Kapari Faydaları Nelerdir?
Akdeniz, Güney Afrika ve Asya’ya özgü bir bitki olan kapari devedikeni, kedi tırnağı ya da geber otu olarak da bilinir. Doğada kendiliğinden yetişir. Toprağı sıkıca kavrayarak geniş alanlara yayılan kökleri ile çalı formunda bir bitki olan kapari 150-200 yıl ömre sahip bir bitkidir. Kaparinin tomurcukları, meyveleri ve dal uçları gıda sektöründe, dalları, yaprakları ve kökleri de ilaç, kozmetik ve boya sektöründe kullanılır.
Kapari, peynir ile birlikte pişirilerek yenebilir. Sebze ve et yemeklerinde tuz yerine yemeğin içine serpilerek tüketilebilir. Kapari en yaygın olarak turşu şeklinde tüketilir. Kapari turşusu domates sosuna eklenerek et soslarında ve pizzaların içinde baharatlarla birlikte kullanılabilir. Buna ek olarak kapari reçeli, kapari sos, kapari kremi ve kapari yağı da bitkinin kullanım alanları arasındadır.
Kapari Faydaları Nelerdir? Kapari Nelere İyi Gelir?
İçeriğinde yer alan demirden dolayı özellikle kansızlık problemi olanlar için kapari önerilebilir.
Yüksek oranda B12 vitamini içeren kapari bitkisi, enerji sağlar.
İçeriğinde yer alan quercetin, A vitamini ve rutin gibi antioksidanlar kapari faydaları açısından önemlidir. Vücudun bağışıklık sistemini arttırarak vücut direncini destekler ve hastalıklara karşı vücudu korur.
Kapari kanser hücrelerinin oluşumunu engeller ve var olan hücrelerin yayılmasını önler.
İçeriğindeki yüksek lif oranı mide ve bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Midede şişkinlik, gaz ve ağrı problemlerini giderir. Ayrıca kabızlığı da önler.
İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller, cilt sağlığının korunmasında da etkin bir rol oynar. Cildi nemlendirerek kırışıklıkların azalmasını sağlar ve sivilce, kızarıklık, iltihap gibi sorunların tedavisini desteklemesi kapari karpuzu faydaları arasındadır.
Kapari cinsellik ile ilgili problemlerin tedavisinde de destekleyici rol oynar.
Kaparinin Zararları Nelerdir?
Faydaları ile oldukça popüler bir bitki olan kapari ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de kapari zehirli midir sorusudur. Kapari zehirli bir bitkidir. Bu nedenle kaparinin işlenmiş olarak satın alınması önerilir.
Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi olası kapari zararları için kronik hastalığı olanların ya da gebelerin tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları gerekir. Kapari zehirlenmesi ihtimaline karşı özellikle bitkinin doğrudan kullanılmamasına dikkat edilmeli. Kapari karpuzu turşusu ya da reçeli yapılarak tüketilmelidir.
Meftun
Emegine saglik...