Kanola Yağı Faydaları Nelerdir?
Kanola yağı sağlığa olan olumlu etkilerinin yanı sıra zararlarıyla da oldukça tartışmalı bir besindir. Kanola yağının tüketiminde dikkatli olunmalı, gereken tüketim miktarının belirlenmesi için bir doktora danışılmalıdır.
Günümüzde kullanılan bazı kanola yağlarının içerisindeki zararlı maddelerden arındırılmış olduğu iddia edilmektedir. Yine de kanola yağı kullananlar oldukça dikkatli olmalıdır. Kanola yağını satın alırken iyice incelenmeli, içerisindeki zararlı maddelerden arındırılmış kanola yağları tercih edilmelidir. Aksi taktirde kanola yağının kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere insan sağlığına çok ciddi zararı olabilir.
Kanola Yağı Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Kanola yağının sağlığa pek çok yararı olduğu bilinmektedir. Kanola yağı ne işe yarar?
Kanola yağının besin değeri oldukça yüksektir.
İnsan vücudu tarafından üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken, kolesterolü düşürmeye yardımcı ve kalp krizi riskini düşüren önemli bir yağ asidi olan Omega 3’ü bol miktarda barındırır. Ayrıca oldukça iyi bir Omega 3 – Omega 6 dengesine sahiptir.
Kanola yağı A, D, E, K vitaminlerini barındırır. Kanola yağı içerisindeki E vitamini sayesinde anti-kanserojen ve antioksidandır.
Raşitizm hastalığının tedavisinde etkili olduğu söylenmektedir.
Kanola yağı tüketimi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.
Kanola yağı çocukların büyüme ve gelişmede olumlu rol oynar.
Kanola yağı yüksek oranda doymamış yağ asidi, düşük oranda doymuş yağ asidi içerir.
Kanola Yağı Zararlı Mı?
Yapılan araştırmalar kanola yağının yararları ile birlikte zararları da olduğunu ortaya koymuştur. Kanola yağı Canan Karatay da kanola yağının oldukça tehlikeli olduğunu söylemiştir. Kolza bitkisinin ve bu bitkiden elde edilen tohumdan üretilen kanola yağının içerisindeki zararlı maddeler insan sağlığını tehdit edebilir.
Kolza bitkisinin içerisindeki zararlı maddeler sebebiyle, bu bitkinin hayvan yemi olarak kullanılması hayvanlara ciddi zararlar vermektedir. Hayvanlar üzerinde son yapılan araştırmalar da bunu doğrular niteliktedir. Hatta bir dönem salgın olan ve büyükbaş hayvanları etkileyen deli dana hastalığına kolza bitkisinin doğrudan ya da dolaylı olarak etkisinin olduğu düşünülmektedir.
Kolza bitkisinin tohumunun işlenmesiyle elde edilen kanola yağında da kolza bitkisinde bulunan bazı zararlı maddeler bulunmaktadır. Kanola yağının bilinen en büyük zararlarından biri kalp yetmezliğine sebebiyet vermesidir.
Kanola yağının elde edildiği kolza bitkisinin içerisinde erusik asit ve glukosinolat gibi insan sağlığına zararlı maddeler bulunmaktadır. Erusik asit, sinir sistemine ve dolaşım sistemine zarar vermekte, hücre deformasyonuna sebep olabilmektedir. Bu nedenle kanola yağının üretiminin bütün aşamalarında oldukça dikkat edilmesi gerekir.
Kanola yağı kullanıma hazır hale gelmeden önce içerisindeki zararlı maddelerden arındırılması gerekmektedir. İçerisindeki zararlı maddelerden arındırılmamış kanola yağının tüketilmesinin kabızlık, yorgunluk, kalp rahatsızları gibi yan etkileri olabilir.
Ayrıca kanola yağının üretimi sırasında kolza bitkisinin yapısıyla oynanması nedeniyle zararlı özelliklerinin açığa çıktığı söylenmektedir. Bazı kanola yağlarının elde edildiği tohumların genetiğiyle oynanmıştır. Bazıları ise çaprazlama yoluyla zararlı etkileri en aza indirilerek üretilmiştir. Genetiğiyle oynanmış tohumlardan elde edilen yağlar insan sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Bu nedenle kanola yağı elde edilmesinde bu yolla üretilmemiş tohumların tercih edilmesi gerekmektedir.
meftun
Emeğine sağlık..biz ayçiçek devamm et.
NEFRED
Faydası çok ama şu bı gerçek herşeyin fazlası zarar
SamueL
yuregınıze emegınıze saglık