Karabiber Faydaları Nelerdir?
Şarkıları dillere destan olan, yemeklerin tat kaynağı, sofraların şifa dolu baharatı karabiberi yakından tanımak ister misiniz? Hem pişirilerek hem de yemeklerin üstüne serpilerek kullanılan karabiber, yağ veya çay olarak da tüketilebilir. Her derde deva özelliği ile beğeni kazanan baharat, saça, cilde, öksürüğe, bağışıklık ve sindirim sistemlerine iyi gelir. Karabiberin kökeni ise Anadolu’dan çok uzaklara dayanır.
Karabiber Faydaları Nelerdir? Karabiber Nelere İyi Gelir?
Karabiber öksürüğe iyi gelir mi? sorusu geleneksel bilgi ile hemen evet diye yanıtlanabilir. Yine endişe duyanlar varsa bu bilgiyi tıbbın da onayladığını belirtmeliyiz. Bol C vitamini içeren ve doğal antibiyotik özelliği gösteren karabiber tohumu, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Karabiberli bal karışımı özellikle öksürük sorununa çare olmaktadır.
Karabiber zerdeçal gibi metabolizma hızlandırıcı baharatlarla karıştırıldığında sindirim sistemini rahatlatır. Bağırsak ve mide rahatsızlıklarının önüne geçen, hazmı kolaylaştıran bitki yemeklerin içinde veya çaylara katılarak tüketilebilir.
Karabiber ve zerdeçal ikilisi aynı zamanda sigarayı bırakmak isteyenlerin de tercihi olmaktadır.
Bol A vitamini içeriği ile cilt kadar göz için de faydalı olan karabiber, göz sağlığına yararı ile tanınır.
Hem ağrı kesici özelliği olan hem de çürümeyi engelleyen karabiber diş sağlığı için de birebirdir.
Anlık stres durumlarında semptomun yavaşlatılması için karabiber çayı içebilirsiniz. Ancak yoğun depresyon durumlarında psikolojik destek alınması gerektiğinin altı çizilmektedir.
Karabiber Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Karabiber metabolizmayı güçlendirdiği için birçok hastalığa yakalanmayı engeller:
Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı etkili olduğu bilinir.
Grip ve öksürük için ise şifa kaynağıdır. Karabiber pekmez karışımları veya karabiber bal öksürük için şifa olurken, özellikle tavuk suyuna atılan karabiber de hastaların üst solunum yolu problemleri ile savaşmasına yardımcı olur. Karabiber gribe iyi gelir mi? sorusu da böylelikle olumlu olarak yanıtlanır. Ancak alerjik reaksiyon gösteren kişilerin yoğun kullanım öncesi doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.
Kansere karşı koruyucu olduğu belirtilen karabiberin antibakteriyel özelliğine özellikle cilt kanseri için dikkat çekilir.
Serbest radikallerin cilde zarar vermesini önleyen karabiber, cildin zarar görmesine de engel olmaktadır.
İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde saç dökülmesini önleyen karabiber, kepek sorununun da üstesinden gelir. Karabiber öğütücüsü kullanılarak ezilen meyveler saç diplerine maske olarak uygulandıktan sonra saç güzelce arındırılır, birkaç denemenin ardından saçların yenilendiği gözlemlenebilir.
Ciltte egzama gibi sorunları olanların maske öncesi doktorlarından onay alması tavsiye edilir.
Karabiberin yemeklere katılarak destek besin olarak alınabileceği belirtilirken, direkt tedavi ürünü olmayacağının ise sıklıkla vurgusu yapılmaktadır. Hastaların tedavi sırasında ürüne başvurmadan önce doktorlarına danışmasında fayda görülür.
Karabiberin Zararları Nelerdir?
Faydalarının yanında yoğun tüketim halinde karabiberin zararlarından da bahsetmek gerekir:
Karabiberin çocuklara ağız yoluyla verilmesi halinde akciğere kaçması sorun çıkartabilir.
Çocuklar için yemek içinde tüketimi uygun olan besin, yetişkinlerde ise aşırı tüketimde sorun yaratabilir.
Mide yanması yapabilen bitki siklosporin A, digoksin, sitokrom ve kolinerjik hastalıkları olan kişiler için ise problem oluşturabilir. Hastalık sahiplerinin tüketim öncesi hekim onayı alması tavsiye edilir.
Gastrit gibi kronik rahatsızlığı olanların ve hassas ciltli kişilerin de özellikle sıcak havalarda ürünü tükettiklerinde karabiber zararları ile yüz yüze gelebileceği vurgulanmaktadır.
Karabiber hamilelikte zararlı mı? sorusuna ise henüz net bir cevap verilememektedir. Karabiberin yoğun tüketiminde vücutta çatlak oluşabileceği belirtilirken hamileler için başka ciddi bir rahatsızlık yarattığı varsayımı henüz kanıtlanmış değildir.
Abidin
Aman kara biber demeyin bana ismini duyunca bile modem agriyo
SamueL
bıraz fazka ye görursun faydasını
Cihat
Meftun su an tam yemeklerıne katmanın zamanı. ıyılesırsın hemen