Diyarbakır Şehri tanıtımı
DİYARBAKIR 21
NÜFUSU:1,460,714
İLÇELERİ:Bismil, Çermik, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani, Hani, Harzo, Kocaköy, Kulp, Lice ve Silvan.
TARİHÇESİ:Diyarbakır tarihinin, önceleri M.Ö. 3 bin yılma kadar uzandığı bilinirken, son zamanlarda Çayönü kazıları ile yapılan araştırmalar sonucunda, uygarlık geçmişinin M.Ö. 7500 yıllarına kadar dayandığı belirlenmiştir. Diyarbakır ve çevresinde Hurriler, Mitanniler, Hititler, Asurlar, Medler, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar hüküm sürmüştür. Büyük Selçuklu hâkimiyetinin sona ermesinin ardından İnanoğulları, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyübîler gibi mahallî hâkimiyetler ve Türkiye Selçukluları, Timur dönemi, Akkoyunlular ve Şah İsmail idaresindeki İran egemenliğinden sonra, Diyarbakır, 15 Eylül 1515 tarihinde Yavuz Sultan Selim devrinde Bıyıklı Mehmet Paşa tarafında fethedilerek, Osmanlı birliğine katılmıştır. Özellikle 16. yy. boyunca Diyarbakır’da büyük kalkınma ve imar faaliyetleri gerçekleştirildiği gibi, yüzyılda şehrimiz önemli bir ticaret ve sanat merkezi hâline gelmiştir. Daha sonraki yüzyıllarda da, Öneminde pek fazla bir şey kaybetmeyen Diyarbakır, Osmanlı Devletinin yıkılışına kadar bu konumunu korumuştur.
NEREDE GEZİLİR:Çermik Kaplıcası, Diyarbakır Kales, Nasturi Kilisesi, Atak Antak Eskiçağ Kentleri, Meryem Ana Kilisesi, Diyarbakır Arkeoloji ve Etnografya, Diyarbakır Sait Sıtkı Tarancı, Diyarbakır Atatürk Köşkü Müzeleri, Yedi Kardeşler Burcu, Diyarbakır Surları, Çayönü buluntuları, Malabadi Köprüsü,
NE YENİR:Cartlak kebabı, içli köfte, çiğ köfte, bulgur pilavı, lebeni, kapune yemeği, nardanaşı, analı kızlı köfte, domates tava, duvakpilavı, Nuriye, patlıcan meftunesi, kaburga, kibukudur, lebeni, otlu peynir, örgü peynir ve sumak.
Ünlü Tatlılar: Burma kadayıf, üzümden yapılan pestil ve sucuk.
NEREDE YENİR:Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan Kristal Fırınlı Et Lokantası ve Merkezde bulunan Kervan Restaurant, Diyarbakır’ın önemli iki lezzet noktasıdır.
NE ÜRETİR:Pamuk, buğday, arpa, kırmızı mercimek, karpuz, tütün. El sanatları; bakırcılık, ipekçilik, kuyumculuk, halı ve kilim dokuması. Son senelerde en büyük gelişme inşaat sektöründe görülmektedir. Küçük sanayi, dokumacılık, bakırcılık, demircilik ve kuyumculuk da gelişmiştir. Fabrikaların çoğu devlet sektörüne aittir. Sümerbank Pamuklu Dokuma Fabrikası, Sümerbank Halı ve Yünlü Dokuma Fabrikası, Yem Fabrikası, Süt Endüstrisi Kurumu, Buhar ve Su Türbinleri Fabrikası, Küçük Su Türbini ile Pompa Fabrikası ve Ergani Çimento Fabrikası vardır.
meftun
Doğunun parisi...www.lafazan.net