Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Karaman Şehri tanıtımı - Karaman Gezilcek Yerleri


Karaman Şehri tanıtımı

Karaman Şehri tanıtımı

KARAMAN 70
NÜFUSU: 226, 049
İLÇELERİ: Ayrancı, Basyayla, Ermenek, Kâzımkarabekir ve Sarıveliler.
TARİHÇESİ: Karaman kentinin ilk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, yapılan arkeolojik kazılar neticesinde, önemli bir yerleşim bölgesi, ticaret ve kültür merkezi olduğuna dair belgeler bulunmuştur. Karaman ve çevresinin M.Ö.8000 yıllarında yerleşik iskâna sahip olduğu ortaya konulmuştur. İl, Hititler zamanında bir askerî ve ticaret merkezi olmuş, daha sonra Firigya ve Lidyalıların egemenliğine geçmiş, M.Ö.322’de Yunan Kralı Perdikkos ve Filippos’un işgaline ve talanına uğramıştır. Bu devirde diğer bir güçlü beylik Osmanlı Beyliği idi. 14. Yüzyıldan itibaren bu iki güçlü beylik karşı karşıya geldi. İki beylik arasında yaklaşık 150 yıl süren savaşlar oldu. Fatih Sultan Mehmet Döneminde yapılan bir dizi savaştan sonra 1467 yılında Karamanoğulları Beyliğine son verildi ve toprakları Osmanlı Devletine katıldı. Cumhuriyetin ilânından sonra Konya iline bağlı olan şehrin Larende clan adı Karaman olarak değiştirilmiştir. 15 Haziran 1989 tarihinde çıkarılan 3589 sayılı yasa ile de, Türkiye’nin 70. ili olmuştur..
NEREDE GEZİLİR: Karaman müzesi, Karaman Kalesi, Ermenek Kalesi, Mennan Kalesi, İlisıra Kalesi, Divle Kalesi, Gaferiyet Kalesi, Görmel Köprüsü, Karaman Köprüsü, Selavat Köprüsü, Ak Köprü, Hışlayık Mağarası, Manazan Mağarası, Meraspolis (Meraspulla) Mağarası.
NE YENİR: Arabası, toyga, paça, aşlık gibi çorba çeşitleri, cibe, batınk, yaprak ve köy dolmaları, batırık, bidik. Ermenek helvası, cibe ve ilisıra dolması, kayısı musakka, mıkla, mülükü, paraköfte, keşkek ve bulamaç.
NEREDE YENİR: Karamanda bulunan Afra Restoranı buranın tercih edilen lezzet noktalarından biridir.
NE ÜRETİR: Tarımsal ürünler; Sulama yapılan alanlarda elma bahçesi, şekerpancarı, kuru fasulye, buğday, arpa, mısır, patates, kuru soğan ve çeşitli sebze ürünleri. El sanatlar olarak ise, halıcılık, yastıkçılık, yorgancılık, körük ocaklı demircilik ve çaput çul dokumacılığı.



Bir cevap bırakın.