Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Bilecik Şehri tanıtımı - Bilecik Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Bilecik Şehri tanıtımı

Bilecik Şehri tanıtımı

BİLECİK 11
NÜFUSU:203,711
İLÇELERİ:Bozüyük, Gölpazarı, İnhisar, Osmaneli, Pazaryeri, Söğüt ve Yenipazar.
TARİHÇESİ:Bilecik’te ilk yerleşim M.Ö. 3 binden öncedir. Anadolu’da Tunç çağına geçiş sürecinde önemli bir yeri olan Bilecik’ten M.Ö. 3000’lerde tunç yapımı için kalay çıkarıldığı bilinmektedir. Bölgede yaşamış kavimler arasında Mısırlılar, Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Emevileri ve Abbasileri sayabiliriz. Ertuğrul gazinin ölümünden sonra Kayı boyunun başına Osman gazi geçti. Bilecik halkı Kurtuluş Savaşma tüm varlığı ile katılmış, gerek milis kuvvetleri ve gerekse düzenli ordularımıza on binlerce evlâdım vermiştir. Bilecik, Kurtuluş Savaşından yanmış-yıkılmış, tam bir enkaz hâlinde çıkmıştır. 1920’lerde 12.000 olduğu tahmin edilen şehir nüfusu, savaştan sonra 4.000’e inmiştir. Savaştan önce Bilecik bölgenin en önemli ipek endüstrisi merkeziydi. Şehirde çok sayıda ipekçilik tesisi ve ipek kadife üreten fabrika bulunuyordu. Ancak, Yunanlıların çıkardığı intikam yangınlarında bu fabrika ve tesislerin tümü yanmıştır.
NEREDE GEZİLİR:Söğüt Müzesi, Kömür su yaylası, Çiçekli yaylası, Kamçı yaylası, Sofular yaylası, Osmaneli içmeceleri, Söğüt Çaltı kaplıcası, Zincirli Kayalar, Kınık ve Yukarı Çaylı şelâlesi,
NE YENİR:Bükme, hodalak, pide, yalancı tarhana, kuskus, keklik kebabı, piruhi, samsı, ovmaç çorbası, mercimekli mantı, kesme hamur, yağlı yufka, zırz salatası, balık dolması, parmak köftesi, bıldırcın kebabı tavuk kapaması. Ünlü Tatlılar: Köpük helvası, şıra helvası, boza, pancar pekmezi.
NE ÜRETİR:Bilecik ilinin başlıca tarım ürünleri buğday, baklagiller, mısır, nohut, fasulye, şeker pancarı, ayçiçeği, barbunya, havuç, domates, patlıcan ve şerbetçi otudur. Beylerce üzümü, nar, erik, ayva, kiraz ve muşmulası meşhurdur. İpekböcekçiliği son yıllarda gelişmektedir. Başlıca sanayi; yem fabrikaları, seramik fabrikaları, şofben ve radyatör üreten demir döküm fabrikaları, kâğıt fabrikaları, su tesisatı malzemeleri üreten fabrikalar, vinyleks halı ve yer döşeme fabrikası, bisküvi fabrikası, ipekli dokuma fabrikaları, defter fabrikası, ambalaj kâğıdı fabrikalarını sayabiliriz. El sanatları: Bölgede ipek ve kadife işletmeciliği kilim ve heybe dokumacılığı ileridir.



Toplam 2 Yorumlar
Can User

Emek veren herkese tesekkur ederım.Yuregınız dert görmesınnn

meftun

www.lafazan.net

Bir cevap bırakın.