Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

İstanbul Şehri tanıtımı - İstanbul Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


İstanbul Şehri tanıtımı

İstanbul Şehri tanıtımı

İSTANBUL 34
NÜFUSU:12,573,836
İLÇELERİ:Adalar, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Büyükçekmece, Eminönü, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kâğıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Sultanbeyli, Silivri, Şile, Şişli, Ümraniye, Üsküdar, Tuzla ve Zeytinburnu
TARİHÇESİ: İstanbul’un yerleşme tarihi Paleolitik Çağa kadar uzanır. Yapılan kazılar sonucunda Yanmburgaz Mağarasında Paleolitik Çağa, Firiktepe ve Pendik’te ise Kalkolitik Çağa (İ.Ö.5500-3500) ait kalıntılar ele geçmiştir. Ayrıca Sarayburnu’nda Trakyalılann kurduğu Lygosadlı bir kentin duvar kalıntılarına, Kadıköy’de de Fenikelilerden kalma yapı kalıntılarına rastlanmıştır. Trak kökenli komutan Byzas önderliğinde yola çıkan Megarahların bir başka kolu da Delphoi kâhininin öğüdüne uyarak, İÖ 660’ta Khalkedon’un karşı kıyısında, bugünkü Sarayburnu çevresinde bir kent kurdular. Megaralılar kente önderlerinin adını vererek Byzantion dediler. 1909’da yaşanan 31 Mart Olayı ve Hareket Ordusu’nun II. Abdülhamit’i tahttan indirmesi, 1912’de başlayan Balkan Savaşları’nda Bulgarların Çatalca’ya kadar ilerlemesi ve ardından I. Dünya Savaşı’nm başlaması bu dönemin en önemli olaylarıdır. İzmir’in işgalini kınamak maksadıyla 23 ve 30 Mayıs 1919’da gerçekleştirilen Sultanahmet mitingleri büyük yankı uyandırdı. İstanbul 15-16 Mart 1920’de İtilaf Devletleri tarafından fiilen işgal edilerek, Heyet-i Mebusan kapatıldı. 23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM’nin kurulması, sarayı ve bir anlamda İstanbul’u boşlukta bıraktı.
NEREDE GEZİLİR:İstanbul Boğazı, Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Askerî Müze, Atatürk Müzesi, Aya İrini Kilisesi, St İrene, Ayasofya Müzesi, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Havacılık Müzesi, Şehir Müzesi, Türk İslâm Eserleri Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Kız Kulesi, Galata Kulesi, Beyazıt Kulesi, Anadolu Hisarı, Rumeli Hisarı, Beylerbeyi Sarayı, Çırağan Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Sultanahmet Cami, Süleymaniye Cami, Rüstem Paşa Camii, Fatih Camii, Eyüp Camii, Yeni Cami, Sokullu Mehmet Paşa Camii, Mihriban Sultan Camii, Aziz Mahmut Hüdai Camii, Studios Manastin Kilisesi, Sergios Bakhos Kilisesi, Hagia Eirene Kilisesi, Pantakrator Manastır Kilisesi, Vefa Kilisesi, Hagios Theoderos, Nyrelaion Manastır Kilisesi, Eglise Dhagia Thekla Manastırı, Eski İmaret Cami, Pantepoptes Manastir Kilisesi, Kelenderhane Camii, Akataleotos Manastırı, Fenan İsa Camii, Lios Manastır Kilisesi, Fethiye Camii, Pammakaristos Manastır Kilisesi, Theodosius Dikilitaş, Gotlar Sütunu, Çemberlitaş Konstantin Sütunu, Yılanlı Sütun, Burmalı Sütun Beyazıt Meydanı,
NE YENİR:İstanbul mutfağında, kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen çeşitli sebzeler esas yemeklerdir. Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru fasulye, zengin zeytinyağlı sebzeler yan öğünler olarak servis yapılır. Köfte ve şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap çeşitlerinin makbulleri özel kebapçılarda bulunur. Kanlıca yoğurdu, Sultanahmet köftesi, beyinli Beykoz kebabı ve çiroz salatası.
Ünlü Tatlılar:Hamur tartları, baklava, kadayıf ve benzerlerinin hakiki lezzetlisi, bu işi bazen birkaç nesildir devam ettiren küçük dükkânlardan temin edilir.
NEREDE YENİR:
