Alabaş Faydaları Nelerdir?
Dünyada çokça bilinen; ancak ülkemizde yeni yeni tezgahları süsleyen alabaş turpu, doğanın insanoğluna sunduğu şifalı bitkilerin az bilinenleri arasında yer alır. Yurt dışında kohlrabi adıyla bilinen bu minnak bitki turpgiller familyasının şifa dolu üyesidir. Yine yurt dışında cehennem topuzu olarak da bilinir. Şalgama ve lahanaya benzerliği ile dikkat çeker. Açık yeşil ve morumsu renge sahip yumrumsu ve yapraklı bir bitkidir. Yumrumsu kısmı toprağın üzerinde yetişir. Hem alabaş meyvesi hem de yaprakları farklı şekillerde tüketilebilir.
Yer lahanası adıyla da bilinen bu şifalı bitki sağlıklı beslenmek isteyenler ve vejetaryenler tarafından tercih edilen sebzeler arasında yer alır. Tam bir vitamin ve mineral deposudur. 100 gramında 350 mg potasyum, 20 mg sodyum, 24 mg kalsiyum, 19 mg magnezyum, 6 g karbonhidrat, 36 iu A vitamini ve 62 mg C vitamini bulunur.
Ayrıca yine yüz gramı 27 kaloridir. Binbir derde şifa kaynağı olması nedeniyle on hastane gücünde olan bu bitki yüksek miktarda lif içerir. Büyük marketlerin manav reyonlarında, manavlarda ve semt pazarlarında dört mevsim bulunan alabaş turpu bitkisi ülkenin yeni meşhurlarındandır. En az besin değerleri kadar ekonomik değeri de oldukça yüksek olan bitki türleri arasında yer alır.
Alabaş Faydaları Nelerdir? Alabaş Nelere İyi Gelir?
İçeriğinde bolca potasyum bulunması nedeniyle tam bir tansiyon dengeleyicidir. Özellikle yüksek tansiyon sorunu olanların imdadına anında yetişir.
Kalp ve damar hastalıkları riskini en aza indirir.
Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Böylece yorgunluk, sinir ve stres gibi durumları azaltır.
Emziren annelerde süt miktarını arttırması alabaş turpu faydalarından biridir.
Zengin bir demir kaynağı olduğu için kansızlık sorununu da çözer.
Çok güçlü bir antioksidan olan alabaş sebzesi faydaları arasında vücuda giren serbest radikallerin amansız bir düşmanı olması da yer alır. Bu sayede başta akciğer olmak üzere pek çok kanser türüne karşı vücudu korur.
Alabaş turpu şeker hastalığı için doğal bir şifa kaynağıdır.
Lifli yapısı uzun süre tokluk hissi verir ve bu yüzden diyet listelerinde kendine yer bulur.
Alabaş Zararları
Yararlarını saymakla bitiremediğimiz alabaş turp kökenli bir bitki olduğu için tüm turp çeşitlerinde olduğu gibi vücuttaki iyotu emen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tiroid hormonlarında sorunu olanlar tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Olur da canları çok alabaş çekerse iyotlu tuz desteği ile tüketebilirler. Ancak yine de haftada bir en fazla iki kere, aşırıya kaçmadan tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Tiroid hormonları sağlıklı olan insanlar da aynı sebepten ötürü alabaşı ya iyotlu tuzlar ile tüketilmeli ya da çok fazla tüketmekten kaçınılmalıdır.
meftun
Daha yeni yeni biliniyo bu doğrudur..
SamueL
Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Böylece yorgunluk, sinir ve stres gibi durumları azaltır.