Çankırı Şehri tanıtımı
ÇANKIRI 18
NÜFUSU:174,012
İLÇELERİ:Atkaracalar, Bayramören, Çerkeş, Eldivan, Eskipazar, Ilgaz, Kızılırmak, Korgun, Kurşunlu, Orta, Şabanözü ve Yapraklı.
TARİHÇESİ:1071 ‘de başlayan Anadolu’nun fethi, Süleyman Şahın 1075’de İznik’i alarak Anadolu Selçuklu Devletinin temellerini atmasıyla devam etmiş, aynı zamanda 1080’deki büyük Türkmen Göçü ile Anadolu’daki Türk nüfusu hızlı bir artış göstermiştir. Çankırı yöresi 1417’den sonra Candaroğullan’ndan Kasım Bey’in yönetiminde Osmanlı Devletine bağlı olmakla birlikte, Kastamonu ve Sinop yöresinde Candaroğulları’nın egemenliği sürüyordu. 1461 ‘de Fatih Sultan Mehmed Trabzon seferine giderken, askeri ve ekonomik Önemi olan Sinop’u elinde tutan ve Trabzon’daki Pontus Devleti’yle de ilişkileri olan bu beyliği kesin olarak ortandan kaldırdı. Mütareke ve Millî Mücadele yıllarında Çankırı, doğrudan işgal görmediği ve işgal bölgelerinden de oldukça uzak olduğu için, Çankırı’da işgale karşı örgütlenmeler, ancak Mayıs 1920’den sonra gerçekleştirildi.
NEREDE GEZİLİR:Gerdek Boğazı, Kayadibi, Hisariçi, İnköyü, Delik Kaya Mezarları, Cendere Köyü, Mezar Odası, Çankırı ve Asar Kaleleri, Çukur Mescid, Çankırı Ulu Camisi, Taş Mescit Şifahane, İmaret, Kurşunlu Hamamları, Çankırı Müzesi,
NE YENİR:Etli hamur (mantı), tarhana çorbası, gözleme cızlama, güveç, pıhtı aşı, harmandaşı, fit fit aşı, cevizli hamur, çeç böreği, mıhlama, keşkek, çalma, tirit, yaren güveci, mıkla ve tutmaç.
Ünlü Tatlılar:Çekme helvası, baklava, yumurta tatlısı ve höşmerim.
NE ÜRETİR:Buğday, arpa, mısır, çeltik, patates, yeşil mercimek, şeker pancarı, ayçiçeği, kavun. Çankırı sanayisinde özelikle 1984’ten beri gelişmektedir. İlde hayvanı gıda ürünleri, tekstil sanayi, tarım araçları sanayi, tuğla imalâtı, silah sanayi, gıda sanayi (un fabrikaları, makarna fabrikaları vs.) sektörler Çankırı ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.
meftun
Çankırı demek Ankara demek..www.lafazan.net