RB Et Lokantası: Türk yemekleri ile ızgara çeşitleri, ve bir çok Türk lezzetinin sunulduğu mekan Esenler Giyim Kent Çamlık Sosyal Tesisi – Lale sarayı ile hizmet vermektedir. Beyoğlu Fıccın Lokantası: Çerkez Yemekleri yapan bir lokantadır. Beyoğlu Naumpaşa Konağı: Erzurum sofrasından lezzetler sunar. Cızbız Köfte İstanbul’da birçok şubesi bulunan ve köfte çeşitlerini piyaz ile sunan bir yerdir. Çavuşoğlu kebap ve baklavacısı firik pilavı, ekşili ufak köftesi ve çağla aşısı ile servis vermektedir. Gülistan Sofrası: Maltepe sahilinde Osmanlı mutfağından lezzetler sunan bir mekân. Hacı Abdullah Lokantası: Kebap çeşitleri, Osmanlı mutfağı ve yöresel birçok yemeği bulabileceğiniz nezih bir mekan. İskender İskender oğlunun İskender kebapçısı Türkiye’nin en meşhur Bursa İskender’ini yapmakta olup, İstanbul’daki sayılı mekânlarından bir tanesi Beşiktaş Ihlamur Süslü Karakolundadır. İstanbul’un en eski lokantalarından olup birçok yemek çeşidiyle hizmet veren Kanaat Lokantası özellikle turistlerin denemesi gereken mekânlardandır. Kaburga Sofrası doğu yemekleriyle hizmet vermektedir. Konyalı restoran Konya yemeklerini tadabileceğiniz bir mekândır. Konya Mevlanâ Sofras: Konya lezzetlerini tadabileceğiniz bir mekândır. Köşkeroğlu kebap ve baklavaları. Güllüoğlu baklavacısı, en başta baklavası ve hamurlu şerbetli tatlılarıyla meşhur tatlıcılardır. İstanbul’daki Simit Saraylarında meşhur Türk simidinin kaşarlı, sucuklu, zeytinli gibi bütün çeşitlerini bulabilirsiniz. Şazeli Restoran kebap çeşitleri ve tatlılarıyla İstanbul’daki lezzet noktalarınızdan biridir. Şehzade Mehmet Sofrası otantik bir mekân olup Osmanlı mutfağından lezzetler sunar. Şekerci Cafer Erol Şeker, lokum, çikolata gibi lezzetleri satın alabileceğiniz en kaliteli yerlerden biridir. Şeref Büryan büryan kebabı, perde pilavı, dolması içli köftesi ve bumbar gibi doğu yemekleriyle hizmet vermektedir. Şirvan kebap, nar suyu, Diyarbakır tava, içli köfte, perde pilavı gibi daha çok Diyarbakır yöresinin yemeklerini bulunduran bir mekândır. Van Kahvaltı Sofrası Van’ın meşhur kahvaltısını İstanbul’da bulabileceğiniz bir mekândır. Vezir Sofrasında, Karalahana çorbası, kuru fasulye, karalahana sarması, hamsili pilav gibi Karadeniz yemeklerini bulmanız mümkün. Ziya Şark Sofrası İstanbul’un en meşhur kebapçılarından olup, çoğunlukla doğu yemeklerine ağırlık verir. İstanbul’da birçok şubesi bulunmaktadır.
NE ÜRETİR:İstanbul ilinde nüfusa nazaran ekilen arazi az olmasına rağmen, verimi yüksektir. İl dahilinde her bakımdan modern bir tarım yapılmaktadır. Modern tarım araçları oldukça fazladır. Buğday, arpa, yulaf, mısır, bakla, ayçiçeği, domates, lahana, patlıcan, taze soğan, taze fasulye, kabak, bezelye ve karnabahar, yetişir. Elma, armut, üzüm, şeftali, ayva ile az miktarda erik, kiraz, vişne, muşmula, incir, nar il dahilinde yetiştirilen meyvelerdir. İstanbul ilinde çiçek yetiştirme oldukça gelişmiştir. Esasen Türkiye’de en çok çiçek tüketen il İstanbul’dur. Yalova ile Kanlıkavak-Emirgan arasında modern ve büyük çiçek seraları vardır. Balıkçılık: İstanbul balıkçılık bakımından Türkiye’nin ve Marmara bölgesinin merkezidir. İstanbul, Türk ekonomisinin en mühim merkezidir. Sanayinin üçte biri İstanbul’dadır. İthalatın üçte biri, ihracatın beşte biri İstanbul’dan yapılmaktadır.



Toplam 3 Yorumlar
SamueL

emeklerınıze saglIk arkadaslar. emek veren herkese tesekkurlerr.saoLun varoLun

Cihat

emeklerınıze saglIk arkadaslar. emek veren herkese tesekkurlerrrrrrrrrrrrrrr. ne kadar emek veren varsa saoLusun

meftun

Mega şehir İstanbul..www.lafazan.net' e bekleriz.

Bir cevap bırakın.