Hamilelikte Hangi Bitki Çayları İçilir?
Hamilelikte beslenme sağlıklı ilerleyen bir hamilelik süreci için önemli yer tutuyor. Hamilelikte mutlaka tüketilmesi gereken yiyecek ve içecekler bulunuyor. Sıvı tüketiminin önemli olduğu hamilelik sürecinde bitki çaylarının yeri nedir? Hangi bitki çayları hamilelikte zararsızdır?
Bitki çayları genelde soğuk algınlığı, uykusuzluk ve rahatlatma amacıyla çok sık tüketilen içeceklerden. Bitki çayları normal şartlar altında belirli ölçülerde tüketildiği sürece yararlıdır. Peki hamilelikte içilmeli mi?
Hamilelik anne adayı ve bebek için hassas bir süreçtir. Hamilelikte doğru beslenmede yiyecek kadar içecekler de önem taşıyor. Örneğin hamilelikte mutlaka bol su içilmeli, süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Hamilelikte su, el ve ayaklarda oluşan şişmelere karşı içilmeli, kalsiyum eksikliğine karşı da süt ve ürünleri tüketilmelidir.
Problemsiz bir hamilelik geçirmek isteyen anne adayları özellikle hamileliğin ilk 3 ayında aldıkları besinlere dikkat etmeliler. Kafeinli, gazlı, şekerli içeceklerden uzak durmalı, çayı açık ve limonlu içmeyi tercih etmeliler. Çay ve kahve hem anne hem bebek için zararlıdır. Çay 2 fincandan fazla içilmemeli ve açık olmalıdır. Kahveden vazgeçemeyen anne adayları hamilelik 3. ayından sonra günde bir fincanı geçmemek üzere kahve tüketebilir.
Hamilelikte içecek olarak en yararlı olanlar; su, taze meyve suyu ve süttür. İçecek seven anne adaylarının hamilelikte içecek menüsü genişletecek olursak, sıcak çikolata sahlep gibi sütle içilen içecekleri de ekleyebiliriz. Peki bitki çaylarından hangileri hamilelikte içilebilir?
Bitki çayları mide bulantısına iyi geldiği ve rahatlattığı için anne adaylarının tercih ettiği besinlerden oluyor. Ama bazı bitki çayları kasılmalara yol açar ve düşük tehlikesi yaratır. Bitki çayları hamilelikte kanama riski oluşturabilir ve rahim kasılmasına neden olarak erken doğuma yol açabilir.
Hamilelikte içilebilecek bitki çayları
Hamilelikte grip ve soğuk algınlığı durumlarında ilaç almamak için tercih edilen bitki çaylarının fazla tüketimi zarar verebiliyor. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için protein içeren gıdalar, taze meyve suyu ile su içebilirsiniz.
Hamilelikte sakıncalı olmayan bitki çaylarını siz yine de doktorunuza danışmadan içmeyiniz. Bitki çaylarından hamilelikte 2 fincanı geçmemek üzere içilebilecek olanlar; papatya, ısırgan, rezene, zencefil, ıhlamur, kuşburnu, acerola, melisa, nane ve kekik çayıdır.
Zencefil hamilelikte bulantıya iyi gelir ve gribe karşı korur.
Papatya hamilelikte mideyi ve bağırsakları rahatlatır, sakinleştirici etkisi vardır, uykuyu düzenler. Süt arttırıcıdır.
Nane hamilelikte soğuk algınlığına karşı korur, mide ve bağırsaklara iyi gelir, sakinleştirir
Melisa hamilelikte strese iyi gelir. Rahatlatır ve uykuyu düzenler.
Acerola çayı hamilelikte düşük riskini azaltır, rahmi kuvvetlendirir. Rahat doğuma yardımcıdır.
Ihlamur hamilelikte grip ve soğukalgınlığına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Ödem gidericidir.
Rezene hamilelikte sindirimi kolaylaştırarak gaz oluşmasını önler. Süt verimini arttırır.
Kuşburnu hamilelikte, gribe karşı korur. C vitamini açısından zengin kuşburnu vücudun direncini arttırır. Ödem söktürücüdür.
Çay severler için hamilelikte çok tavsiye edilmese de yeşilçay tüketilebilir. Yeşilçayda bulunan kafein daha azdır. Kan dolaşımını düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir.
SamueL
ellerınıze saglık
eLa
Tşk paylaşım için