Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Hangi Bitki Çayları Karıştırılmamalı? - Bitki Çayları


Hangi Bitki Çayları Karıştırılmamalı?

Bitki çayları karışık içildiğinde bazen sağlığa pek çok fayda sağlarken bazı bitki çayları karışık olarak kullanıldıklarında faydalı maddeleri yok ediyor ve düzenli ilaç kullananların ilaçlarının etkisini yok edebiliyor. Bitki çayı sade veya karışık bitki çayı olarak tüketilse de uzman görüşü her zaman önemlidir. Hangi bitki çayları karıştırılmamalıdır?

Bitki çayları hamilelik veya düzenli ilaç kullananların doktor tavsiyesine gerekliliği dışında sağlık açısından değerlendirilmesi gereken ürünlerdir. Özellikle kış aylarında asitli veya kafein içerikli içecekler yerine tavsiye edilen bitki çayları bazı durumlarda sağlığa yararından çok zararlı hale gelebiliyor.

Karışık olmayan bitki çaylarının bazılarını rahatlıkla her yaştan insan profili kullanabilir. Bazı bitki çayları dememizin nedeni ise hassas süreç yaşayan insanların her bitki çayını tüketemeyecek olmasından kaynaklanmaktadır. Bazı bitki çayları düzenli ilaç kullanmakta olan kişilerde, hamilelikte veya hassas bünyeye sahip çocuklarda farklı etkilere neden olabilmektedir.

Hamilelik veya düzenli ilaç kullananlar dışında karışık olmayan bitki çayları belirgin bir sağlık sorunu olmayan çocukların ve yetişkinlerin günde iki fincanı geçmemek üzere rahatlıkla tüketebileceği ürünlerdir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse bitki çaylarıyla ilgili “Kantaron, enginar, hindiba, karabaş, civanperçemi gibi çaylar içerdikleri farklı etken maddeleri ile ilaç etkileşimlerine sebep olabiliyor. Dolayısıyla ilaç kullananlar öncesinde doktoruna danışmalı” uyarısında bulunuyor.

Uzman Köse’ye göre her bitki çayı sade olarak karıştırılmadan içilmelidir. Boğaz ağrısı için de içilen bitki çayının balla tatlandırılmasını doğru bulan Gizem Köse bitki çaylarının farklı faydalara sahip olduğunu vurguluyor. Köse ayrıca bitki çaylarının karışımı ile ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

“Kış çayı olarak satılan çayların çok karışık olmamasına dikkat edilmeli. Kuşburnu, adaçayı, karanfil, tarçın, zencefil, papatya gibi karışımlar tüketime uygundur. Ancak mümkün oldukça her çayı tek başına tüketerek bağışıklık sisteminizi daha güçlü hale getirebilirsiniz. Her çay ayrı ayrı tüketildiğinde gün içerisinde birkaç seçeneğiniz de olmuş olur. Özellikle adaçayının mikroplardan ve bakterilerden koruma özelliği var. Hafif yorgunluk belirtisi durumunda hastalıklardan korunma amaçlı adaçayı tüketilmesi öneriliyor.

Kuşburnu iyi bir C vitamini kaynağı ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde en çok kullanılan bitkidir. Ancak demlenmesi sırasında kayba uğrayabiliyor. Bu yüzden uzun süreli demleme işlemi uygulanmamalı ve mümkün oldukça hızlı bir şekilde bitirilmeli. Çünkü uzun süre beklendiğinde içerisindeki C vitamini yok oluyor.

Nane çayı, gribal enfeksiyonlarda ateş durumu da varsa vücudun ısınmasını ve terlemesini sağladığı için kullanılıyor. Tüketilen çaya taze olarak da eklenebilir. Aynı şekilde zencefil de ateşli hastalıklarda kullanılabilir. Ayrıca akciğerlerdeki enfeksiyonun vücuttan çıkarılmasında da yararlıdır.

“Kırmızı çay” olarak da bilinen roibos bitkisinin çayı da vücut direncini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca tarçınla beraber tüketildiğinde iştah kontrolünü de destekler. Günde 1 fincan içilmesi uygundur.

Yasemin ve papatya çayı yorgunluk ve halsizlik durumlarında kasların dinlenmesini sağlar. Özellikle kış aylarında günde 1 fincan tüketilmesi önerilmektedir. Akşam saatlerinde tüketildiğinde uykunun düzenlenmesine yardımcı olur. Düzenli uyku, vücudun toparlanmasını ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Böylece dolaylı yoldan enfeksiyonlara karşı koruyucu olabiliyor.”

Bitki çaylarının içeriklerinin kontrol edilmeden tüketilmemesi gerekir. Parakende satılan bitki çayları güvenli olarak tüketilebilir ancak özellikle karışık bitki çayı alırken içindeki bitkilerin kontrol etmek ve bilinçli olarak kullanmak en doğrusudur. Çoğu bitkisel çay düzenli tüketim için sağlıklı olabilir, ancak bazı bitkiler alerjik etkilere sahiptir. Karışık olarak satılan bitki çaylarından bazıları sağlık için çok da faydalı sonuçlar doğurmayabilir. Bitki çayları, kişiden kişiye farklı etkilere de sahip olabilir.

Bitki çayı nasıl hazırlanır?

Bitki çayları, taze veya kurutulmuş çiçekler, yapraklar, tohumlar veya köklerle, genellikle bitki parçalarının üzerine kaynar su dökerek ve birkaç dakika demlemeye bırakarak kullanılır. Bitki çayı suyla bir soba üzerinde de kaynatılabilir. Bitki çayı balla tatlandırılabilir. Şeker kullanımı tavsiye edilmemektedir.



Toplam 1 Yorumlar
SamueL

tesekkurler arkadaslar

Bir cevap bırakın.