Ayurveda, insanların 5 elementten – (hava, ateş, su, toprak ve uzay)- oluştuğu inancına dayanan antik bir Hint sağlık sistemidir. İnsanın biçimsel yapısı “Prakriti” olarak adlandırılmıştır ve ayurvedanın temelinde Prakriti’yi dengeleyerek vücuda harmoni getirme fikri yatar.
Bu harmoni ise belirli gıdaları tüketirken diğerlerinden kaçınarak sağlanır. 250’den fazla bitki bu sistemin bir parçası olsa da zencefil, hint fesleğeni, tarçın, hindistan cevizi, kakule, triphala, gotu kola gibi bitkiler ayurvedik bir diyetin en temel parçaları olarak bilinir.
Hindistan gibi çay tüketiminin çok önemli olduğu bir ülkede de ayurvedanın yansımalarının çaya etkisini görmek pek de şaşırtıcı değildir haliyle. Söz konusu baharatlar, zamanla çay karışımlarında yer almaya başlamıştır.
Sıkça rastladığımız chai ve yogi tea bu baharatlı çayların en bilindik örnekleridir. Her ne kadar ikisi genellikle aynı çay olarak algılansa da aslında birbirinden farklıdır, bunu ayırt etmenin yolu ise içindeki baharat miktarına bakmaktır.
Bildiğimiz chai, süt ve şeker oranı yüksekken baharat oranı daha az olan bir çay karışımıdır. Bunun yanında yoga tea’de baharat yoğunluğu çok çok fazladır ve çaysız, sütsüz, şekersiz bile servis edilebilir.
Yogi tea’nin temel dört maddesi; kakule, zencefil, karabiber ve tarçındır. Kakule ve zencefilin ruhsal saflığı sağladığına inanılır. Tarçınla beraber bunların kalbe çok iyi geldiği de bazı kaynaklarda belirtilir
Ayurvedik çayların faydaları
Enerji verir
Metabolizma hızını arttırır
Toksinlerden arınmayı sağlar
Ağrıyı dindirme ve tansiyonu dengeleme özelliği taşırlar
Ateş düşürücü etkileri vardır
Hafızayı güçlendirir, unutkanlığı önler
SamueL
bu nasıl bır caymıs arkadas.tesekkuer