içecek tüketiminin bir dizi sağlık durumuyla ilişkili olması sürpriz değildir.

Harvard Halk Sağlığı Okulu’na göre, günde 1-2 kutu şekerli içecek içen insanlar, tip 2 diyabet geliştirme olasılıklarını % 26 arttırırlar. Tip 2 diyabet hastalığı ise her yıl 184.000 kişinin ölümüne yol açan ciddi bir hastalıktır.

Kola içerisindeki asit nedeniyle mide rahatsızlıklarını da tetikleyebilir. Özellikle ülser ve gastrit hastalıklarına sahip insanlar kola içmekten kaçınmalıdır.
Yüksek oranda kafein sebebiyle de kolanın pek çok zararlı yönü mevcuttur.

Tüketimden 15-60 dakika sonra kafeinin mide ve ince bağırsak tarafından kan dolaşımına emilmeye başlaması damar daralması ve kalp rahatsızlıkları riskini büyük oranda arttırır.

Peki, kolayı tükettikten sonra vücudunuza tam olarak ne olduğunu hiç merak ettiniz mi?
İlk 10 dakikada 10 çay kaşığı şeker dolaşım sisteminize giriş yapar. Normalde bu kadar şeker insanın kusması için tetikleyici iken, fosforik asit bu hissiyatı engelleyerek sizi kontrol altına alır.
İlk 20 dakika içinde kan şekeriniz yükselmeye başlar. Bu da insülin artışına neden olur.

Karaciğeriniz bu hormonun salgılanması ile şekeri yağa dönüştürmeye başlar.
İlk 40 dakika içerisinde kafein emilimi tamamen gerçekleşir. Kafein yüzünden sinir sisteminiz etkilenir ve göz bebekleriniz büyür.

Artan kan basıncı ile karaciğer kan akışınıza daha fazla şeker girişi yapar.
İlk 45 dakikada vücudunuz dopamin üreterek beynin keyif merkezini uyarır.
60 dakika sonra yüksek dozda şeker nedeniyle üriner kalsiyum boşaltımı artar.

Bu da vücutta şeker yıkımını başlatır. Şeker o kadar hızlı bir şekilde emilip yakılır ki vücutta bir çökme ve yorgunluk durumu başlar.



Toplam 2 Yorumlar
SamueL

Kolanın içerisindeki kimyasallar insan sağlığı üzerinde pek çok zararlı etki bırakır:

NEFRED

www.lafazan.net

Bir cevap bırakın.