Kakao Yağı Faydaları Nelerdir?
Orta Amerika ve Meksika kökenli bir bitki olan kakao, tanrıların besini anlamına gelir. Hint bademi olarak da bilinen kakao ağacı, 4-8 metre uzunluğundadır. Küçük dilimler şeklinde meyvelere sahip olan ağacın tohumları, meyveleri içinde yer alır. Hemen hemen tüm tropikal ülkelerde yetişebilen kakao ağacı, Türkiye’de ancak seralarda yetiştirilebilir.
Yüksek oranda antioksidan içeriğe sahip olan kakao tohumları, karbonhidrat, yüksek oranda protein içerir. Magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, mineralleri açısından iyi bir kaynak olan kakaoda, D vitamini, E vitamini, B2 vitamini, B1 vitamini, A vitamini ve kafein içerir. Yüksek enerjili bir besin olan kakao denildiğinde ilk akla gelen yiyecek maddesi çikolatadır.
Çikolata yapımının temel maddesi olan kakaoda bulunan ve teobromin olarak bilinen alkaloidin uyarıcı özelliği vardır. Aynı zamanda bu madde iyi bir idrar söktürücüdür. Kakao tohumlarından çıkarılan kakao yağı kozmetik sanayinde ve eczacılıkta yaygın olarak kullanılır. Kakao tohumu ezilerek toz haline getirilir ve bu toz çikolata yapımında kullanılır.
Kakao Yağı Nedir? Nasıl Elde Edilir?
Mayalara kadar uzanan köklü geçmişi ile ön plana çıkan kakao, eski dönemlerde su ve baharatlarla karıştırılır ve dinsel ayinler için kullanılırdı. İspanyol istilası ile birlikte Avrupa’ya gelen kakao, süt ile karıştırılarak içilmeye başlandı ve çok kısa süre sonra oldukça popüler hale geldi.
Kakao ağacının tohumlarının mayalandırılıp kurutulduğunda kendine has acı lezzeti ortadan kalkar ve hoş bir aroma ile lezzete sahip olur. Mayalandırılıp kurutulan kakao taneleri kavrulur ve un haline getirilerek yağı alınır. Daha sonra tekrar öğütülen kakao unundan kakao tozu elde edilir. Yağı alınmayan kakao tohumları çikolata yapımında kullanılır.
Yağı alınan kakao tozu ise süte eklenerek içilebilir ya da kek, kurabiye, pasta gibi hamur işlerinin içine eklenebilir. Uzun raf ömrüne sahip olan kakao yağı özellikle kozmetik ve gıda sektöründe yaygın olarak kullanılır. Kararlı bir yapıya sahip olan kakao yağı uzun süreler acıma ve ekşime olmaksızın muhafaza edilebilir. Oda sıcaklığında katı bir halde olan kakao yağının erime sıcaklığı 34 derecedir.
Kakao Yağı Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Kakao yağı cildin kurumasını önleyen bir nemlendirici görevi üstlenir. Cildin alt tabakalarına kadar emilerek bu tabaklardaki hasarların tedavisine yardımcı olur. Doymuş yağ asitleri açısından zengin bir kaynak olan kakao yağı, çatlayan ve kuruyan ciltlerin nemlendirilmesini sağlayarak iyileşme sürecini kısaltır.
Yüksek antioksidan bileşenlere sahip olan kakao yağı kalp sağlığı ve bilişsel fonksiyonlar üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
Katkı maddesi içermeyen kakao yağı, jojoba, Hindistan cevizi yağı, argan yağı gibi yağlarla karıştırılarak kullanılabilir.
Kakao yağı, çatlayan dudaklar üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak dudakları çok sıcak, çok soğuk ve güneşin zararlı ışınlarından korur.
İçeriğinde yer alan polifenol bileşenler yaşlanma etkilerini azaltır ve dermatit gibi cilt sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur. Aynı zamanda antioksidan etkiye sahip olan polifenol bileşenler kolajen üretimini arttırarak cildin nemlendirilmesini sağlıyor. Cildin daha elastik bir dokuya sahip olmasını sağlayan kakao yağı, cilt tonunda meydana gelen hasarları da onarıyor.
Kakao Yağı Ne İşe Yarar?
Kakao yağı herhangi bir ürünle karıştırılmadan yaraların üzerine uygulandığında daha hızlı bir iyileşme sağlar.
Yanıkları ve enfeksiyonları yatıştırıcı etkiye sahip olan kakao yağı, aloe vera jeli ve çay ağacı özü ile karıştırılarak hassas ciltler için rahatlıkla kullanılabilir.
Ağız içinde oluşan ve tekrarlayan yaraların üzerine sürülen kakao yağı yaraların nemli kalmasını sağlar ve tekrar ortaya çıkmalarını önler.
İçeriğindeki doymuş yağ bitkisel kaynaklı olduğundan dolayı kalp damar hastalıkları riskini azaltıcı etkiye sahiptir. Polifenolik bileşenleri sayesinde inflamasyonu azaltıcı etki gösteren kakao yağı damar sertleşmesini önler.
Yağ metabolizmasındaki olumlu etkileri sayesinde kalp krizi gibi sağlık problemleri riskini minimum seviyeye düşürür.
Antioksidan polifenol bileşikleri ile vücudun bağışıklık sistemini destekleyen kakao yağı, hücre mutasyonunu engellemeye yardımcı olur ve aynı zamanda hormonal dengeyi iyileştirerek beyin sağlığını koruyucu etki gösterir.
Kakao yağı çatlaklar üzerinde oldukça etkilidir. Özellikle hamilelik döneminde göbeğe sürülen kakao yağı cildin kolojen dokusunu besleyerek esnemesini sağlayarak çatlak oluşumunu önler.
Peki, kakao yağı yüze sürülür mü? Özellikle nemlendirilmeye ihtiyacı olan kuru ciltlere hafif masajla kakao yağı sürülmesi önerilir.
Saç derisi üzerinde olumlu etkileri ile göze çarpan kakao yağı saçı koyulaştırır mı? Düzenli olarak kakao yağı kullanımı saçların koyulaşmasını sağlar. Ancak koyulaşma oranı sadece 1-2 ton kadardır.
SamueL
katkı maddesi içermeyen kakao yağı, jojoba, Hindistan cevizi yağı, argan yağı gibi yağlarla karıştırılarak kullanılabilir. Kakao yağı, çatlayan dudaklar üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak dudakları çok sıcak, çok soğuk ve güneşin zararlı ışınlarından korur.
meftun
Yaw he he