Bitki Çayı Nasıl Demlenir?
Bitki çaylarının insan vücuduna yararları her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Fakat yaralı olduğunu düşünerek içtiğimiz bitki çayları yanlış demlendiğinde zararlı hale gelebilmektedir. Bitki çayı nasıl demlenir, bitki çayı demliği nasıl kullanılır, bunları doğru bilmemiz gerekir.
Bitki çaylarının yararları, soğuk algınlığından, cilt problemlerine ve bir çok hastalığı önleyici olmaya kadar çok yönlüdür. Bitki çaylarının şifalarından yeteri kadar faydalanabilmemiz için satın alırken, saklarken, demlerken hatta içerken bazı şeylere dikkat etmeliyiz.
Bitki Çayı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bitki çayı alırken mümkün olduğu kadar tazesini almaya dikkat edin. Bitki çaylarının son kullanma tarihlerine bakmadan kesinlikle almayın. Bitki çayları eğer nemden uzak ve kapalı bir kapta muhafaza edilmişse en fazla 18 aylık bir raf ömrü vardır. En iyisi çayınızı güvendiğimiz bir aktardan almaktır.
Her bitkinin kendine has, özel toplama zamanı vardır. Bitkiler bu özel toplama zamanlarında toplanmalı ve kurutma aşamasında önem verilmesi gereken noktalara dikkat ederek toplamalıdır. Bitkinin kullanılacak kısmı bitkinin köküyse güneşte, çiçekleri ise gölgede ve rüzgârda kurutmak daha iyidir.
Saklanmasında da bazı dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Mesela kurutulmuş bitkiler nemli bir yerde saklanmamalıdır. Bulundukları yer kuru olmalı ve aşırı sıcak olmamalıdır.
Bitki Çayı Demlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Prof. Dr. Yeşilada, bitki çayı hazırlarken özellikle taze kaynamış klorsuz su kullanılması gerektiğini belirtti.
Yeşilada, bitki çaylarının hazırlanmasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları söyledi:
Bitki çayının hazırlanacağı demlik ya da fincanların kaliteli porselen olması tercih edilmelidir. Özellikle uçucu bileşenlere sahip bitki çayların hazırlanmasında kapaklı fincan kullanılması önerilir.
Suyun birkaç kez kaynatılması, içindeki mineralleri değiştirdiği için çayın kalitesini olumsuz etkiler.
Bitki çaylarının hazırlanmasında uygulanan en klasik yöntem; enfüzyondur. 100 derecelik bir ısıya sahip olan suyun, çayın üzerine dökülmeden önce 80 dereceye kadar soğuması beklenmelidir.
Porselen bir demliğe önce çayını yapacağınız bitkiyi koyun ve üzerine gerekli miktarda su ekleyin. Genellikle 1 tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ot için dörtte bir litre su kullanmak gerekir.
Çayın demlenmesi için 2-5 dakika yeterlidir. Kök bitkilerden çay yapacağınızda (zencefil, havlıcan gibi) aynı miktarda su ve bitkiyi birlikte cezveye koyup kaynatma yoluyla çayınızı yapabilirsiniz.
Bitki çaylarının fazla içilmesi zararlı. Kışın yoğun şekilde tüketilen bitki çaylarının tıpkı ilaç gibi düşünülmesi, günde 3 fincandan fazla içilmemesi gerekir.
Uzmanlar, bazı bitkilerin su ile birlikte kaynatılarak, bazılarının ise üzerine kaynar su dökülüp bekletilerek hazırlanması gerektiğini belirtiyor.
Bazı Bitki Çaylarının Hazırlanışı:
Ihlamur çayı: Kaynatılmaması gerekir. Kaynar suyu üzerine dökü 10 dakika bekletin.
Yeşil çay: Kaynamış suyu 80-85 olacak şekilde soğuttuktan sonra yeşil çayın üzerine döküp 4-5 dakika bekletin.
Böğürtlen çayı: Kaynatmayın. Kaynar suyu kurutulmuş böğürtlen üzerine dökün ve 10 dk sonra tüketin.
Meyan kökü çayı: Kaynar suya atılıp 5-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
Zencefil çayı: Önce suyu kaynatın. Kaynar halde olan suyun için zencefilleri atın. 15 dakika kaynatın ve süzdükten sonra hemen tüketebilirsiniz.
Adaçayı: Üzerine kaynatılmış su dökülerek ve bu şekilde 5-10 dakika kadar bekletilerek hazırlanır. Adaçayı miktarı az olmalıdır.
Nane çayı: Kaynamış su üzerine naneleri dökün ve 10 dakika bekleyin.
Kuşburnu çayı: Kaynar suya atıp 10 dakika kendi halinde demlenmesini bekleyerek hazırlanır.
Papatya çayı: Kurutulmuş papatyanın üzerine kaynatılmış su dökülerek hazırlanır. 3-5 dakika bekledikten sonra süzerek içebilirsiniz.
Biberiye çayı: Biberiye çayı kaynatılarak hazırlanmalıdır. 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra 10 dakika da demini alması için bekletilmeli ve bundan sonra tüketilmelidir.
Fesleğen çayı: Fesleğen çayını taze yapraklardan hazırlayacaksanız kaynatılmış suya atıp 3-4 dakika kadar beklettikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Kurutulmuş yapraklarla hazırlayacaksanız kaynar suya atıp 10 dakika bekletiniz.
Bitki Çayı Demliği Olarak Ne Tercih Edilmeli?
Porselen Demlikler:
En çok önerilen demlikler porselen demliklerdir. İçeriği çabuk uçan maddelerden oluşan bitki çayları hazırlarken porselen demlik kullanmakta fayda var.
Cam Demlikler:
Cam demlik yeşil çay, ıhlamur, kiraz sapı, melisa gibi bitki ve meyve çayları için tavsiye edilmektedir. İçinin görünmesi hoş bir görüntü verir.
Çelik Demlikler:
Bitki çayı demlerken tercih edebileceğiniz bir diğer demlik türü çelik demliklerdir. Temizlenmesinin kolaylığı ve verdiği lezzet açısından önerilmektedir.
Abidin
emeğinize sağlık admin arkadaşlar
meftun
Tesekkurler bigi için..