Erzurum Şehri tanıtımı
ERZURUM 25
NÜFUSU:1.104,941
İLÇELERİ:Aşkale, Çat, Hınıs, Horasan, Ilıca, İspir, Karaçoban, Karayazı, Köprüköy, Narman, Oltu, Olur, Pasinler, Pazaryolu, Şenkaya, Tekman, Tortum ve Uzundere.
TARİHÇESİ: Anadolu’nun en eski devletlerinden biri olan Hititler sınır bölgesinde bulunan Erzurum, tarihî göç ve istilâ yolları üzerinde bulunduğundan, pek çok savaşlara sahne olmuştur. Hurriler, Asurlar, Kimmerler, İskitler (Sakalar) bölgeye hakim oldular. M.Ö. 4. Asırda Makedonya Kralı İskender, İran’ı yenerek bu bölgeyi ele geçirdi. Erzurum’u ve diğer şehirleri geri aldı. 1071 Malazgirt zaferinden sonra Selçuklun Sultanı Alparslan’ın kumandanlarından Ebül-Kasım, Bizanslıları yenerek Erzurum’u fethetti. Erzurum eyaleti; Erzurum, Erzincan, Gümüşhane illeri ile Muş’un Malazgirt ve Bingöl’ün Kığı ilçelerini içine alıyordu. 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresinde İstiklâl Harbinin ve Millî Mücadelenin temelleri atıldı. Cumhuriyet devrinde il olan Erzurum Doğu Anadolu’nun en büyük gelişmiş şehridir. Tarihin ilk dönemlerinden beri bir yerleşim yeri olan Erzurum, günümüzde de Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük şehirlerinden biridir.
Bu bölge tarih boyunca; Urartular, Kimerler, İskitler, Medler, Persler, Partlar, Romalılar, Bizanslılar, Sasaniler, Araplar, Selçuklular, Moğollar, İlhanlılar ve Safaviler, gibi çok çeşitli kavimler ve milletler tarafından zapt ve idare edilmiştir. 1514 yılında şehir ve çevresini fetheden Osmanlılar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurulduğu 1923 yılma kadar burada hüküm sürmüşlerdir. Erzurum ve çevresine hakim olan büyük şahsiyetler arasında Büyük İskender ve Timur’u sayabiliriz. Bölgenin savunmasında şehrin fonksiyonu coğrafî yapısı ile yakından ilgilidir. Zira şehir Doğudan gelebilecek saldırılara karşı kolayca savunulabilecek bir yerde kurulmuştur. 20. Yüzyılın başlarında Batının süper güçlerine karşı girişilen mukavemet hareketi, Atatürk’ün liderliğinde Erzurum’da başlamıştır. Atatürk millî birlik ve bağımsızlık hareketinin temelinin atıldığı kongreyi, 23 Temmuz’da burada toplamıştır.
NEREDE GEZİLİR; Palandöken kayak merkezi, Erzurum Arkeoloji Müzesi, Erzurum Atatürk Evi Müzesi, Türk İslâm Eserleri, Etnografya Müzesi, Çift Minareli Medrese, Üç Kümbetler Emir Saltuk, Karanlık, Gümüşlü Kümbet, Cimcime Hatun, Rabia Hatun Kümbetleri, Saat Kulesi, Yakutiye Medresesi, Tortum Şelâlesi, Tortum Gölü, Lala Mustafa Paşa Camii, Abdurrahman Gazi Türbesi, Habipbaba Türbesi, Rüstem Paşa Bedesteni, Erzurum Kongresi Binası, Erzurum Kalesi, Erzurum Tabyaları, Haho Meryem Ana Kilisesi, Olur İlçesi Eski Vank Kilisesi, İspir İlçesi Çoruh Nehri Rafting, Narman Peri Bacaları, İspir ilçesi Elmalı Çamlı Mağarası, Olur İlçesi Yıldızkaya Köyü Mağarası,
NE YENİR: Su böreği, ekşili dolma, kesme çorbası, hıngel, herle aşı, çeç pancarı, çaşır, odun ateşinde döner, ayran aşı (yayla çorbası), düğün çorbası, soğan çorbası, çoban salatası, cağ kebabı, kuzu kapama, sütlü et, patates şilesi, şalgam dolması, turşu dolması, cevizli kete, içli kete, kavurmalı, lavaş, tatar böreği, şükkar köftesi, çiriş, yumurta pilavı, den çorbası ve ispir fasulyesi.
Ünlü Tatlılar; Kadayıf dolması ve kef kavunu.
NEREDE YENİR:Erzurum denince ilk akla gelen Çağ Kebabını yemek için, Erzurum Kongre caddesinde bulunan Koç Çağ Kebabı isimli lokantaya uğrayabilirsiniz. Ayrıca Erzurum’un meşhur kadayıf dolmasını yemek için de, Numune Hastanesinin giriş kapısındaki Muammer Usîa’nın Yeri güzel bir mekân. (Emirşeyh Kebap Salonu, ÇA-PA Restaurant, Dönerci Hacıbaba, Can Urfa Restaurant,) Ayrıca Erzurum’un meşhur kadayıf dolmasını yemek içinse, Numune Hastanesinin giriş kapısındaki Muammer Usta ‘mn Yeri güzel bir mekândır. (Dadaş Cağ Kebap Salonu- Kadayıf Dolması)
NE ÜRETİR:Buğday, arpa, çavdar, fiğ (hayvan yemi), mercimek, pancar, ayçiçeği ve korunga yetişir. Koyun, sığır ve kıl keçisi yetiştirilir. Arıcılık yapılır. (Un, kepek, yem, beyaz peynir, tereyağı, kaşar, ayran, akide şekeri, helva, küp şeker, su üretimi, tekstil ürünleri, LPG dolum tesisi (ERGAZ), cam mozaik, alçı, hazır beton (Aşkale Çimento), organik meyve, organik süt sığırcılığı ve diğer organik tarım ürünleri.
SamueL
emeklerınıze sagLık arkadaslarrrrrrrrrrrrrr
Can User
cok tesekkur ederız. sohbetın tek adresı burası
Cihat
süpersınıızzzzzzzzzzzzzzzzz