Hamilelikte Zararlı Bitki Çayları Hangileri?
Hamilelikte beslenme normal şartlar altında beslenme koşullarından daha önemli bir boyut taşıyor. Hem kendinize hem bebeğe zararlı yiyecek ve içeceklerden kaçınmanız gereken bir süreç olan hamilelikte soğuk algınlığı, bulantı ve halsizliğe karşı ilaç almak yerine bitkisel çözümler üretirken dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. Hamilelikte ilaç yerine tercih edilen bazı bitki çaylarının düşük riskini arttırdığını ve erken doğuma neden olduğunu biliyor muydunuz? Genel inanış olarak bitki çayları doğal oldukları için hiç bir zararı olmayan içecekler olarak algılanıyor. Doğal besinlerin hiç bir zararı olmayacağını düşünmek hamilelik gibi hormonların değişiklik gösterdiği hassas bir süreçte çok da doğru bir yaklaşım olmuyor.
Hamilelikte içilmesi sakıncalı olmayan, aksine yararı olan bitki çaylarının yanı sıra içilmesi ciddi problemlere yol açan bitki çayları da var.
Anne adaylarından çay ve kahveden vazgeçemeyenler olabilir. Ama kafein ve çok fazla içilen çay hamilelik ilk 3 ayında bazı problemlere yol açabiliyor. Hamilelikte ihtiyacı karşılayacak sıvı tüketimi bol su, taze sıkılmış meyve suyu ve sütten karşılanabiliyor.
Kışın hamilelik sürecini yaşayan anne adayları grip ve soğuk algınlığına karşı kendilerini korumak için ilaç yerine soğuk algınlığına iyi gelen ve rahatlatan bitki çaylarını tercih ediyor. Peki her bitki çayı her derde deva oluyor mu gerçekten? 9 ay süren hamilelikte bitki çayı içilmeli mi?
Pek çok uzmana göre hamilelikte 9 aylık doğru beslenme hem bebek hem anne sağlığı için önemli bir süreç. Kışın hamilelik sürecinde grip olmaktan korkan ve bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen pek çok anne adayı bitki çaylarına sarılıyor. Ama bilinmeyen bazı ayrıntılar var ki; bazı bitki çayları hamilelikte düşük ve erken doğum yapma riskini tetikliyor.
Hamilelikte zararlı olan bitki çayları hangileri?
Bulantıyı geçiren ve süt verimini arttıran ısırgan, rezene, zencefil, ıhlamur, papatya, kuşburnu gibi çaylar isteğe bağlı tüketilebilir. Ama tüketilmemesi gereken ve hamilelikte risk teşkil eden bitkisel çaylar da sağlıklı hamilelik için dikkat edilmesi gereken içecekler grubuna giriyor. Peki hamilelikte tüketilmememsi gereken bitki çayları hangileri?
Özellikle hamilelikte adaçayı asla tüketilmemesi gereken bitki çayları listesinde bir numaralı tehlike olarak biliniyor.
Sinemaki, maydanoz, fesleğen, biberiye, lavanta, yaban mersini, sarı kantaron, kediotu, oğul otu, aloe vera, karahindiba bitki çayları da hamilelikte kullanılmaması gereken bitki çaylarından.
Bu bitki çayları hamilelikte kullanıldıklarında erken doğum riskini tetikliyor, hamilelikte kanama ve düşük yapma olasılığını arttırıyor ve bazen bu bitkiler ve içilebilecek bitkilerin fazla dojazı bile sakat doğumlara neden olabilmektedir.
Bütün bu riskler göz önünde bulundurulduğunda en yararlı bitki çayı bile hamilelikte doktora sorulmadan kulllanılmamalıdır sonucuna varabiliriz.
Hamilelik için zararlı bitki çayları listesi aşağıda yer almaktadır:
Ada çayı
Fesleğen
Biberiye
Lavanta
Yaban mersini
Sarı kanturon
Melisa yaprağı, Kediotu, Altın otu ( Ölmez çiçek ), Oğul otu, Ökse otu
Pelin otu
Aloe vera
Karahindiba
Keten tohumu
Ahududu çayı
Acı çiğdem
Akdiken ( geyik dikeni )
Cezayir menekşesi
Kekik ( En fazla 2 fincan )
Mazı
Meyan kökü
Ravent (ışgın)
Rezene ( En fazla 2 fincan )
Yarpuz
SamueL
Hamılelıgın zararlarından kurtuLmak ıcın. Hamile Kalmıcan :D
eLa
Faydalı paylaşım için teşekkürler