Altın Otunun Faydaları Nelerdir?
Sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkilerinden böbrek rahatsızlıklarına kadar birçok rahatsızlıkta kullanılan altın otu, antienflamatuar ve antioksidan özelliklerinden dolayı vücuda faydası olduğu deneysel çalışmalarla da kanıtlanan şifalı bir bitki olarak görülmektedir.
Günlük yaşamda tüketilen gıdalarda az rastlanan vitamin ve mineralleri bünyesinde barındıran altın otu faydaları nedeniyle doğal ilaç ve alternatif tıp meraklılarının gözde ürünleri arasında üst sıralarda yer alır.
Altın otu, vücut direncini arttıran ve kılcal damar sağlığını koruyan P vitamini içeriği bakımından ve mineral zengini olması nedeniyle fazlasıyla rağbet gören bir bitkidir. Bitki aynı zamanda altın renginden dolayı süs bitkisi olarak da yaygın şekilde değerlendirilmektedir. Birçok alanda faydalı olan altın otu fiyatı göz önüne alındığında marifetine oranla son derece uygundur.
Altın Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Sindirim sisteminden organ faaliyetlerine, kemik yapısından eklem rahatsızlıklarına kadar birçok alanda faydası olduğu bilinen altın otu, cilt rahatsızlıkları olan kişiler tarafından da kullanmaktadır. Mide öz suyu azalmasından dolayı hazım sorunu yaşayanlar için altın otu en basit ve hızlı sindirim yardımcılarından olarak değerlendirilir.
Özellikle yemeklerden sonra yaşanan mide şişkinlikleri için tavsiye edilen altın otu idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunlar nedeniyle vücutta biriken sıvıları idrar yoluyla dışarı atmakta zorlananlara da yardımcı olur. Hazmı kolaylaştıran bitki, idrar sökücü özelliği sayesinde böbreklerin çalışmasını da hızlandırarak yaşam kalitesine destek verir. Böbrek, pankreas ve safra kesesi rahatsızlığı yaşayanlar için de altın otunun faydaları saymakla bitmez. Bitki sayesinde kalsiyum ve oksalat arasındaki bağların ortadan kalkmasından dolayı bu organların salgıları normal değerlere çekilerek sağlıklı çalışmalarına destek olduğu ileri sürülmektedir:
Altın otu, romatizma ve eklem ağrılarından şikâyet edenlerin de rahatlamak için başvurduğu doğal çareler arasında yer alır.
Cilt şikâyeti olanların da imdadına yetişen altın otu, antioksidan özelliği sayesinde temizlenmesine yardımcı olduğu ciltlerin sıkılaşmasına da destek verir.
Altın bitki, ciltteki yaşlanmayı geciktirdiği gibi parlaklığın geri kazanılmasına da yardımcı olur.
Halk arasında basur olarak bilinen Hemoroid hastaları da altın otunun şifasından faydalanan kullanıcılar arasındadır.
Beslenmesine özen gösterenlerin sindirim sistemi için kullandıkları bitki, zayıflamak isteyenler için de faydalıdır.
Vücutta oluşan her türlü ödem ve iltihaplanmaya karşı olumlu yönde etkisi olan altın otu adet söktürücü özelliği ile kadınların regl dönemlerini de düzenler.
Bitki, iltihaplara karşı etkili olabildiği gibi varis, egzama rahatsızlığı yaşayanlar için de faydalıdır.
Altın otu böbrek taşı, pankreas ve safra kesesi yetmezliği gibi hastalıklara yardımcı olduğuna inanılan bir bitki olmasının yanı sıra prostat rahatsızlığı yaşayanlar için rahatlatıcı özelliği ile bilinir.
Altın Otu Zararları ve Yan Etkileri
Altın otu yan etkileri açısından son derece masumdur. Ancak uzmanlar özellikle sindirim, dolaşım ve boşaltım sistemlerinde yaşanan rahatsızlıklarda kullananlar için bazı uyarılarda bulunmaktadırlar.
Böbrek ve safra kesesi hastalarının bitkiyi kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalarını tavsiye eden uzmanlar, normal kullanıcıların da günde en fazla 2 kez kullanmalarını tavsiye etmektedir.
Uzmanlar, vücuttaki birçok sisteme ve organa etki eden altın otunu yine aynı şekilde hamilelerin, şeker hastalarının ve tansiyon sorunu yaşayanların doktor kontrolü olmadan kullanmalarının sakıncalı olduğuna dikkat çekmektedir.
Öte yandan alerjik rahatsızlığı olanların da altın otunu kullanmadan önce test yaptırmaları önerilmektedir.
Altın otunu çay olarak kullananların gece uyku sorunu yaşayabileceğini de hatırlatmakta fayda var. Bu özelliğini dikkate alan kullanıcıların akşam saatlerinde altın otu çayı kullanmamaları tavsiye edilir.
NEFRED
www.lafazan.net
SamueL
emeklerınıze sagLık arkadaslar