Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?
Chia tohumu zengin içeriği ve besin değeri ile son yıllarda popülerlik kazanmıştır ve her geçen gün yeni tariflerle sofralarda yer almaya devam etmektedir. Düşük kalorisi, lifli içeriği ve lezzeti ile diyet listelerinde kendine yer bulan bitki, günün her saatinde farklı tariflerin içinde tüketilebilir.
Chia Tohumu Nedir?
Omega 3 yağları içeren chia Arjantin, Bolivya ve Meksika gibi ülkelerden ithal edilen bir bitkinin tohumu olarak tanımlanır. Aztek uygarlığında sahip olduğu önem ile bilinen tohum, çok yönlü kullanımı ile mutfakların gözdesi olarak gösterilmektedir.
Yiyecekler ve içeceklerde sıklıkla kullanılan bitki, tok tutan ara öğün arayışına cevap vermektedir. Tohum halinde veya öğütülmüş toz formunda yiyeceklere katılan chia kalori hesabı yapan tüketicilerin de yüzünü güldürerek talep artışı yaratır.
Birçok Tarife Uyarlanabilen Chia Tohumu Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?
Direkt zayıflatıcı olarak gösterilmese de etkileri ile destek ürün olarak kullanılabilen chia tohumu zayıflama yorumları yapanların övgülerine nail olmaktadır. Tek başına yenebilen bu besin, meyve sularının içinde, yemek ve chia salatası tariflerine katılarak veya yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. Eğer meyve suyu ile tohumu karıştırmak istiyorsanız meyve suyunun taze olması tavsiye edilmektedir. Günde 1 – 2 yemek kaşığı chia tohumu uzmanlar için yeterli dozu oluşturur.
Yalnız zayıflama diyetlerinde değil, dengeli beslenme ve vejetaryen diyetlerde de kullanılabilen chia, çorbalarda ve sulu yemeklere de karıştırılabilir. Kahvaltıda tüketimi metabolizmayı hızlandırdığından önerilmektedir. Siz de güne chia içerikli bir kahvaltıyla başlayabilir, daha sağlıklı öğünlerle güne merhaba diyebilirsiniz. Tek olarak tüketilmek isteniyorsa, chia tohumu bir fincan suda yarım saat kadar bekletilir. Yemeklerden 15 dakika kadar önce su içilirse daha çok fayda edecektir.
Chia Tohumu Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Yağ asiti bakımından zengin olan bitkinin yüksek tansiyonu düşürmek için kullanıldığı bilinmektedir. Tansiyon hastalarının bitki tüketiminden önce doktor gözetimi önerilir.
Şeker sorunu olanlar da kan şekerini stabilize etmek için tohumdan yararlanabilir.
Romatizma hastalıklarının iyileşmesine destek olduğu belirtilen tohum kullanılırken günlük dozun aşılmaması önem arz eder.
Metabolizmayı hızlandıran chia, kas oluşumuna yardımcı olur. Protein desteği sayesinde spor yapanlar tarafından tercih edilmektedir.
Yağ asitleri sinir sistemini desteklerken, beyne yararlı besinlerin iletilmesinde görev alır.
Omega 3 kaynağı olan tohumlar kalp sağlığının korunmasına destek olur. Ciddi kalp rahatsızlığı olanların kullanım öncesi doktorlarından onay alması salık verilmektedir.
A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminlerin emilimini artıran chia bitkisi, yağ asitli yapısı ile günlük vitamin ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.
Antioksidan desteği veren ürün, bitkisel kaynaklı olduğu için veganlar tarafından da yenebilir.
Chia Tohumu Zararları Nelerdir?
‘Chia tohumu günde ne kadar tüketilmeli’ konusunda net olunması gerekir. 1-2 kaşıktan fazla tohum tüketimi şişkinliğe neden olabilir. Gaz problemi yaşayanların tüketimi daha da azaltması gerekir. Hamilelerin chia bitkisi tüketmesi tavsiye edilmez. Bitkinin emzirme döneminde de yenmemesi gerektiğinin altı çizilmektedir. Trigliserit sorunu olan kişilerin chia ile yapılan tarifler ve diyetlerden uzak durması önerilir. Chianın prostat kanseri ile ilişkisine dair çalışmalar sürmekte olup, kanser riski olanların chia tohumlu ekmek, chia salatası gibi tariflerden kaçınması tavsiye edilmektedir.
Her yiyecekte olduğu gibi chia bitkisinde de alerjen özelliklere rastlanabilir. Tüketimin ardından alerjik belirtiler gösteren kullanıcıların doktora danışması önerilmektedir. Alerji durumunda chia tohumunun yan etkileri olarak gözde yaşarma, bulantı, deri döküntüsü, nefes darlığı, boğaz şişmesi görülebilir. Kan basıncı düzenleyici, kan seyreltici veya insülin direnci ilaçları kullanan kimselerin chia ile ilacın etkileşimi konusunda eczacı ve doktorlarına danışması gerekir. Bitki ilaçlarla beraber kanın çok incelmesine veya basıncın düşmesine neden olabilir.
SamueL
Ne kadar faydası varmıs masallah
Abidin
Vay beeee yolda görsel yüzüne bakmayiz ne faydaları varmis
meftun
CIA sandım bian...korkmadım deyil...Nur yapma böyle şeyler ya.