Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Kayseri Şehri tanıtımı - Kayseri Gezilecek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Kayseri Şehri tanıtımı

Kayseri Şehri tanıtımı

KAYSERİ 38
NÜFUSU:1,165,088
İLÇELERİ:Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi, Özvatan, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Talaş, Tomarza, Yahyalı, Yeşilhisar
TARİHÇESİ:Kayseri, tarih boyunca Anadolu’nun önemli ticaret merkezlerinden olmuştur. Kayseri, M.Ö. 4000 ile M.S. 2000 olmak üzere, 6 bin yıllık bir tarihe sahiptir. M.Ö 2 bin yıllarında Anadolu’ya gelen Hititler, Kayseri’ye 22 km. uzaklıkta bulunan Kültepe (Kaniş) şehrini kurmuşlardır. Kültepe’nin hemen yanında yer alan Karum’da yapılan kazılarda bu döneme ait çeşitli yazılı tabletler bulunmuş ve bu tabletlerden Asurlu tüccarlarla Hititli yerliler arasındaki ticarî ilişkilere ait bilgiler elde edilmiştir. Kültepe, M.Ö. 4 bin yılında Roma devri sonuna kadar devamlı olarak yerleşme görmüştür. M.Ö. 11 ve 7. yüzyıllarda, Eciyes’in eteğinde yer alan Mazaka şehri kurulmuştur. M.Ö. 6 ve 5. Yüzyıllarda bu bölge, Med ve Perslerin egemenliğine girmiştir. M.Ö. 280 yıllarında kurulan Bağımsız Kapadokya Krallığının başkenti olan Mazaka, bu dönemde 400 bin nüfuslu büyük bir şehirdi. M.S. 17 yılında Roma*eyaletinin eline geçen Mazaka ismi, Kaisareia olarak değiştirilmiştir. 395 yılında Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu içerisinde yer alan bu bölgede, büyük bir şehir olarak yerini korumuştur. 691 ve 721 yıllarında Kayseri, kısa sürelerle Arapların akınlarına uğramış ve 1071 yılında Malazgirt zaferinden sonra Türk topraklarına katılmıştır. 1127 yılında Danişmendlilerin, 1162 yılında ise Anadolu Selçuklularının olan şehir, Selçuklular zamanında Konya’dan sonra ikinci başkent olmuştur. 1244 yılında İlhanlıların saldırısına uğramış, bir süre Moğol-İlhanlı valilerince yönetilmiştir. Kayseri, 1343 yılında Eretna Beyliğinin, 1398 yılında Osmanlıların eline geçmiştir. 1402 yılında Ankara savaşından sonra Karamanoğullarının ve Dulkadiroğullarının olan şehir, 1515 yılında Yavuz Sultan Selim’in İran seferi dönüşünde kesin olarak Osmanlı Devletine bağlamıştır.
NEREDE GEZİLİR:Erciyes dağı, Şahmelik ve Develi kaleleri, Huand Hatun külliyesi, Avgunu, Çifte, Sahibiye Köşk, Hatuniye medreseleri, Kölük, HacıKılıç cami ve medreseleri, Kayseri, Bünyan ve Develi Ulucamileri, Kurşunlu camii, Keykubadiye sarayı, Raşid Efendi kütüphanesi, Tekgöz ve Çokgöz köprüleri, Kültepe Ören Yeri, Kayseri arkeoloji, Kayseri etnografya müzeleri, Soğanlı, Erdemli Vadisi, Kapuzbaşı Takım Şelâleleri, Sultan Sazlığı, Gesi Güvercinlikleri, Ağırnas Yeraltı Şehri, Bayramhacı, Tekgöz Kaplıcaları. Ulu Cami, Güllük, Han, Hacıkılıç, Kurşunlu ve Kale Camileri, Avgunlu, Çifte, Sırçalı, Şah Kutlu Hatun, Ali Cafer, Köşk Kümbetleri, Melik Mehmet Gazi ve Seyit Burhanettin Türbeleri, Sahabiye, Hunat, Seracettin, Köşk, Hatuniye Medreseleri, Sultanhan, Karatay ve Kara Mustafa Paşa Kervansarayları. Vezir Han, Bedesten, Kapalı Çarşı, Şehir Surları, Kalesi,
NE YENİR:Pastırma, sucuk, mantı, pehli, yağbari, pöç, kovalama, üzüm yemeği, fincan ağzı, nevzine, aside, kesme çorba, kâğıtta pastırma, havleter, yamula patlıcan yemekleri, cırgalan, biberli pastırma ve yemekleri, gendime çorbası, mantı çorbası, kayseri köftesi. Sucuk içi, arabası, kurşun aşı, buhara pilavı, bünyan pilavı, cevizli börek, erişte pilavı. Katmer, tandır böreği, dolaz, yağbari, pöç, kovalama, üzüm yemeği, fincan ağzı, pide ve fırın kelle.
Ünlü Tatlılar:Bedir bağı üzümleri, fincan tatlısı, nevzine, incesu pekmezi, turşusu ve reçeli.
NEREDE YENİR:Merkezde bulunan Bizim sofra, Kayseri Sofrası ve Yıldız Restaurant, Elmacıoğlu Restaurant (Melikgazi) Taş Mekan Et lokantası (Hisarcık), İskender Kebap, Kayseri’nin lezzetlerini tadabileceğiniz birkaç mekândır.
NE ÜRETİR:Buğday, arpa, çavdar, mahlut, baklagiller (nohut, fasulye, mercimek ve burçak), şekerpancarı, patates ve soğan. Elma, erik, zerdali, kayısı, armut, ceviz, vişne, üzüm. Sığır, koyun, kıl keçisi, manda, arıcılık ve tavukçuluk.



Toplam 2 Yorumlar
SamueL Samsa

Emek veren ellerınıze sagLık Cok Tesekkurlerrrrr

SamueL Samsa

Yurekten tesekkur ederızzz

Bir cevap bırakın.