Kırmızı Mercimek Faydaları Nelerdir?
Baklagiller familyasından olan mercimek türünün özellikle kırmızısı, Türk mutfağında köftesi, salatası, çorbası ve mezeleri ile en çok tüketilen bakliyatlarından biridir. İster özel davetlerde isterse gündelik olsun ilk akla gelen en kolay ve lezzetli yemek tarifleri kırmızı mercimek çeşitleri ile yapılır. Genel olarak tokluk hissi veren kırmızı mercimek sayesinde çoklu menü ihtiyacı da ortadan kalkabilir.
Kırmızı Mercimek Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Ülkemizde en çok kullanılan bakliyat çeşitleri arasında başı çeken kırmızı mercimek fiyatı bakımından da oldukça makul olduğu için hemen hemen her sofrada rastlanır. Çocuktan yaşlıya severek tüketilen mercimeğin faydaları şöyledir:
Besin değeri yüksek olan mercimek, beyin ve vücut gelişimi için önemli bir kaynaktır.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, hastalıklara karşı koruma sağlar.
Genel olarak kırmızı mercimek vitaminleri anne sütü arttırıcı etkilere sahiptir.
Bağırsak hareketlerini arttırarak sindirimi kolaylaştırır.
Ağır işlerde çalışanlar için faydalı bir enerji kaynağıdır.
Kan şekerini düşürücü etkileri sayesinde diyabet hastalarına fayda sağlar.
Yüksek potasyum kaynağı olduğu için hipertansiyonu düşürücü etkileri vardır.
Kolesterolü dengeleyerek kan akışını arttırır.
Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
Tüm kırmızı besinlerde olduğu gibi vücudu kansere dirençli hale getirir.
Besleyici olduğu için uzun süre tok kalmanızı sağlar.
Folik asit sağladığı için kansızlık problemlerine karşı düzenli tüketilmesi önerilir.
Sinir sistemini kuvvetlendirir.
Halsizlik konusunda kişiye demir sağlayarak kan yapımını hızlandırır.
Yağ oranı düşük, lifli gıda olduğu için daha sıkı bir vücuda sahip olmanıza yardımcı olur.
Kırmızı Mercimek Yan Etkileri
Yüksek lif içerdiği için “kırmızı mercimek gaz yapar mı” diye düşünmeden önce uygun pişirme koşullarında pişirmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Sindirilmesi zor bir besin olan kırmızı mercimek, sürekli tüketimde gaz sorununu sürekli hale getirebilir. Bu açıdan “kırmızı mercimek mideye dokunur mu” diye merak ediyorsanız maalesef bir gece önceden suda bekletilmeyen tüm bakliyatlar kadar dokunduğu görülür. Ancak bir gece evvel limonlu veya sirkeli suda bekletilerek gazı alınmış ve dinlenmeye bırakılmış mercimek ile yapılan çorbalarda karminatif maddesi aktif olacağı için şişkinlik ve gaz gibi şikayetleri azaltıcı etkisi ile ortaya çıkabilir.
100 gram mercimekte 4 gram lif bulunur. Kadınlarda 25, erkeklerde ise günlük 38 gram lif ihtiyacı olduğu göz önüne alınırsa günlük ihtiyacın ötesine çıkmayacak şekilde mercimek yemek sindirim sistemini çalıştıracağı için faydalıdır. Pek çok diyabet hastasının listesinde bulunan “kırmızı mercimek çorbası şekeri yükseltir mi” sorusunun yanıtı ise aşırı tüketilmediği müddetçe zarar vermeyeceği yönündedir. Özellikle ek gıda dönemi ile bebek çorbaları çeşitleri arasına giren “kırmızı mercimek alerji yapar mı” diye soruyorsanız mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Zira bebeklerde kırmızı mercimek hassasiyeti rastlanır bir durumdur.
Daha çok çölyak hastalarının merak edeceği “kırmızı mercimek gluten içerir mi” sorusunun yanıtı ise tıpkı tüm diğer bakliyatlarda olduğu gibidir. Bakliyatlar gluten içermediği için çölyak hastalarının beslenme modellerinde bulunur.
NEFRED
Www.lafazan.net
SamueL
Folik asit sağladığı için kansızlık problemlerine karşı düzenli tüketilmesi önerilir. Sinir sistemini kuvvetlendirir.