Kestane Faydaları Nelerdir?
Kestane kayıngillerden bir ağaçtır. Uzun ve heybetli olan ağaçların meyveleri dikenli bir kapsül içinde çıkar. Kabuk kırıldığında içinden çıkan yemişler çiğ veya pişirilerek tüketilir. Kabuk ve yapraklar da kaynatılarak çay yapılır ve tüketilebilir. Türk mutfağında yemeklerin içinde de sıklıkla kullanılan kestane hem tatlılara hem de tuzlulara lezzet katmak için kullanılır. Faydaları ile şifa kaynağı olan yemiş, hem Türkiye’de hem de dünyada pek çok tarifle alternatif tıp geleneğinin de vazgeçilmezleri arasındadır.
Kestanenin her türü yemeye uygun değildir. At kestanesi olarak bilinen kestane türünün tüketilmesi zehirlenmelere neden olmaktadır. Kestane tadının keskin olarak hissedildiği koyu kestane balları da özellikle kahvaltılarda tüketilir. Çiçek balından daha yararlı, yoğun ve keskin bir tadı olan bal ayrıca tatlılarda da kullanılır.
Kestanenin Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Lif oranı yüksek olan kestane tok tutarken kan şekerini yükseltmez.
Kompleks karbonhidrat içeriği ile enerji kaynağıdır.
Demir kansızlığına birebir olan meyve, demir eksikliği olanlarca sıklıkla tüketilmelidir.
Magnezyum ve fosfor içeriği ile kemik metabolizmasını destekler.
Sakinleştirici etkisi bilinen kestane vitamin dolu içeriğinin yanı sıra stres için de şifa kaynağıdır.
Kestane yemek dişler, kemikler ve kan dolaşımı için yararlıdır. İçeriğindeki C vitamini tüm vücuda sağlık kaynağıdır.
Kestane potasyum kaynağıdır.
Folik asit yönünden zengindir, kandaki alyuvar sayısını artırır. Karaciğer ve mide için yararlı, sindirim düzenleyicidir.
Kestane ishal yapar? mı sorusu yaygın olsa da yanıt tam tersidir. Kestane az yenildiği durumlarda ishalin çaresidir. Aşırı ishal ve su kaybı durumunda ise doktora başvurulması gerekir.
Alzheimer hastalığının önlenmesi ve unutkanlığın giderilmesi için önerilen yiyecekler arasındadır.
Bağışıklığı güçlendirir. Bol vitaminli içerik cildi güzelleştirir. Hücrelerin yaşlanmasını geciktirir, bedeni genç kılar.
Kestane balı özellikle öksürük sorununa iyi gelir.
Kestanenin Zararları
Aşırı tüketimde ishal yapabilen kestane zararları arasında yüksek tansiyon ve şeker yükselmesi dikkat çeker. Kan inceltici ilaç kullananların doktoruna danışmadan kestane tüketmemesi gerekir. Kestane yağı da yoğunluğu sebebiyle doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.
Ciddi rahatsızlığı olan, diyet takibi gereken hastaların kestane tüketmeden önce doktorlardan onay alması tavsiye edilir. Özellikle kestane şekeri ve kestane balı gibi tatlılar yenmeden önce diyabet hastalarının dikkat etmesi önerilir. Kestane balının keskin tadı ve yüksek besin değeri nedeniyle çocuklara yedirilmeden önce çocuk doktorlarından görüş alınması salık verilir. Yabani tür kestane olan at kestanesinin tüketimi ise kesinlikle tavsiye edilmez; at kestanesi zehirlidir, asla yenmemelidir.
Kestane Besin Değeri ve Kalorisi
Kestane karbonhidrat açısından zengin, yağ ve protein oranı düşük bir yemiştir. Nişasta, lif, protein, potasyum, fosfor ve kalsiyum içeren meyve B1, B2 ve C vitaminleri bulundurur. 100 gramı ortalama 160 kalori olan yiyecek 34 gram karbonhidrat, 3.2 gram protein, 1.8 gram yağ, 8 – 10 gram lif bulundurur.
Kestane kalori değeri ile standart diyet listelerine pek uygun görülmez. Karbonhidrat içeriği nedeniyle diğer karbonhidrat kaynağı olan pirinç, patates, havuç gibi yiyeceklerle tüketilmesi önerilmeyen kestane et yemeklerine eşlik edebilir. Hamur işleri içinde de sıklıkla yer edinen yemişin besin değerleri açısından karbonhidrat kaynağı olan hamurla beraber yenmemesi tavsiye edilir. Enerji kaynağı özelliği ile yoğun kondisyon gerektiren aktivitelerden önce tüketilebilen yiyecek, ara öğün olarak da tüketilebilir.
Abidin
Sobalı ev olacak şimdi kestaneleri dizcen offff canım çekti
SamueL
sobanın ustunde ohhh mıss gııbı