Eşek kuyruğu otu, kökeni Güney Asya olan Damkoruğu ailesine mensup 300 farklı çeşidi bulunan bir tür süs bitkisidir. Bitki yeşil renkli ve etlidir. Yaprakları yoktur sarmaşığa benzer bir yapısı vardır. Yüksek balkon ya da sarkaç gibi yerlerde iyi gelişir. Boyu sürekli olarak uzadığı için yerde yetiştirilemez.
Yerde yetiştirildiği zaman bir ip ile yukarıya tırmanması sağlanmalıdır. Yukarıya tırmanmasını sağlayamıyorsanız mecbur olarak yerden yüksek bir noktada yetiştirmelisiniz. Aksi takdirde Eşek kuyruğu otunun yer ile temas eden kısımları kısa süre içerisinde çürüyecektir.
Eşek kuyruğu otunu tohumdan yetiştirebilir ya da çelik filizlendirerek üretebilirsiniz. Tohumdan yetiştirmek için kum, kil karışımlı bir toprağa tohumları ekip kısa aralıklar ile sulamalısınız. Çelik yetiştirecekseniz yeni filizlenmiş bir kolunu keskin bir bıçak ile kesip suya koymalısınız. Su da 1-2 hafta da köklendikten sona yine kum, kil karışımı bir saksıya kökleri kapanacak şekilde ekebilirsiniz. Yetiştikten sonra fazla suyu sevmeyen bitkiye yılda 2 kez bitki besini ya da gübre verebilirsiniz. Doğal hayvan gübresi vermek bitkinin daha hızlı uzamasını sağlayacaktır.
Eşek Kuyruğu Otu Kullanımı
Eşek kuyruğu bitkisinin üst kısımları yeşil iken toplanıp kurutularak çay olarak kullanılabilir. Çay olarak kullanmak için bitkinin toplanan yaprakları nem olmayan bir yerde kurutulur. Sonrasında bir demliğe 500 ml suya 5 gram olacak şekilde atılarak demlenir. Demlendikten 10 dakika sonra çay olarak tüketilebilir. Yine aynı şekilde hazırlanan bitki çayı soğuduktan sonra gargara yapılarak da kullanılabilir. Eşek kuyruğu otunun diğer bir kullanım yöntemi de ezilerek krem halinde kullanmaktır. Yeşil iken toplanıp ezilen bitki saçlara ve sakallara sürülür. Sürüldükten 5 dakika sonra durulanır. Bu işlem sayesinde saç ve sakal kökleriniz güçlenir, dökülmesinin önüne geçilir.
Eşek Kuyruğu Otu Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Eşek kuyruğu otu başta romatizma ve eklem rahatsızlıkları olmak üzere, boğaz iltihabı, sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Fakat dozunu iyi ayarlayıp fazla kullanmamakta faya vardır. Sonuç olarak ne olursa olsun her şeyin fazlası zarardır.
meftun
Sukut etme ey nazlı yar...beni mecnun edersin.....bak adıma meftun um zaten.
SamueL
faydalıymıs
Abidin
Demekki neymiş her yaratılan da kim bilir insanlar için ne faydalar var emeğine sağlık admin