Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Giresun Şehri tanıtımı - Giresun Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Giresun Şehri tanıtımı

Giresun Şehri tanıtımı

GİRESUN 28
NÜFUSU:417, 505
İLÇELERİ:Alucra, Bulancak, Çamoluk, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Espiye, Eynesil, Görele, Güce, Keşap, Piraziz, Şebinkarahisar, Tirebolu ve Yağlıdere.
TARİHÇESİ:Giresun limanı şehri İyonya (Batı Anadolu) kolonisi olarak kurulmuş, fakat İyonya hâkimiyeti sahilden öteye girememiştir. M.Ö. 6. asırda Perslerin istilasına uğramıştır. Makedonya Kralı İskender burasını ele geçirememiştir. Pers asıllı olup bilahare Yunanca konuşan ve Hıristiyanlaşan (Ortodoks olan) Pontus Krallığı bu bölgeye, Kuzey Karadeniz ve Kırım’a hakim olmuştur. Roma İmparatorluğu M.Ö.2. Asırda Lucullus emrinde Roma ordusunu göndererek Mithridates’in direnmesine rağmen Pontus Krallığı, bir eyalet şeklinde Roma İmparatorluğuma bağlandı. Osmanlılar devrinde, Trabzon beylerbeyliğine (eyaletine) bağlı bir kaza merkeziydi. Cumhuriyetken az önce 1920’de müstakil mutasarrıflık (vilayet – il) oldu. Birinci Dünya Harbi sonunda Giresun gönüllü birlikleri, Rusların Giresun’un işgalini önledi. Cumhuriyet döneminde bütün mutasarrıflıkların il olması üzerine, Giresun da il oldu.
NEREDE GEZİLİR: Giresun Adası, Giresun Kalesi, Katolik Kilisesi, Seyyit Vakkas Türbesi, Kümbeti Yaylası, Hanalam Kulakkaya Yaylası, Melikli Obası Yaylası, Gogora Kilisesi ve Müzesi, Kuvayi Millîye, Osman Ağa Müzesi,
NE YENİR: Karalâhana çorbası, fasulye çorbası, pancar çorbası, kuru fasulye tavası, sirkeli pırasa, hamsi böreği, hamsi diblesi, hamsi ızgarası, fasulye diblesi, fırın fasulyesi, ekmek makarnası, tavşan içi, çalıçileği çorbası, mendek çorbası, yağlaş, karalâhana diblesi, kiraz tuzlusu kavurması, hamsili mısır ekmeği, ısırgan püresi, mısır ekmeği, fasulye turşusu, kiraz duzlaması ve pezik mıhlaması, ısırgan otu çorbası, samaksa, hamsi böreği, fındık ve kuşburnu hoşafı.
NEREDE YENİR: Giresun adası manzaralı Çerkez Restaurant Giresun yöresel yemekleri ve balık lezzetlerini bulabileceğiniz bir mekândır. Ayrıca Zeytinlik mahallesindeki Konak Restoran da, yöresel yemeklerin sunulduğu diğer bir lezzet noktasıdır.
NE ÜRETİR: Fındık, buğday, arpa, tütün, mısır, bakla, bezelye, nohut, fasulye, mercimek, fiğ, soğan, sarımsak, patates, hay, şeker pancarı, yonca, korunga, lahana, marul, ıspanak, pırasa, maydanoz, taze fasulye, balkabağı, kavun, karpuz, sütlü kabak, hıyar, patlıcan, biber, domates, turp, armut, ayva, elma, muşmula, erik, kızılcık, kayısı, kiraz, şeftali, vişne, dut, incir, naro badem, ceviz, kestane, üzüm, çilek ve kivi.



Toplam 2 Yorumlar
SamueL

emeklerınıze sagLık arkadaslarrrrrrrrrrr

meftun

yeşilin her tonu burda tıpkı sohbetin her tonu gibi www.lafazan.net

Bir cevap bırakın.