Antalya Şehri tanıtımı
ANTALYA 07
NÜFUSU:1,789,295
İLÇELERİ: Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Kale, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat ve Serik’tir.
TARİHÇESİ: Antalya ili Türkiye’de bugüne kadar bilinen en eski yerleşim yerlerinden birisidir. İl merkezine 20 km kuzeybatısında bulunan Karain mağarasında yapılan kazılarda, M.Ö. 2500 yılından bugüne kadar kesintisiz bir uygarlığın varlığı ortaya çıkartılmıştır. Tarihî eser kalıntılarının âdeta açık hava müzesi gibi geniş bir alanda dağılan ilimizde, tarih Öncesi, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluğuna ait izler yan yanadır. Birinci Dünya Savaşı sonuna kadar Osmanlı İmparatorluğunun bir sancağı olan Antalya, Sevr anlaşmasıyla kısa bir süre İtalyan işgali görmüş ve Cumhuriyet döneminde vilayet hâline gelmiştir.
NEREDE GEZİLİR:Antalya’nın belki de en Önemli özelliği temiz bir denize ve upuzun plajlara sahip olmasıdır. Yine deniz turizminin yanında, Antalya ilimizde dağcılık, kayak, kara ve deniz avcılığı, rafting, su altı dalışı, gibi sporlar için çok uygun mekânlar mevcuttur. Antalya’nın millî parkaları da yürüyüş sporundan hoşlananlar, kamp yapmak ve dinlenmek isteyenler için gerçekten görülmeye değer yerlerdir. Antalya şelâleleri ile de ünlü bir ilimizdir. Düden-Kurşunlu-Manavgat Şelâleleri, Dim-Damlataş-Karain Mağaraları, Olimpos-Beydağları-Köprülü Kanyon Milli Parkları, Konyaaltı – Lara-Patara Plajları, Turunçgil ve Seracılık Üretimi ile Alanya, Side, Manavgat, Kemer, Kalkan, Kaş Gibi Turizm Merkezleri, Tarihi Kale içi Evleri, Altın Portakal Film Yarışması, Kesme Çiçek Üretimi, Aspendos, Perge, Phaselis, Termessos, Olympos Antik Kentleri gezilecek yerlerdir. Gezilmeye ve görülmeye değer diğer bazı tarihî mekânlar ise; Şarapsa Kervansarayı, İotape Liman Şehri, Syedra Harabeleri, Mahmutlar Harebeleri, Alara Han, Alara Kalesi, Selçuklu Tershanesi, Kızıl Kule, Termossos, Ariassos, Karatay Medresesi ve Murat Paşa Camii’dir.
NE YENİR:Çorbalar: Kulaklı çorba, arabası çorbası, kelle-paça çorbası, mercimekli tarhana çorbası, pirinç çorbası, kekikli çorba, göçe çorbası, yarpızlı çorba ve yarma tarhana çorbası. Yemekler: Testi kebabı, borana, alafaşı, softalar aşı, kızartma eti, ilibada( labada) aşı, teretorlu balık, mercimekli humus, grida buğulama, gülgas, bıldırcın mıhlaması, tavuk güveci, ayva aşı, biber frigya dolması, gabuklu guru, kış kabağı dolması, hibeş, kabak çitmesi, patlıcanlı cive, saç böreği, tepsi böreği, kapama, bastarya(babacana) ve Antalya usulü piyaz. Antalya’daki aktarlar doğal bitki ilâçlarıyla her geçen gün daha da ünlenmektedirler.
Meşhur Tatlılar:£akşuka, lokma, kabak tatlısı, arap kadayıfı, turunç reçeli, portakal kompostosu, tutmaç, karpuz kabuğu reçeli, bergamot reçeli, kıvrım(sarı burma), pelize, kirkitle(Çivirdik) ve betsel (pestil-incir reçeli.)
NEREDE YENİR:Antalya Özdoyum Restaurant tahinli piyazıyla ve kabak tatlısıyla meşhur bir mekândır. Antalya Kaş’ta bulunan Lokma adlı mekân ise lokmasıyla meşhurdur. Doğanın ve yeşilin tam ortasında, zengin mönüsü açık büfe kahvaltı ve meşhur kebaplanyla Hamit Bey Kebapçısı da tercih edilebilecek mekânlardandır. Çakırlar yolu üzeri İtfaiye yanı Kepez Parkı içinde şubesi bulunmaktadır. Ayrıca Kale Kapısı mevkii Saat Kulesi yanında Meşhur İskender’iyle hizmet veren Özdemir İskender de bulunmaktadır.
NE ÜRETİR:Turizm, tarım ve tarıma dayalı endüstri bölgenin temel ekonomik karakterini oluşturur. Narenciye ve seracılık konuları, bölge tarımının önemli ve genel karakterini belirlemektedir.
meftun
Turizm cenneti..www.lafazan.net
Abidin
Antalya bir başka güzel adamın emeğine sağlık
SamueL
İzmirin Kızları kadar guzelllll :)
Cihat
sohbettekı guzel kızlar nerede.. tabıkı Burada :D
Can User
Emeklerınıze sagLık ArkadasLar. süpersinızz