Ay Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
En sevdiğiniz kuru yemiş hangisidir, diye sorulsa şüphesiz birçok kişinin cevabı ay çekirdeği olur. Lezzeti ile bağımlılık yapan, başlayanın tabağın sonunu görmeden bırakamadığı ay çekirdeği, hemen herkesin severek tükettiği kuru yemişlerin başında gelir.
Ay Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
Ay çekirdeği faydaları göz ardı edilen bir besindir. Kolay ulaşılabilir olmasına ve sıklıkla tüketilmesine rağmen ne gibi faydaları olduğu pek bilinmemektedir. Ay çekirdeğinin saymakla bitmeyen faydalarından bazıları şunlardır:
Ay çekirdeği, kilo vermeye yardımcı olduğu düşünülen, metabolizmayı ve kilo kaybını hızlandıran lifler içerir.
E vitamini açısından oldukça zengin olan ay çekirdeği, kalp, damar ve beyin fonksiyonlarını düzenleyerek kan dolaşımını hızlandırır. İçerdiği E vitamini sayesinde prostat kanserine karşı kalkan görevi görür.
İçerdiği çinko ve demir çocukların dişlerinin büyümesine ve kemik yapılarının güçlenmesine yardımcı olur.
İdrar attırır ve göğüs yumuşatır.
Kötü kolesterolü düşürür ve kan şekerini dengeler. Cildin yaşlanmasını yavaşlatır.
Ay çekirdeği protein açısından da oldukça zengin olduğu için tok tutar. Vücutta proteini sentezleyerek kas ağrılarının önüne geçer.
Stresle mücadelede etkin bir besindir. Anksiyete rahatsızlığı olanlar için terapi mahiyetinde önerilmektedir.
İçerdiği vitamin ve minerallerle hafızayı güçlendirici bir etkisi vardır, sınav dönemindeki çocuklar için faydalıdır.
İçerdiği magnezyum ile bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı kalkan görevi görür.
Ay çekirdeğinin saça faydaları ise içerdiği E vitamininden ileri gelir. E vitamini saçların daha parlak ve canlı görünmesini sağlar.
Ay Çekirdeği Zararları ve Yan Etkileri
Ay çekirdeği makul miktarlarda tüketildiğinde sağlık açısından son derece büyük faydaları bulunan ve vücudun günlük gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri karşılayan bir besindir. Ancak tüm yiyeceklerde olduğu gibi gerekenden fazla tüketmek obezite, vücutta aşırı sodyum birikimi, vitamin fazlalığı gibi yan etkilere sebep olabilir. Bu gibi sağlık sorunlarının önüne geçmek için sağlıklı bir insanının günde 30 gramdan daha fazla çekirdek tüketmemesi tavsiye edilmektedir.
Ay çekirdeği alerjen besin grupları içerisinde yer alır. Bazı hassas bünyeli kişilerde ciltte kaşıntı, egzama, kurdeşen, göz yaşarması, burun kaşıntısı, hapşırık ve nefes darlığı gibi çeşitli alerjik sorunlara yol açabilmektedir.
Ayrıca çekirdek yüksek miktarda fosfat ve selenyum ihtiva eder. Fazla çekirdek tüketiminde vücutta fosfor ve selenyum fazlalığı görülebilir. Fosfor fazlalığı iskelet dokularında kireçlenme yapabilir, böbreklere zarar verebilir. Selenyum fazlalığı ise saçlarda ve tırnaklarda kırılma, halsizlik ve sinirlilik hali yapabilir.
Aşırı tüketildiğinde ciltte akne sorunları görülebilir. Tuzlu çekirdek tüketimi tansiyonu yükseltebilir, selülit oluşumuna sebep olabilir.
Ay çekirdeği şekeri yükseltir mi, gibi sorular akla gelebilir. Ancak ay çekirdeği diyabet için en yararlı sayılan “çoklu doymamış yağ” içerdiği için diyabetikler doktor kontrolünde önerilen miktarlarda tüketebilirler. Özetle ay çekirdeği zararları fazla tüketimden ileri gelir.
Emziren annelerin en çok araştırdıkları konulardan birisi de ay çekirdeği gaz yapar mı, sorusunun cevabıdır. Bünyeden bünyeye değişiklik göstermekle beraber ay çekirdeğinin içeriğinde gaz yapacak herhangi madde yoktur. Hatta emziren annelerin günde bir avuç ay çekirdeği tüketmesi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.
meftun
olmazsa olmaz yağlardan ...
SamueL
valla corana yuzunden yuzde yuz zam geldı turkıyede