İğnelik Otu Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Leylek gagası olarak da bilinen iğnelik otu, Türkiye’nin bir çok bölgesinde görülür. Isırgan otundaki gibi yapraklarında tüyler bulunur. Tıpkı maydanozun yaprakları gibi tırtıklı yaprakları vardır. Tohumlarının ucunın bir gagaya benzemesi yüzünden leylek iğnesi de denilmektedir. Haziran ayında pembe çiçekleri çıkar. Meyveleri ise ağustosta olgunluğa erişir. Ortalama 15 ila 20 cm arasında uzunlukları vardır. Kendine has farklı bir kokusu vardır. Ormanlarda, kayalıklarda, kumlu topraklarda bu bitkiye sıklıkla rastlanır.
Şifalı bir bitki olmasıyla, eski geleneklere bağlı kültürel bölgelerde tedavi için kullanılmaktadır. Kanamayı dindirici özelliği sayesinde açık yaralara ve adet kanamalarına karşı kullanılır. Kan şekerini düşürür ve dengeler. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Bu bitkinin aşırı tüketimi kabızlığa neden olabilir. Ancak bu çok küçük bir ihtimal olduğu için düzenli kullanıma engel değildir.
İğnelik Otu Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Ege bölgesinde sıklıkla tüketilen bu bitki, genel olarak yemek yapımında kullanılmaktadır. Fakat çiçeklendiği dönemlerde tüketilmemektedir. Yemek yapmaya en uygun dönemi, çiçeklenmeden önceki dönemidir. Yapraklarındaki tüyler, bitkinin, bir çeşit savunma mekanizması olduğundan eli kaşındırabilir. Toplanırken eldiven giyilmesi, bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Çok dayanıklı bir bitki olmadığından kısa sürede tüketilmelidir. Bu nedenle ister istemez taze kullanılmaktadır ve bu da faydasını daha çok arttırmaktadır.
Bu bitkinin, Ege bölgesinde kavurması meşhurdur. Pırasa, soğan, salça ve zeytinyağı ile karıştırılıp pişirilir. Yoğurt ile servis edilir. Çökelek ve Lor peynirleri ile karıştırılıp böreklerde ve poğaça içlerine iç harc olarak hazırlanır. Pilavın içinde de aroma olarak kullanılabilir. Çeşitli bölgelerde suda farklı bitkilerle karıştırılıp çay yapılmaktadır.
SamueL Samsa
Bızım oralarda bunlardan cok olurrrr
legal
Şifa niyetine...