İzmir Şehri tanıtımı
İZMİR 35
NÜFUSU:3,739,353
İLÇELERİ:Balçova, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla ile Güzelbahçe.
TARİHÇESİ:İzmir (Smyrna-Samornia) M.Ö 3000 yıllarında Lelegler tarafından, bugünkü Bayraklı yakınında bulunan Tepekule mevkiinde kurulmuştur. İzmir kelimesi daha ziyade bir Amazon Kraliçesine atfedilmektedir. M.Ö 2000-1200 yılları arasında yaşamış olan Hitit Krallığı’nın tesiri altında kalan İzmir, Hitit Devleti’nin M.Ö 1200 yılında Frig akınlarıyla yıkılması sonucu, M.Ö 133 yılında kesin olarak Romalıların eline geçmiştir. M.Ö 88 yılında Pontus Kralı Mihridades ele geçirmiştir. Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılmasıyla, Bizanslıların bir eyalet merkezi olan İzmir, M.S 440 yıllarında Hun Hükümdarı Atilla’nın istilâsına uğramıştır. M.S. 695 yılından itibaren iki defa Arapların akınyıa maruz kalmış, sonra yine Bizanslıların eline geçmiştir. 1081 yılında İzmir şehri Selçuklular tarafından fethedilmiştir. 1097 yılında Haçlıların Anadolu’da ilerlemesinden istifade eden Bizanslılar, İzmir de dahil olmak üzere, Ege’de Türklerin elinde bulunan tüm yerleri işgal ettiler. Bu tarihlerden sonra Osmanlı Devleti idaresine giren İzmir, 500 yıla yakın bir süre Osmanlı idaresinde kaldı. 15 Mayıs 1919’da Yunanlılar tarafından işgal edilen İzmir, üç yıldan fazla işgal altında kaldıktan sonra, Türk Kurtuluş Savaşı’yla 9 Eylül 1922’de Yunan işgalinden kurtarılmış, Cumhuriyetin ilanından sonra da, il statüsüne kavuşturulmuştur.
NEREDE GEZİLİR:Balçova Agamemnon, Çeşme Şifne, Bergama Güzellik, Menemen, Seferihisar, Bayındır, Foça Phokaia, Larisa, Erythrai, Klazomenai, Teos, Lebedos, Kolophon, Klaros, Notion, Efes Ephesos, İlkçağ Kent Kalıntıları, Çeşme Selçuk kaleleri, Belevi Tümülüsü, Mezar Anıtı, Bergama, Ödemiş, Tire Ulu Camileri, Aynı zamanda Kızlarağası, Mirkelâmoğlu ve Karaosmanoğlu Hanları Kemeraltı çarşısında bulunmaktadır. Sultan Şah, Mehmed Bey, İbn Melek ve Süleyman Şah Türbeleri, İzmir Saat Kulesi, İzmir Arkeoloji, İzmir Resim ve Heykel, İzmir Atatürk, Efes Arkeoloji, Bergama ve Tire Müzeleri, Yamanlar-Karagöl, Tunay, Uzunkuyu, Belkah ve Çamlık orman içi dinlenme yerleri. Kemeraltın’da 7 adet havra bulunmaktadır. Bunların içinde Sebatay Sevi’nin evi de bulunmaktadır. Bu ev henüz restore edilmemiştir.
NE YENİR:Bulamaç çorbası, kumru, Ayvalık tostu, sura, mücmeri, radika salatası, gerdan tatşısı, tere çorbası, trança kellesi çorbası, kirde, sakız yahnisi, mücver, İzmir tire köftesi, papaz yahnisi, enginar dolması, domates bastısı, revani, ıspanak boranisi, razı kavurması, efes arapsaçı, şevketi bostan, radika salatası. Asma yaprağından sarma. Foça’nın yoğurtlu balığı, Ödemiş’in tereyağlı kebabı, Şirince’nin Sultan kebabı, Bergama’nın çığırtması, Bağyüzü’nün fıstık helvası en meşhur yemeklerindendir.
Ünlü Tatlılar;Balkabağı reçeli, bal kaymak, cevizli musakka ve gerdan tatlısı.
NEREDE YENİR:İzmir Ödemiş’in tereyağlı kebabının yenebileceği en güzel mekânlardan birisi Hurşiî Kebap ‘tır.
NE ÜRETİR:Buğday, arpa, mısır, pirinç, pamuk, tütün, kenevir, susam, anason, kereviz, biber, fasulye, bezelye, bakla, barbunya, enginar, marul, ıspanak, lahana, zeytin, incir, şeftali, kestane, mandalina, elma, ayva, kiraz, vişne, ceviz, nar, kayısı. İzmir sanayi olarak da ülkemizin önde gelen illeri arasındadır. Tekstil, endüstriyel tarım ürünleri, yaş ve kuru meyve sebze, konserve, bitkisel yağ, pamuk ve deri ürünleri, elektrik-elektronik, plastik, ambalaj, otomotiv, büro, otel ve hastane malzemeleri. Soğutma sistemleri, yapı malzemeleri, lâstik ve kauçuk, döküm, endüstriyel makineler, cam ve orman ürünlerini İzmir’ deki sanayi kollan olarak sayabiliriz. Bunun yanında İzmir’de irili ufaklı birçok organize sanayi bölgesi de bulunmaktadır.
SamueL
emeklerınıze saglIk arkadaslar. emek veren herkese tesekkurler.
Can User
emeklerınıze saglIk arkadaslar. emek veren herkes saoLsun var oLsun
legal
Güzel kızların şehri derler ama bence güzel insanların şehri İzmir..www.lafazan.net