Kırıkkale Şehri tanıtımı
KIRIKKALE 71
NÜFUSU: 280, 234
İLÇELERİ: Bahşili, Balışeyh, Çelebi, Delice, Karakeçili, Keskin, Sulukyurt ve Yahşihan.
TARİHÇESİ: Yörenin çok eski bir tarihî geçmişi bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda Hititler’e, Firiglere, Romalılara, Bizanslılara ait eserler ve kalıntılar bulunmuştur. Malazgirt Zaferinin 1071’de kazanılmasından sonra, Anadolu’nun kapıları Türklere açılmış; buralar hızlı bir şekilde Türk-İslâm diyarı hâline getirilmiştir. İşte o dönemlerde Kırıkkale ili dahilinde bulunan bazı yerlerin de, ilk fethedilen beldelerden olduğu görülmektedir. Aslında Kırıkkale bölgesi tarihini Ankara tarihiyle birlikte düşünmek, incelemek ve araştırmak gerekir. Çünkü, çok yakın olması münasebetiyle buralar, eskiden beri Ankara’ya bağlı bir yöre olarak kalmıştır. Ankara’nın Türklerin eline ilk olarak 1073 yılında geçtiği dikkate alınırsa, Kırıkkale bölgesinin de genel olarak – aynı yıllarda Türkleşmeye ve İslâmlaşmaya başladığı kabul edilebilir. Bazı Haçlı seferleri sırasında buralar tekrar Bizanslıların eline geçmiş>olmasına rağmen, XII. Yüzyıldan itibaren Selçukluların hâkimiyetine kesin olarak geçilmiştir. Daha sonraki asırlarda Orta Asya’dan, Anadolu’ya göç eden Oğuz Türk boylarından pek çok aşiret ve cemaat, Kırıkkale bölgesinde iskan edilerek, buralar bütünüyle Türk ve İslâm diyarı hâline getirilmiştir.
NEREDE GEZİLİR: Hasandede Camii ve Türbesi, Şeyh Şamil Camii ve Türbesi, Çeşnigir köprüsü, Hopagan Tepe, Sarımusalı, Celal Bayar Parkı, Höyüktepe, Yaşçayır Höyük, Aşar Höyük ve Silah Müzesi.
NE YENİR: Un tarhanası, yoğurtlu tarhana, alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma, sızgıt, ekmek aşı (guymak); madımak, pelte, etli bulgur pilavı ve mantı.
NEREDE YENİR: Kırıkkale merkezdeki “Lezzeti Şahane Restaurant” bu ilimizdeki lezzet noktamızdır.
NE ÜRETİR: Buğday, arpa, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye; ayçiçeği, şeker pancarı, karpuz, kavun ve üzüm.