Murt Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
Vücut için son derece faydalı bir besin olan murt meyvesi yumuşak dokulu ve küçük yapılıdır. Mayhoş bir tadı olan bu meyve Hambeles olarak da bilinir. Türkiye’de yetişen murt meyvesi temizlikten, cilt bakımına değin geniş bir fayda listesi sunar. Kendisi küçük fakat faydası büyük olan Hambeles, salata ve yemeklere katılarak da tüketilmektedir. Bu şekilde doğrudan besin değeri takviyesi sağlanır.
Murt Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Murt meyvesi cilde, metabolizmaya, organların çalışma biçimine ve vücuda oldukça faydalıdır. Antiseptik özelliği mikropların vücuttan uzak tutulmasında etkilidir.
Özel içeriği dolayısıyla doğal balgam sökücü olarak fayda sağlar.
Damarların sağlıklı kalmasında önemli rolü vardır. Kalp – damar hastalık ve rahatsızlıklarına karşı koruyucu olması ile dikkat çeker, varis oluşumunu önler ve varisli bölgelerin düzelmesinde etkili olur.
Mide sıkıntılarını bertaraf etmeye yardımcı olur; mide bulantısı ve kusma gibi sorunların yaşanmasının önüne geçer. Mideyi rahatlatma özelliği aynı zamanda sindirim sistemine pozitif yönlü katkı sağlar.
Sindirim sistemini düzenleyerek iştah açıcı ve artırıcı bir etkisi de vardır.
İltihaplanmaları iyileştirir. Egzama gibi deri iltihaplarından akciğer iltihaplanmalarına kadar geniş bir düzeltici etkisi vardır.
Cilde sürüldüğünde akne ve sivilce oluşumunu önler, hâlihazırda bunlar varsa gidermeye yardımcı olarak cildin canlı, parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlar.
Kolesterol için faydalı olduğu bilinmektedir. Murt meyvesinden elde edilen “oligomeric acylphloroglucinol”lerin vücudu kolesterolden koruduğu bilinmektedir.
Yaprakları antibakteriyel özellik taşır.
Bağırsak ağrılarını giderme de murt meyvesinin faydaları arasında yer alır.
Murt Meyvesinin Zararları ve Yan Etkileri
Murt meyvesinin bilinen büyük bir zararı ya da yan etkisi yoktur. Fakat uzmanlar bilinçli tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizmektedir. “Her şeyin fazlası zarar” söylemini bu noktada belirtmekte fayda var. Dolayısıyla murt meyvesi de diğer tüm besinlerde olması gerektiği gibi kararında kullanılmalıdır.
Dalı, yaprakları ya da meyvesi, ister cilde uygulanıyor olsun ister oral yolla besin takviyesi şeklinde alınıyor olsun, belli bir oranda tüketilmelidir. Çünkü bu mayhoş ve ekşi aromalı küçük boyutlu meyve diğer pek çok meyve gibi tek seferde yoğun biçimde tüketime elverişli değildir.
İçerisinde yer alan Myricetin ve Usnone A gibi aktif maddeler normal kullanımda oldukça faydalıdır; fakat aşırı tüketmek bünyede çeşitli problemlere sebep olabilmektedir. Ne kadar kullanımdan sonrasının fazla geleceği ise bünyeden bünyeye değişkenlik gösterebilir. Bu noktada kişinin vücudunu tanıması esastır.
Temel olarak, murt meyvesini fazla ve sık tüketmek dilde kaşıntıya ya da boğazda gıcıklanma hissine yol açabilir. Doğal şeker içeriği aşırı tüketimde vücuttaki şeker oranını yükseltebilir. Alerjiye açık, hassas bir bünyesi olanların murt meyvesini tüketmeden önce doktoruna ya da bir beslenme uzmanına danışması ve doktor onayının akabinde bunları tavsiye edilen şekilde tüketmesi önerilir. Marmelat ya da reçel olarak tüketirken de aşırıya kaçmamakta fayda vardır.
SamueL
ellerınıze sagLık
NEFRED
www.lafazan.net