Balık Yağı Faydaları Nelerdir?
Beyin gıdası olarak bilinen balık yağı, kalp hastalıklarından kolesterolü düşürmeye, doğurganlığı artırmadan kilo vermeye kadar vücuda sayısız faydaları ile dikkat çeker.
Omega 3 içeriği yüksek yağlı balık çeşitlerini sık tüketmek vücuttaki omega 3 rezervini artırır. Özellikle buzlu soğuk denizlerde yaşayan balıklar omega 3 balık yağı açısından daha zengindir. Bu balık çeşitleri soğuktan korunmak için omega 3 yağ asidini antifriz olarak kullanır. Ülkemizde özellikle Karadeniz’de yetişen hamsi, palamut, lüfer ve istavrit gibi balıklar da yüksek omega 3 içerir.
Yeteri kadar balık tüketemeyenler ya da balık sevmeyenler ise balık yağı kapsülü ya da balık yağı şurubu kullanarak vücutlarındaki omega 3 miktarını artırabilir. Balık yağı kapsülü seçerken içeriğindeki EPA ve DHA denilen yağ asidi oranlarının da yüksek olması önemlidir. Kapsül içinde bu yağ asitlerinin toplam miktarı 750 miligram olmalıdır. Omega 3 vücut açısından yaşamsal bir değeri olan önemli bir yağ asididir. İhtiyaç duyulan omega 3’ün vücuda alınmaması kronik hastalıklara yakalanma riskini artırır.
Balık Yağı Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Balık yağı, balıklar veya deniz canlılarından elde edilen katı bir yağdır.
Genel olarak ton balığı, lüfer, orkinos, sardalya, somon ve uskumru gibi yağ oranı yüksek balıklardan pres ya da soğuk sıkım yöntemi ile balığın karaciğeri veya gövdesinden elde edilir.
Vücut tarafından sentezlenemeyen omega 3 yağ asidi içeren balık yağı iki çeşittir.
Birincisi balığın gövdesinden elde edilir, ikincisi ise karaciğerinden elde edilir.
İki balık yağı da omega 3 açısından zengindir; ancak karaciğerden elde edilen balık yağları A ve D vitamini açısından da oldukça zengindir.
Balık yağında bulunan omega 3 yağ asitleri EPA ve DHA göz sağlığının korunmasında ve hafıza için önemli rol oynar.
Omega 3 yağ asitleri dışında balık yağında hücre fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olan alfa linolenik ve gamma linolenik yağ asidi bulunur.
Balık Yağı Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Kalp ve damar sağlığının korunmasında yardımcıdır.
Kolesterolü ve kan basıncını düşürerek tansiyonun düzenlenmesinde etkin rol oynar.
Yaşlanma etkilerini geciktirir.
D vitaminli balık yağı, sivilce oluşumunu engeller ve güneşin zararlı etkilerinden cildi koruyarak deri döküntülerini önler.
Cildi tazeleyerek yenilenmesini sağlar. Kırışıklıkları azaltır, cildin pürüzsüz görünmesini destekler. Balık yağı cilde faydası nedeniyle akne ve sedef hastalığının tedavisinde kullanılır.
Hücrelerin inflamasyonunu azaltır ve ağrıya neden olan kimyasal maddelerin çalışmasını engelleyerek ağrılara karşı vücudu korur.
Osteoartrit semptomlarının azalmasına yardımcı olur.
İlerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek görme problemlerini geciktirir.
Depresyonu ve kaygı ve stresi engeller.
Balık yağı çocuklar için davranış bozukluklarının önüne geçer.
Zihinsel gelişimi destekler, hafızayı güçlendirir.
Hafıza ve beyin sağlığı üzerindeki etkileri sayesinde Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabilir.
Peki, balık yağı unutkanlığa iyi gelir mi? Balık yağı B12 ile birlikte alındığında hafızayı geliştirir ve daha net düşünme gücü verir.
Antioksidan etkilere sahip olan balık yağı kanser hücresi oluşumunu engeller. Var olan kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemeye yardımcı olur. Toksin maddelerin vücuttan atımını sağlar ve vücutta biriken fazla suyun atımına yardımcı olur.
Kas kütlesini korumaya yardımcı olur ve kas kaybını önler.
Sağlıklı kemik ve diş gelişimini destekler.
Peki, balık yağı zekâyı geliştirir mi? Evet, beynin sağlıklı olarak gelişimini destekler ve fonksiyonlarını tam olarak yapmasına yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı vücudu korur.
Sinir sistemi fonksiyonlarında etkin rol oynar.
Kan şekerinin düzenlenmesini sağlayarak diyabet hastalığının tedavisinde destekleyici rol oynar.
Göz kuruluğu ve glokom gibi hastalıkların önlenmesinde etkindir. Balık yağı göze faydaları nedeniyle göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
Erken doğum ve düşük riskini azaltır ve doğurganlığı artırarak hamile kalmayı kolaylaştırması da balık yağı özellikleri arasında yer alır.
Harici olarak kullanılan balık yağı kremi ayak mantarının tedavisinde kullanılır.
Balık Yağı Yan Etkileri Nelerdir?
Balık tüketimi ile balık yağı alımının aşırılığı söz konusu değildir.
Peki, balık yağı zararlı mı? Balık yağı kullanımı önerilen dozun üstünde olursa birtakım sağlık problemlerine yol açabilir.
Peki, balık yağı fazla içilirse ne olur? Aşırı balık yağı tüketiminde ağız kokusu, mide bulantısı, mide yanması, kusma, ishal, burun kanaması ve kaşıntı gibi yan etkilere neden olabilir.
Balık ve deniz ürünlerine alerjisi olanlar, karaciğer hastaları, bipolar bozukluğu olanlar, diyabet, depresyon ve kalp ritim bozukluğu olanların uzman doktora danışmadan balık hapı tüketmemeleri gerekir.Ayrıca doğum kontrol hapı, yüksek tansiyon ilacı, obezite ilaçları, vitamin E takviyesi, kan pıhtılaşması ilaçları kullananların da balık yağı tüketmeleri sakıncalı olabilir.
Bunların dışında kan pıhtılaşmasını yavaşlatan zerdeçal, kırmızı yonca, ginseng, zencefil, sarımsak ve karanfil gibi bitkisel ürünlerle birlikte alınan balık yağı kanamayı artırabilir.
Düzenli olarak balık yağı tüketimi vücut sağlığını koruyucu etkiye sahip olsa da önerilen dozun üzerinde alınmamalıdır.
meftun
Balığı yerim direk her bişeyi geçer ...